用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學琴一問?
go

學琴一問? [複製鏈接]

我個仔學僅二級鋼琴,準備暑假考琴試,三首考試歌已學唒,但他很喜歡背譜,不喜歡看譜彈,但又背錯,老師話咁樣考試會很危險,我嘗試用書遮住佢隻手,不給他看琴件,但他反而彈得更差,請問有咩方法可令他看譜彈得好呢?Many thanks!

cpcog  can you point the notes and need him to follow your fingers?  發表於 13-3-18 21:34
   0    0    0    0

我要仔仔一星期找一日到两日練以前的旧歌,可改善唔看譜的習慣。因爲旧歌他會唔記得點背,自然看譜的了。
香港這個關頭,梁特首和林鄭和一批官員準備去廣州輕鬆兩日了……政府的態度沒有最差,只有更差……

引用:我個仔學僅二級鋼琴,準備暑假考琴試,三首

原帖由 annayee 於 13-03-18 發表
我個仔學僅二級鋼琴,準備暑假考琴試,三首考試歌已學唒,但他很喜歡背譜,不喜歡看譜彈,但又背錯,老師話 ...
佢現在2級,比d佢未彈過的1級歌佢彈,佢自然要看譜。至於考試歌,考試時背譜是好的。佢會彈錯,代表仲未練熟。減慢速度再仔細練習,一定能考得好成績。加油!

回覆:學琴一問?

我個囡每次彈琴都想死咁,我唸或者會轉學其他嘢

引用:我個仔學僅二級鋼琴,準備暑假考琴試,三首

原帖由 annayee 於 13-03-18 發表
我個仔學僅二級鋼琴,準備暑假考琴試,三首考試歌已學唒,但他很喜歡背譜,不喜歡看譜彈,但又背錯,老師話 ...
彈考試歌是演奏,應該背的,譜,只是以防萬一。

也不必刻意遮住小朋友雙手,他手形不好你也看不見。和打字一樣,學好了,自然不會再看鍵盤。

我初初都以為背譜會高分d, 但老師講過考試歌唔一定要背, 如果無十足把握背得好, 不如睇住彈好過彈錯或停左係度!  後尾阿仔都係驚有閃失, 所以睇住譜彈,最後首歌都可以攞滿分!

回覆:學琴一問?

我自己以前都有學琴,所以仔仔的基本功我自己教。其實千萬不要死背譜,因為考試一定比平曰練習緊張,一緊張唔記得嗮便停左。若首歌彈得熟,啲手指會自己走位。習慣看琴譜,有咩事都看返繼續彈

Agree!

回復 annayee 的帖子

男仔就係這樣,你有你講,佢有佢做,無計。
‹ 上一主題|下一主題