用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唉!派了成績表好唔開心呀!!
go

唉!派了成績表好唔開心呀!! [複製鏈接]

唉!派了成績表好唔開心呀!!

唉!小女今天派了成績表考第19名,全班28個人,比我預期差好多,我真係好驚佢下次考尾幾!

佢只是中文差d ,6x幾分,中作唔合格得50分,英文89分,數學90,常識89,佢平均分有80.xx,唔知點算!

佢平時默書都溫得好辛苦先得7,80分,成日都唔記得d 字,閱讀理解又唔明,重組句子又唔多識,看圖說故事我諗佢都唔係好,因得6x分,係聆聽方面好d有80分 ,以上全部都係考試得分!

佢由小我已時常同佢睇圖書,佢細時就我口語化講給她聽,到佢3,4歲時我就一句解一句給她聽,而家就佢讀完自己解,但好多時佢都讀唔同解唔到!
請問大家有乜方法可増強她的中文能力?
我家有對雙子公主

Re: 唉!派了成績表好唔開心呀!!

How old is your daughter?

我個女小一,六歲~
我家有對雙子公主

其實你教的方法已經很好,想閱讀理解好的話,最主要都是看多些不同頪別的書,你可以try to buy some中文補充exercise給她做。

Be relax, 或者她剛剛升上小學未習慣,而且還是第一次test.

醒目開學勳章

Dear gigichleung:

只係剛開學,好多小朋友都未適應及習慣呀,我2個小朋友都係,比多小小時間啦!,幼稚園同小學相差多左今多科,吾萬吾好比佢知你今緊張嚇親佢仲大件事,我覺得佢成績都好ok喎,係中文差左的,拉低左,佢見你今吾開心佢知架,同佢講下次努力的啦!鼓勵吓佢,好多閎吾好只係睇名次呀,要睇下間學校同的同學休程度呢?我地大人自己轉新工都要適應期啦,咪話佢得6years.

byebye!
bettylam

Kitty
真係唔駛怕,剛上小一係唔多適應,我大女都試過,到下學期才掌握到小學的學習方法,所以你個女一定會順利通過.
千萬不要給太大壓力自己及小朋友.
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

第一次考試o者, 平均分都有80分, 都唔錯了, 你囡囡得6歲, 是否細女呢? 如果你囡囡班裡係大仔大女多, 咁就會比左下來。

kitty
唔駛甘擔心啦!  你囡囡d分數同我囝囝第一次考試時 , 真係一模一樣,  全部科目都係有80幾90分,  只有中文得65左右,  當時我又係好唔開心,  自己惟有同佢睇多d科外書,  做下練習甘 ,自己出d同佢考試時一樣模式既題目,  比佢做多d。今次佢考試,  雖然唔係話叻左好多,   但係見到佢進步左,   有成78分, 真係好開心!      我覺得剛剛升小一,   真係需要一段時間去適應,   尤其係考試既模式,同以前幼稚園真係差好遠 ,而我聽說許多媽咪以往都有此經驗,d小朋友升小一時都係中文比較差 d ,放心啦! 相信你囡囡會一路路甘進步落去。

hello ,大家,
而家我已好好多了,只是今朝唔係幾接受名次考咁後,差d 就尾幾,同埋我覺得佢冇理由中下掛,一時真的難以接受!
而且我也有同她溫習,心想冇理由咁差掛,可能佢班中的對手比較強啦,其實我女女都唔算細女來,在班中算中等掛,不過就真的比較多大仔大女,其中有些7,8歲我諗都唔會差好遠!

其實我女上次考試真係乜都錯一餐,標點符號(這個是我疏忽,冇同佢溫過)差不多錯哂!
填充,照抄都抄錯,人地寫彎彎的,圓圓的,...佢只是寫彎的X ,圓的X ...咁又扣分!
不過作文我就唔知佢作成點,唔合格,看圖說故事我都唔知,希望下次可再考好D啦,不過真的唔想考尾幾!
我家有對雙子公主

低年班好多蝦碌野, 上落好大, 最緊要係日常家課可以自己應付得來, 大部份都識做, 唔會錯太多, 就ok. 我個細女P1第一次考試, 中下廿幾名, 最後一次第七.  P2即剛剛出成績表, 又係中下廿幾名, 我都唔驚, 因為上到高小仲驚.

唔駛咁擔心, 咁早就驚, 幾時驚到升中.

醒目開學勳章

Dear Kitty:

講起作文真係好鬼羅命架,我自問中文不差,也教了不小給仔仔,早幾天出題目用無論....都,他竟然作無論爸爸返工,都係要返工.呢次真係吾係阿媽羅.羅命.

bettylam

Hi kitty,
其實好多小朋友都有你女女的問題,其他科o.k.但係中文就差d,尤其是中文作文,因為我女女都係咁,但後來佢學校叫小朋友做搜詞,即搜集課本以外的詞語,及每日做中文作句最少12個字,係自由選擇做唔做的,做咗老師會幫你改,久而久之,
我女女的中文作句真係進步不少,你或者可以試試這方法吧!
‹ 上一主題|下一主題