用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃女小學 請問DGJS邊科會教快半年 or 一年?
go

請問DGJS邊科會教快半年 or 一年?

請問DGJS邊科會教快半年 or 一年?

回復 DicDic 的帖子

I don't think 會教快半年 or 一 in DGJS, they just teach in more detail and more complex concepts.

其實學生基本上已經F.2-3 睇緊DSE o既課程, 越早了解進備就越好..入名校唔係在於老師同課程...係學生..
我阿女歲幾, 已經玩lego, 但唔係2至5, 係6-13 那些...開頭當然唔掂, 玩玩下一年後已經掌握得唔錯..
小朋友潛能係無限..
我唔太信現在教署課程..人生就只有這麼短..要好好善用..
佢有邊方面興趣, 就給去盡一點..

DGJS的課程並無刻意教得好深,校方好著重同學們的理解與吸收,以及其他德、體、群、美等教育。高分低能、比比皆是!好多奧數冠軍,連鞋帶都唔識幫綁呀!現在是互聯網資訊爆炸的年代,硬知識已經是次要,重點是要培養小朋友的求知欲、正確的價值觀念、解決問題的能力、與別人溝通合作的技巧以及堅毅樂觀的性格。俾你叻嗮,一年級識計五年級D數又點樣,同朋友嘈兩句,一時忍唔住跳落嚟咪死得囉!

jonahlee  More than agree of yr comment  發表於 13-8-29 20:09
dwkw333  Tks for your info.  發表於 13-8-1 20:45