用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試一問
樓主: cclbaby
go

呈分試一問 [複製鏈接]

Band 1 學校中下成績的學生能力可能同 band 2 學校中上的學生相若,但我見到 band 1 學校中下成績的學生成日覺得自己差唔及人,band 2 學校中上的學生成日俾老師讚,做俾好多表現機會俾佢地。

結果,我見到好多 band 2 中上成績既學生入大學,表現自信,見到好多 band 1 中下成績的學生入唔到大學,覺得自己唔及人 (佢地早就唔記得自己曾經係當年升中派位時最叻果頭三份一人)

係咪真係一味追求 band 1 中學?還是揀一間有教育質素,校風好既 band 2 學校?

回復 ohnono 的帖子

如用以往派位資料來參考, 請問用多少年來參考好一點呢?上年加前年兩年足夠嗎?但上年是龍年, 可以作準嗎?

回復 憫父 的帖子

我同意你的說法, band 2 頭我都係會考慮, 但可惜我唔知自己小朋友的 banding, 所以很難選校呢?

回復 cclbaby 的帖子

我都好同意其實我地只係想清楚知道死都要知自己點死

cclbaby  Yes!  發表於 13-3-15 15:55

請問有冇高人可指點一下呢﹗謝﹗

laips 發表於 13-3-15 15:27

請問小女九龍城校綱,第二次呈分完左,老師謐我女係中間3分1的頭差小小就頭3分1,我問 ...
老師唔肯答的原因不外乎因為係邊緣人,都唔知話比你聽係當band 1好定band 2。Band 1又驚比太多希望家長,Band 2又會令你失望,好多家長都唔敢信信亦唔會信。但奇就奇在老師會以3份1來做準則,一般老師會好直接說出大概是band 幾,band 1就band 1、band 2就band 2、邊緣就邊緣。真係好少會用3份1來做準則,又有幾多家長會明這個1/3呢。
不過如果是我自己,我估計是band 2的機會都好大了。

第一,老師好清楚用3份1的話,即是老師是好清楚表明入不了頭3份1的band 1,連邊緣都費事講。

第二,上年九龍城區有大約千五個band 1組別的學生,但今年人數減少了400多,即是連頭3份1的cut off line都推前了差不多百多個名次,因此我估計屬band 2的機會都幾大。

但話雖說今年少了band 1組別的同學,但九龍城區的band 1學額相對變多了,成功率亦相對增加。如果以倍數增長的機會率去考慮,既然band 1同學的機會增加,好自然對這班同學的進取程度又會增加,說不定在自行時已走晒去其他名校林立的區域。所以有機會連band 2的同學都有機會可以抽進band 1尾的學校。

:verycold: :verycold: :verycold:

好多謝你的意見,好多家長投訴左先肯講3分1,講左等如無講你仲講得清楚、band2我都吾會向外走為有翁係自己中學

laips 發表於 13-3-15 16:27

好多謝你的意見,好多家長投訴左先肯講3分1,講左等如無講你仲講得清楚、band2我都吾 ...
這個3份1先至可圈可點!夠竟老師係指本區的全部學生排列之後的3份1,還是有意無意去指出學校全部升中同學中有3份1是band 1學生?還是學校連3份1的名額是屬於band 1都沒有,所以才會這樣說!
:verycold: :verycold: :verycold:

cclbaby 發表於 13-3-15 15:38
回復 chun媽 的帖子

請問是用 2010 及 2012年兩年嗎?但點解會選 2010 及 2012年? 2011年呢?
這點我也不清楚,是學校告訴我的

引用:回復+chun媽+的帖子 請問是用+2010+及+201

原帖由 cclbaby 於 13-03-15 發表
回復 chun媽 的帖子

請問是用 2010 及 2012年兩年嗎?但點解會選 2010 及 2012年? 2011年呢?
呢個係教育局嘅規則,會隔年取分班試成績去調整呈分試,而且會攞最近兩次抽樣嘅樣本,所以2013年同2014年都會攞2010年同2012年嘅樣本.

回覆:khmama 的帖子

我有點不明白。為何2013 及2014年的band one 人數都是用2010及2012年的中一入學試成績呢?

chun媽 發表於 13-3-16 17:17
我有點不明白。為何2013 及2014年的band one 人數都是用2010及2012年的中一入學試成績呢?

...
教局只係用2010和2012的PreS1平均成績來計算出小學的調整分,跟人數沒有直接關係。當有了調整分,學校會跟據呈分試的成績出來的名次再用調整分去處理後才會用作計算banding。

回復 cclbaby 的帖子

其實影響大抽獎結果的因素很多,不是只以名次便是十拿九穩,隨機號碼、所選學校是否多人選等很多複雜因素都會影響結果,所以不可以說是老師估錯,因老師都只是根據數據及經驗推斷,不會有必然把握的。

khmama 發表於 13-3-15 21:57
呢個係教育局嘅規則,會隔年取分班試成績去調整呈分試,而且會攞最近兩次抽樣嘅樣本,所以2013年同2014年都 ...
我的問題可能欠清晰,我是奇怪為何2014跟2013同樣都係用2010及2012的 中一入學試的樣本?我以為2014是用其他年份的樣本.

chun媽 發表於 13-3-17 08:34
我的問題可能欠清晰,我是奇怪為何2014跟2013同樣都係用2010及2012的 中一入學試的樣本?我以為2014是用其他 ...

這只是EDB用的方法:2010及2012對某些人來說只一個年份,冇任何重要意義,正如小班定義,21人才是少,抑或33人便己是小班。

醒目開學勳章

引用:Quote:khmama+發表於+13-3-15+21:57+呢個係

原帖由 chun媽 於 13-03-17 發表
我的問題可能欠清晰,我是奇怪為何2014跟2013同樣都係用2010及2012的 中一入學試的樣本?我以為2014是用其他 ...
好像為了減低學生壓力,不是年年考,所以不是年年有新成績用。(有錯請指教)

chun媽  好似係呀!  發表於 13-3-17 22:30

回覆:chun媽 的帖子

2013年9月入學嘅考生,最近嘅分班試樣本係2010年同2012年. 2014年9月入學嘅考生,最近嘅樣本都係2010年同2012年,因為2014年嘅分班試7月先考,用唔到嚟調整2012/14年度考生嘅呈分試.

chun媽  明白,謝!  發表於 13-3-17 22:31

回復 khmama 的帖子

請問是否 2013年入讀小六的學生是用 2010年 及 2012年的分班試成績來計算 banding 呢?

回覆:cclbaby 的帖子

冇錯.

cclbaby 發表於 13-3-15 13:24
回復 DadDad 的帖子

但有些家長說去年老師估錯了, 所以選錯學校。因此我也很擔心估錯 BANDING, 希望各位可 ...
我上年都擔心老師估錯他不是b1,但結果令我驚喜,他剛是頭三分一最後五個,學校水平只屬中等,抽奬結果已証實無錯,入了第一志願,我老師沒有講banding,他建議選第一組別放一、二志願,跟著排b2,當時我沒有理會有無估錯,真係抱著抽獎心態同信老師
边緣人試一至兩間不要太進取,萬一估錯都不會太差,但最主要校網是否有足夠b2位作保險線
‹ 上一主題|下一主題