用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試一問
go

呈分試一問 [複製鏈接]

小兒呈分的 GRADE 是:-
第一次是 中 B, 英 A, 數 A, 常 B
第二次是 中 C, 英 A, 數 A, 常 A
請問是份是 BAND 2 頭?
   1    0    0    0

單從你給的資料是不能決定banding的,因為:
1. 不同學校給grade的準則不同;
2. 不同學校的水準也不同。
要知道大約的banding,只有請老師幫你估下。

回復 DadDad 的帖子

但有些家長說去年老師估錯了, 所以選錯學校。因此我也很擔心估錯 BANDING, 希望各位可幫幫忙﹗

我問過老師,佢地話每個學生升中一時都會響註冊中學考分班試,份卷係教育局提供,學校會將學生成績上報,教育局會檢查呢班學生黎自邊間小學,然後會透過成績黎決定各間小學既水平,以後用黎調整呢班學生既師弟師妹既呈分成績。

所以淨係用校內成績決定唔到 banding,要經過教育局調整過。

不過.........以前 d 家長點知老師估錯成績,選錯學校?

如果同網中有幾間學校既學生響分班試進步左,自己間學校無進無退,派到入 band 1 學校既機會就會下跌,老師都好難估得完全準。

所以有好 d 小學會響分班試前讀學生返學校操練點考分班試,目的唔係要幫學生入中學精英班,而係要幫小學下年多 d 人入到 band 1 學校,保住自己既飯碗,唔駛咁易俾人殺校。

cclbaby 發表於 13-3-15 13:24
回復 DadDad 的帖子

但有些家長說去年老師估錯了, 所以選錯學校。因此我也很擔心估錯 BANDING, 希望各位可 ...

沒有學校資料,單說Grade,是談不出所以然

其實大家都系估計,不過老師掌握以前的同學成績及派位,相對估得準D

老師一係唔估,要估的話,要用兩隔年的成績去調整已經相對較中肯,好少大上大落,加上以往的派位情況,錯的機會唔係咁高。除了有直屬中學或一條龍的小學要小心老師會刻意將band 1尾2頭的同學說高和將band 1頭同學說低之外,其餘的通常會係家長唔信小朋友會咁差,所以唔信老師講的就較普遍。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

點解老師會將band 1尾band2頭講高D,如果我係band1尾band2頭米好大件事

最基本3科合格,可以進取些

laips 發表於 13-3-15 14:39

點解老師會將band 1尾band2頭講高D,如果我係band1尾band2頭米好大件事 ...

等你地可以放心上直屬中學或一條龍的中學。這班學生一般都是屬於全港頭40%之內,對於學校能否繼續保持以全英語授課係有直接關係。學校為了要收足所有直屬位,對這班同學是極重視,希望他們留底。若將他們說成是或將事實講出來是band 2的話,有部份同學會因為要等band 1派完,餘下的學位才輪到他們抽,變成機會不大,還要跟其餘band 2中、尾的同學一起競爭,倒不如在外面找一間band 2頭的學校還更有保險。
所以一般有直屬中學的學校,老師會適當地說出有那些同學是機會大,好等機會細的同學知難而退,從而達到保持收生水平的目的。

我又唔覺得咁係好大件事,我覺得重好添,老師先做一輪犀選,加大了機會進入band 1直屬中學的保証。問題係你喜唔喜歡自己的直屬中學,只有一心離開直屬中的同學,又誤將band 2當band 1的才是問題。所以有直屬中的同學真的要好小心。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 lau 的帖子

我朋友的女讀另一間學校, 老師說佢女係 band 2頭, 佢老師都說叫佢女可試 band 1尾的學校, 咁點解呢?

回復 憫父 的帖子

因去年家長說佢小朋友一向都係考全級頭 11-20名內的,老師說佢小朋友是 band 1 學生, 但點知派了 band 2 頭學校呢?所以是否老師說錯了?

進唔進取呢,好睇你小朋友所屬學校的區域和以往跨區派位的成功率有幾高。校網好,學位多的話,自行唔得都唔驚,還有大抽獎慢慢玩的話,進取一點無妨。另外,最好唔好睇成績,從來呈分和banding的分配以學校的名次來做基本的準則,再經教局左調右較之後,點樣為之高、點樣為之低已經變晒形。最好睇番以往的派位歷史來作依據。

我教會既小朋友有好多讀同一間港島區小學 (呢間小學學業水平唔錯,口脾好),佢地升中選校時,班主任會叫頭果幾十名學生揀佢地響九龍既聯繫中學,話果間學校係 band 1,口脾好,不過佢地入讀左果間中學後,我見到佢地名次唔係太差,但學業水平就麻麻,英文同數學都好一般,問佢地覺得間學校點,佢地都剩係講同學響上堂時點樣唔聽書,點樣「寸」d 老師,唔多聽到佢地讚學校。

以今年的小六學生為例,是以2010及2012的中一入學試成績計算的,而有關數據早已去年10月或以前送給小學,所以,學校是有相關banding的數據

請問小女九龍城校綱,第二次呈分完左,老師謐我女係中間3分1的頭差小小就頭3分1,我問即係band幾,老師吾肯答,如果係band1我想選第二間,但係邊原人就留底,你可否比D意見我

回復 chun媽 的帖子

請問是用 2010 及 2012年兩年嗎?但點解會選 2010 及 2012年? 2011年呢?
‹ 上一主題|下一主題