用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 [專家解答刊出]特殊教育解答專欄@BK MILK - 第一彈: A.D ...
go

[專家解答刊出]特殊教育解答專欄@BK MILK - 第一彈: A.D.H.D. [複製鏈接]

親子童讀樂 醒目開學勳章 +3金熱血

首度推出的專家解答環節已經刊登了, 多謝心理治療師Ms Winnie Chiu為大家解答問題。詳細剖析, 請按入
BK Milk 親子語瀏覽。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

BK MILK新增每月一次的「特殊教育解答專欄」! 專為有特殊教育需要(S.E.N.)學童之家長而設 , 特請來了專家解答家長疑難。

因為特殊教育之範圍很廣, 包括:過度活躍症、讀寫障礙、言語障礙及自閉症等, 所以每一期「特殊教育解答專欄」只會聚焦於一種特殊教育需要, 而打「響頭炮」的主題為:A.D.H.D. (專注力不足及過度活躍症)

小孩子經常蹦蹦跳無時停, 懷疑小孩子患有A.D.H.D.?
有甚麼方法可幫助A.D.H.D.孩子學習?
有甚麼方法可糾正A.D.H.D.孩子的行為?
是否一定要吃藥?

諸如此類的問題經常盤旋腦海? 不管身為家長的你想尋求有效的教學方法, 或更深入了解何謂A.D.H.D. , 請來的專業人士都能一一解答。 把握難逢機會, 從速留下疑問。

方法:
1.在此帖子回覆留問題.
2.請避免在此帖子討論問題,一切與發問無關的回覆將會被刪除.

3.與ADHD主題無關的發問也會被刪除

敬請留意發問時間將於 4月1日截止。由於發問者眾多, 恕未能一一解答, 我們將會視乎情況, 選取部份具代表性的問題。未被選取的家長請不用灰心, 可留待下一次發問機會。被選中與否, 我們都衷心感謝每一位的支持及參與。

※注意:首次「特殊教育解答專欄」將於4月30日前於www.bkmilk.com.hk 公佈, 敬請密切留意!

0    0    0    0
教育王國 www.edu-kingdom.com

出色的教育王國父母,出色的新一代

每每上堂遊魂, 補習時會坐不定, 由幼稚園開始已被老師投訴專注力不足,  但其實只對中文科有抗拒, 其他科目問題不大的.. 依家3年班, 依然要老師不時叫名回魂, 不大記得日間食過D乜野, 小息做過D乜, 唔鐘意用腦思考問題, 問佢問題又不願開口回答, 十問九唔應咁.  但他都是會同你分享的.,就是不愛就出自己感受同諗法.. 他這個真的是專注力不足嗎??

你好,我小朋友已是中一生,由小三開始吃藥,小學學業階段還好,還考到一間B1的中學,升上中學無論成績,情緖都大倒退,愛發脾氣,叫佢做功課一係拖,一係番學抄,結果係欠交,我當然生氣,又吾咁哦佢,我吾知係青春期影响下,令佢係咁,我想知吃藥要食到幾時架.Thk.

ADHD既小朋友,真係介口會有幫助?咁介咩食物呢?
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

我聽我friend講, 佢囝囝(8歲大)有adhd 超多口又多手, 係學校又騷擾同學, 成日被老師罰。friend經常責罰佢, 但無奈好似無咩用, 轉個頭又係咁, 我覺得佢成日打鬧個囝都唔係辦法, 係網上見有「行為糾正」或「治療」的東西, 係未有幫助ga?  
‹ 上一主題|下一主題