用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 五級/六級琴試?
go

五級/六級琴試? [複製鏈接]

囝囝考了三級琴試及五級樂理,老師建議為他報考五級琴試,我問老師可否唔考五級,稍後才考六級,她說五級和六級的要求有很大距離,堅持應該為他先報五級,請問這安排是否恰當?
   1    0    0    0

回復 CHIULHJ 的帖子

請問你有沒有 pass paper for share?

回覆:五級/六級琴試?

信老師的

醒目開學勳章 王國長老

我女都面對同一問題, 佢考左2,4, 黎緊會考慮5,6或7, DEPENDS ON近期進度
彈歌大家都唔擔心, 係其他野, 5就易D, 6 SCALE彈到顛, 7 SCALE差唔多(多一項)但D歌就深, 所以近排練下SCALE睇下進度點先, 如果懶懶閒閒就肯定係5

cpcog  but the aural for grade 7 is much harder than grade 6  in my mind.  發表於 13-3-14 21:31

CHIULHJ 發表於 13-3-14 11:43
囝囝考了三級琴試及五級樂理,老師建議為他報考五級琴試,我問老師可否唔考五級,稍後才考六級,她說五級和 ...

你小朋友老師對的.

Grade 1-5和Grade 6-8是兩個不同的stages.  不是說Grade 5/6曲子難度差別比起其他Grades特別大, 而是兩個stages的要求本來就很不同.  可參考,

http://www.abrsm.org/resources/theseMusicExams0607.pdf

除非你小朋友能力遠在Grade 5之上, 否則還是考Grade 5化算.

回覆:五級/六級琴試?

我五級前都是一 take 過,一考六級便唔合格要 take 2.

我就會建議3,5,7,8咁考, 因為7,8差距比較大.

感謝大家寶貴的意見!
我會讓他先考五級琴試。
‹ 上一主題|下一主題