用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 RC VS clear water bay school 請問各位會點選擇呢 ...
樓主: Bearlulie
go

RC VS clear water bay school 請問各位會點選擇呢 [複製鏈接]

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

引用:用NR入又如何?只係代表你持財去插隊打尖。

原帖由 Maoku 於 13-03-17 發表
用NR入又如何?只係代表你持財去插隊打尖。ESF/RC用NR制度其實係另一種不公義的制度,用啲種方面 ...
一句講曬,有錢易辦事。不用太介懷。大家target 不同,你們quote的人家也不是that cup of tea. 在這裡有家長永遠只說那三間top school 好,上次有人問C 那間評價,覺得仔仔讀得不好,她馬上叫人轉校,話大把人爭住讀。人家只是問意見,幸好有些有heart 家長回應樓主一些教子方法。我睇到火都來了。

回復 Maoku 的帖子

"你個小朋友都未入學又知道幾多呢!?讀咗先講喇!" so true.  
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

引用:明白呀。多謝你哋意見++兩樣間學校各有強弱

原帖由 Bearlulie 於 13-03-14 發表
明白呀。多謝你哋意見  兩樣間學校各有強弱  但我已經比咗成60k RC 留位。好似好浪費。   ...
You can tell ESF you situation, they may refund your $60k.  It has happened before.

引用:用NR入又如何?只係代表你持財去插隊打尖。

原帖由 Maoku 於 13-03-17 發表
用NR入又如何?只係代表你持財去插隊打尖。ESF/RC用NR制度其實係另一種不公義的制度,用啲種方面 ...
NR 又點同虛報。不少 IS 也有 Nomination Right, or corporate debenture ,效果一樣,guarantee interview, not guarantee placement.

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:還有我們是用NR進去的。RC,我們也給了五萬

原帖由 Shrimpiggy 於 13-03-17 發表
還有我們是用NR進去的。RC,我們也給了五萬買NR, 最後因為選了ESF, 五萬也花了。如果你要用小人之心,那也無 ...
你好似報左六七間 IS,而家三月中了,有決定了嗎?

ramen  有三間嗎?  之前睇好話似 KJS & RC  發表於 13-3-18 09:50
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 13-3-18 09:23
NR 又點同虛報。不少 IS 也有 Nomination Right, or corporate debenture ,效果一樣,guarantee interview ...
對...NR 都係制度之下的入學 priority criteria, 如果咁講, sibling 的又利用制度攞著數嗎?  大家都係都分享下啫.

aidan08  講得好,有道理呀!不應為拗而拗。大家都係為仔女著想!  發表於 13-3-19 17:22

除左primary之外,從我開的果個關于esf kinder contract個thread看來,好似Shrimpiggy仲有報ESF TY kinder?係咩?

Maoku 發表於 13-3-17 22:54
大家都係發表意見! 無需燒妥買了NR的家長!  有時間睇睇 Michael J Sandel 本 "Justice: What's the right thing to do?,可以更深入了解什麼是公義和不公義.

HKTHK 發表於 13-3-17 23:43
回復 Maoku 的帖子

"你個小朋友都未入學又知道幾多呢!?讀咗先講喇!" so true.

so true - X2

回覆:RC VS clear water bay school 請問各位會點選擇呢

對於任何形式的入學優先權,何必大驚小怪?!全世界入讀私校都是如此,並非香港獨有。在其他國家,甚至可以連大學都有優先,何必小見多怪?!有優先都要學生用功,否則都無法繼續。

回覆:RC VS clear water bay school 請問各位會點選擇呢

It's alway disappointing to see the way parents defending their school of interest in a disgraceful way.  Intention of this forum is to share ideas or information. In most instances, parents are able to provide constructive and unbiased advices regardless if their child is studying in the school under discussion, or even debates with factual supports are fully welcomed!  After all, I think parents of this forum are very concern about their children's education with good intention, what's the point of bad mouthing on others view that will do no good to yourself, your kid or the school you are trying so hard to defend? Is it the sour grapes theory or something?

cheng4b  我是在最近的一兩個月才發現EK這個網站, 很高興從這裏找到不少有用的資訊, 但也很訝異, 有好幾次見到家長們的相互回應, 已經去到失控的地步.  發表於 13-3-20 07:42

You probably think the same about driving a car versus taking MTR?

我想入cwb㗎原因係因為kgv 我相信成績好㗎學校係好架學習環境冇咁易學壞
RC 中文比較好同教IB經驗比較好。重會好開心。就係到而家我取捨唔到。

In fact, NR 又可解讀成......唔夠信心又或者志在必得 or 買個安心. 毋躁......

Bearlulie 發表於 13-3-18 22:26
我想入cwb㗎原因係因為kgv 我相信成績好㗎學校係好架學習環境冇咁易學壞
RC 中文比較好同教IB經驗比較好。 ...

到而家都取捨唔到的話,可以:1. 兩面比曬錢,慢慢諗到開學先決定番邊間;
2. 生多一個分開兩間讀;咁咪魚與熊掌兩者兼得!

個人經驗又唔覺得讀RC會比其他ESF School特別開心;ESF d 中文...但RC d 中文亦唔見叻得去邊(叻個d係自己叻,同學校冇必然關係) [我諗冇家長RC敢話只單靠學校一招半式便可行走江湖???]
我覺得你d感覺全部靠聽番黎;人地講咪聽下就算,好唔好係自己感受。
多咀講多句,小學遇到個老師好唔好,更加重要;[正正呢樣係冇得選擇];
遇到個衰老師,就肯定冇運行;咩出名學校都冇用!

iseult    發表於 13-3-20 00:07

對於'真材實料邊間都考到',實在不敢苟同.....而家競爭太過激烈,而每間學校都有各自的priority policy,講真,無passport、無siblings、唔係staff、唔係校友,真係喺好多學校都等同機會微乎其微。我眼見就算有以上是但一個優先條件的,都好多考唔到,而D細路完全無問題。而且,四、五歲人仔,講 "真材實料" 講 "實力 " 實在係言之過早,再者,一次interview定生死亦係事實。Target國際學校的家長,好多事實上係喜歡國際學校的教學模式同理念,所以一早比仔女入讀國際學校的preschool,好多人都返唔到轉頭去local school,著急好正常,搵方法令仔女易D入到亦好正常,買個保險亦係好正常。虛報確實係唔啱 (不過,另一面睇,ESF亦知排斥講廣東話的小朋友係不合時宜先會改變啦,證明的確係個漏洞,亦唔公平!),但買NR何罪之有呢?差不多間間IS都有不同名目的優先入學收費機制啦!呢個世界根本沒有完全的公平,我反而覺得教細路要早d比佢知道呢樣嘢添呀,呢個根本係現實。講真,比某個國籍優先,比sliblings優先又好公平咩?

iseult    發表於 13-3-20 00:07

Maoku 發表於 13-3-17 16:45
話其他人反應大,不如諗下自己講咗啲乜!Shrimppiggy 你自己早前有兩個offer喺手,RC同SJS,最後你㨂咗後者 ...

大部份家長幫仔女報學校都唔止一間,是買個保險,好正常,只報一間反而係唔正常啦!最後有得選擇的話都要取捨,唔揀嗰間唔代表係覺得唔好喎,只係揀一間適合自己啫。唔洗叫人當日唔好考!講真如果知道有一間實收而自己又覺得good enough的,咁就真係唔會考多間啦,邊個鍾意帶住個小朋友周圍考學校等結果?

同意你講網上發言要持平,要負責任,that's why我要講吓公道說話。
‹ 上一主題|下一主題