用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV am or 聖公會pm??
go

KV am or 聖公會pm?? [複製鏈接]

請指教?we live in Hong Kong island
   1    0    0    0

回覆:KV am or 聖公會pm??

聖公會

回覆:KV am or 聖公會pm

聖公會

因為近D?!

一來近啲,二來除非你對入SPCC完全無興趣。

不過有D人話聖公會下午班普通,入SPCC多數是上午.  我都要問清楚.
點都好,底線是入SPCC/DBS率是高,但不是絕對. SPCC 程度不及KV?!

引用:不過有D人話聖公會下午班普通,入SPCC多數是

原帖由 pattyshukla 於 13-03-13 發表
不過有D人話聖公會下午班普通,入SPCC多數是上午.  我都要問清楚.
點都好,底線是入SPCC/DBS率是高,但不是絕 ...
這個說法我也聽過,我想佢地學生考直資好,家長本身培訓亦好重要,你去學校關於比賽一欄看,學生考了好多出面的試同參加比賽,有些個list好長好長,呢些唔係全靠學校。

同意.其實要考最top 幾間,家長唔多唔少都谷下.
我突然又想起,我識得人,冇谷,不過都入DGS, may be因為讀CCKG...

要小朋友每日過海來回好辛苦的。

引用:同意.其實要考最top+幾間,家長唔多唔少都谷

原帖由 pattyshukla 於 13-03-13 發表
同意.其實要考最top 幾間,家長唔多唔少都谷下.
我突然又想起,我識得人,冇谷,不過都入DGS, may be因為讀CCKG ...
但亦有人話,讀cckg入唔倒拔萃,去考其他其實都係麻麻。

兩間都好, 入有名小學耍操小朋友多元智能, KV較著重功課方面, 有朋友兩個女讀KV都教得好, 好在著緊自己學業, 父母當然好多心機陪佢地溫習, 不過我認為個重點都係睇性格, 聖公會有宗教, 著重品德培養和價值觀, 你的孩子需耍是什麼?  你們配合邊間?

品德一定緊要過學術,不過最好就兩者兼備.
不過話說回頭, KV不致於德育一定不及SKH; SKH德育也不一定勝於KV.
我剛睇完以下討論,籍此也分享一下:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D2
多謝各位寶貴的意見,既中肯又有不同的角度,太好了!

Chirley  果個post火花四濺呀,呢個post 講得温和d  發表於 13-3-15 00:21

品德一定緊要過學術,非常同意,學術可以由幼稚園教到中學,品德幼稚園唔開始教好,以後好難搞

我選CCKG,因為入名小成功率較高.

引用:Quote:原帖由+pattyshukla+於+13-03-13+發

原帖由 cheung_chit 於 13-03-13 發表
但亦有人話,讀cckg入唔倒拔萃,去考其他其實都係麻麻。
我識4個吾同年紀CCKG 畢業生,2個真係入吾到DBDPD, 另外2個吾谷既反而入到!

‹ 上一主題|下一主題