用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不想做怪獸家長!
樓主: seamama
go

不想做怪獸家長! [複製鏈接]

回覆:不想做怪獸家長!

我絕對是怪獸家長,目的是教導孩子吃得苦,有能力接受挑戰,增強抗逆能力,不做港孩。若要達到以上目標,必要成績好,多才多藝,多比賽增膽量及見識,強化自理能力,父母責,須敬聽,! 那孩子及父母必定忙碌,但忙碌得有價值,我們願意付出。只要安排洽當,我們依然有家庭日及返教會。

引用:我絕對是怪獸家長,目的是教導孩子吃得苦,

原帖由 irischowys 於 13-03-19 發表
我絕對是怪獸家長,目的是教導孩子吃得苦,有能力接受挑戰,增強抗逆能力,不做港孩。若要達到以上目標,必 ...
最辛苦係谷得黎仲要有快樂童年,呢個先係難度!

rainbowcov  好容易啫, 只要讓小朋友覺得上堂唔係苦, 而係樂就得.  發表於 13-3-25 17:31

Being a good parent, it's a life-long learning career! What you choose to be right to your kids, it's always your only perspective. However, many parents' mindset are..."I'm doing for their goods!", is that the truth? Parents should spend more time with your kids, rather than making them learing 10 or 20 different kinds of extra-curriculum activities. You bring them to the tutor and stay with them for an hour or 2. You have just consumed your time but it's not a good qualtiy of time with your kids. Crazy Parents...Please leave more time to be with your kids alone! You should be the one who accompaning with your young kids, not the different kinds of tutors. Please do what is appropriate...instead of what is right in your own prespective!

你係咪講緊我呀!  

我都經歷過上年的一輪戰鬥, 整個5月份真係"撤夜難眠" (要準備定數份profile到心儀學校叩門之用), 到派彩當日 --> 好彩的派中了的, 便可以放下心頭大石; 不幸地落空了, 便要到處張羅, 真的是不容易渡過

醒目開學勳章 王國長老

hanghang2008 發表於 13-3-19 11:09
Being a good parent, it's a life-long learning career! What you choose to be right to your kids, it' ...

其實, 學之前, 你問小朋友, 佢係鐘意的想學的, 唔好話家長迫, 如果佢喊住去上堂我都要佢去就係我迫佢, 如果佢話想而父母唔安排, 係父母唔肯俾機會

有時D野好得意, 我女細個QUIT過BALLET, 而家鐘意跳舞, 細個最憎畫畫(所以我都無SIDE過錢去學), 而家好鐘意, 細個5音不全, 而家唱MUSICAL.....如果我一直無俾佢試, 佢亦一直唔會發現自己興趣, 所以有D學校有"單元"呢樣野係好好, 先試一個TERM, 做得好/鐘意可以再JOIN興趣班, 或者老師推荐入校隊/種子隊, 對小朋友都係一種肯定, 唔鐘意既亦總叫試過, 知道自己唔鐘意唔好勉強, 好多野大人估唔到架, 點知溫溫柔柔女仔鐘意打RUGBY仲打入校隊? 點知個唔出聲既原來鐘意唱CHOIR? 唔係個個小朋友都名列前矛, 但如果在課外活動有出息表現一樣可以得到滿足感

做父母既, 要留意住自己小朋友成長, 不過instead of o係後面推佢行你想既路, 倒不如早一步去幫佢舖定幾條路等佢自己揀, 作為父母我覺得呢樣係RIGHT THING TO DO, 問心無愧

Jane1983  講得好!我都係咁做!  發表於 13-3-20 13:21

Life example...referring to the topics in this forum, the topics discussing the how the kids admitted to which school, the admission results, etc., it will attract many readers and many questionings. However, the topics discussing how to become a parents; nobody is interested. Crazy world! Ridiculous!

回覆:不想做怪獸家長!

早幾日,在一個都算幾高級的商場,孩子玩一個不斷有流水出的商場裝飾,被在旁的保安員阻止,並解釋會令水花四濺,地下濕滑有危險云云,(以前在這裡玩過很多次,有保安在旁看著但從未被阻止),我們都聽從指示,立即叫孩子停止,並解釋保安叔叔的原因。。。估不到那保安員愕然:你們很好呀,我每次一講,都俾人鬧返轉頭。。。只顧自己孩子的感受,動不動向別人噴火,何嘗不是怪獸,比起學術力谷型,只是類型品種有別而已。

loveDD    發表於 13-3-25 16:06

回復 sugarnana 的帖子

如果你係講圓方,咁除了怪獸家長的問題外,d管理員"選擇性執法"亦係問題所在。

佢地見到鬼佬,因為吾想講英文,吾出聲;見到兇神惡煞或講鄉下話的內地同胞,又吾出聲;只係叫香港小朋友吾好玩,咁d家長可能吾開心都吾定。

引用:環境迫成,+香港家長都好慘

原帖由 BBcarrie 於 13-03-13 發表
環境迫成, 香港家長都好慘
同意。我覺得政府可以做啲嘢令家長少啲緊張,例如限制一年報讀直資的數目、或只容許同時間在一間小學註冊等。

引用:洗唔洗咁緊張呢?音小、英華......大戰啱啱

原帖由 seamama 於 13-03-13 發表
洗唔洗咁緊張呢?音小、英華......大戰啱啱開始,幾時先捱到尾?香港人,放鬆D啦!其實做家長嘅,做重要係 ...
到時無一間收就真係唔方唔緊張了!

Jane1983  講得好!如果考吾到,又派吾到好既,咁真係幾頭痛  發表於 13-3-26 19:46

引用:Quote:原帖由+seamama+於+13-03-13+發表洗

原帖由 魚王 於 13-03-25 發表
到時無一間收就真係唔方唔緊張了!

‹ 上一主題|下一主題