用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 龍校有咩甘吸引呢?
go

龍校有咩甘吸引呢? [複製鏈接]

新手媽媽,可能未經歷叩門既辛酸,想像唔到龍校有咩甘吸引?

睇左EK甘耐,幼版好,小學版好,一提龍校就講到一俾入就即刻要讀,就算神級名幼如SC,KM有OFFER都願意放棄。但家長提到入龍校只求唔駛到時再撲學校,好少提學術呀,課程呀,語境呀甘。 甘如果龍校不再一條龍,仍然有他們吸引之處嗎?

2    0    1    1

幼稚園本來就唔應該谷學術,谷都係為入小學。用提前教學去營造一種小朋友好叻好聰明的假象,以求在小一面試中取得好成績。
龍校不用煩惱考小學,可以令仔女做返一個真正小朋友,根據心智發展的步伐去成長,而不用過早谷催學術。將時間精力放係真正的“教育”上,例如自理,德育,社交,思考等等。
這是龍校最吸引我的地方。

ekhc    發表於 13-3-14 23:38
iantsang    發表於 13-3-13 17:34
davywm    發表於 13-3-13 15:54
MamaRabbit    發表於 13-3-13 12:46
KaliB  It's my thought too!  發表於 13-3-13 09:45

回覆:oooasis 的帖子

oooasis 發表於 13-3-13 00:13
幼稚園本來就唔應該谷學術,谷都係為入小學。用提前教學去營造一種小朋友好叻好聰明的假象,以求在小一面試 ...
這亦是我的想法  

引用:幼稚園本來就唔應該谷學術,谷都係為入小學

原帖由 oooasis 於 13-03-13 發表
幼稚園本來就唔應該谷學術,谷都係為入小學。用提前教學去營造一種小朋友好叻好聰明的假象,以求在小一面試 ...
講得好
我嚟緊K1會幫阿囡轉龍校,為嘅就係唔想咁細個就谷佢學術,唔想為咗考小一而剝奪咗佢開心嘅幼稚園生活,我反而會著重德育及自理方面

oooasis , 講得真好,讚!!

agree!

非常認同,唔駛浪費時間去學嘢,上堂,比賽,考cert,大人同小朋友心理壓力都大大降低

回覆:oooasis 的帖子

讚:)

yes!!oooasis說的對!
再者,現有的龍校大都是品學兼優的小學,有d仲有band 1中學back up。如小朋友同家長不是偏愛IB,而是投傳統教學一票的,咁就算你讀SX, KX…end up目標都可能係呢d小學/中學,咁不如早d入,又唔使學呢學路就為左整靚個portfolio,真的可以為興趣而選課外活動了!

Thanks~ oooasis~~~ You have made a really good point...

I also got a real dragon school offer and still stuggling coz many ppl said the curriculum of dragon school is too easy....What you said just answer this Q...thanks so much

其實有少少疑問:
龍校大部份都屬於傳統教學...(唔知有無錯, 但比我既感覺係咁)
作為家長... 係咪係小朋友2,3歲既時候就睇得出小朋友適合行尼條路?
有時咁諗... 係唔係..應該睇埋個幼稚園先.... 等小朋友4,5歲先決定會比較合適?

回覆:龍校有咩甘吸引呢?

我諗大家係比較清醒既一羣,因為我睇好多家長話入左龍校都唔會"放軟手腳"。
So far 除左kv比較谷,我見好多家長comment自己幼稚園都係開心上堂,多元化,sc甚至鼓勵presentation, 相反傳統龍校雖然課程淺但又多背默
我唔想為左有backup而揀龍校(雖然未到我揀),事實上我都有疑問係個仔甘細,根本都吳知佢適合咩類型學校,我只係吳想佢讀死書

rainbowcov  KV其實唔谷架, D小朋友返學仲好開心添.  發表於 13-3-13 13:00

引用:其實有少少疑問:龍校大部份都屬於傳統教學.

原帖由 qooqoobaby2010 於 13-03-13 發表
其實有少少疑問:
龍校大部份都屬於傳統教學...(唔知有無錯, 但比我既感覺係咁)
作為家長... 係咪係小朋友2, ...
呢個正正就係我嘅疑惑,就算小一考津校或者直資都有活動教學型,但入咗龍就會係傳統型。另外三至六嘅語言敏感期如果無學校配會又可能差D,因為龍校一般都唔係英普 (我只知民生有)

相反,我就係唔想女兒冇左快樂幼稚園時光所以k1冇幫她轉龍校。我女的幼稚園我覺得深,但係十分活動教學,我覺得十分好。考小學都係到時先算。

kcngu77    發表於 13-3-13 14:10

我都係BUY活動教學,好多名幼都係標榜呢樣野 + 良好語言環境,所以更加唔知龍校既優勝之處係邊,如果獨立甘睇培正,民生(唔計 backup),考慮既係咪只係傳統 VS 活動教學?

有好多名幼提供到的training, 唔好話band 1中學,even大學都未比提供到。因為有好多野係要細細個時接觸同培養。香港band 1中學有好多。但名幼就得幾間。入名幼仲難過入大學。如果你的子女入到名幼,你都想佢更上一層樓入到最top的學校而唔係普通band 1.  其實民生同培正都幾好,只係一間較傳統,中學係中中,而另一間超多功課。而兩間都好似沒有N班的。

回復 oooasis 的帖子

very agree oooasis

醒目開學勳章

大家揀龍校嘅同時,可有了解過嗰間小學係咪自己真係鍾意嘅?如果快樂KG生活換嚟嘅係上到小學唔開心,讀得辛苦,咁又點呢?

作為家長,小朋友响邊間kg讀,我都一樣咁教佢 e.g 自理、游水、音樂、或培養其他興趣,從來無諗過係為報小一,就算讀間所謂谷嘅學校,都係為養成自己做好功課嘅習慣,我地有個奇怪想法:如果呢個社會9成人要面對嘅難關,我覺得面對亦唔係太大問題,而且呢個派位/報學校嘅遊戲,有講運,但亦有配對!就算升中都係,要過一次配對~有咩咁得人驚呢?
如果入咗龍校先發現讀得唔開心,應該仲痛苦過報小一!

想講,龍小多數都好谷架!
‹ 上一主題|下一主題