用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 龍校有咩甘吸引呢?
樓主: 小洪寶
go

龍校有咩甘吸引呢? [複製鏈接]

單是唔洗煩升學這點就已經好吸引

ekhc    發表於 13-3-14 23:37

其實全香港真龍(100%)有幾多?我唸到得培正同真光係真正100%上小學,真正父母不用再擔心,即使出去再考都係錦上添花。

至於其他所謂半龍:St paul co, SH, GH ......etc (好多)小學其實唔係100%直上,咁父母米又係擔心小朋友會係唔夠人爭個d,米又係要谷。

所以樓主不用太擔心,除非你係PC/TL vs xxxx,如果唔係都一樣要再戰小一。

^^ 可能仲有其他真龍,我未唸到,大家可以share下

引用:幼稚園本來就唔應該谷學術,谷都係為入小學

原帖由 oooasis 於 13-03-13 發表
幼稚園本來就唔應該谷學術,谷都係為入小學。用提前教學去營造一種小朋友好叻好聰明的假象,以求在小一面試 ...
講得太好了

回復 oooasis 的帖子

講得好

oooasis 的帖子

Agree so much! 有番個童年!

引用:大家揀龍校嘅同時,可有了解過嗰間小學係咪

原帖由 kerkermui 於 13-03-13 發表
大家揀龍校嘅同時,可有了解過嗰間小學係咪自己真係鍾意嘅?如果快樂KG生活換嚟嘅係上到小學唔開心,讀得辛 ...
所以家長真係要唸清楚龍校係咪適合自己小朋友先轉,唔好一窩蜂。我聽過最可悲嘅case係小朋友由活動教學N轉去第二間K,當然是父母覺得為子女好,但小朋友日日喊問幾時可以返番之前間學校

回覆:龍校有咩甘吸引呢

其實龍校幼稚園都係好活動教學㗎,吾好將小學果個情況套入幼稚園啦。有邊間龍幼會有大量抄寫同默書?請指教。

回覆:Ackl1002 的帖子

我淨聽過話龍校無其他學校谷,小朋友又點會唔開心呀

醒目開學勳章

sbux 發表於 13-3-13 23:22
所以家長真係要唸清楚龍校係咪適合自己小朋友先轉,唔好一窩蜂。我聽過最可悲嘅case係小朋友由活動教學N轉 ...

我聽過响PC小學讀得好唔開心 (唔係成績特別差)
之後轉咗去津小,d學習動機返哂嚟,然後老師同家長講:不如同小朋友check check... 佢可能係資優!check咗,方便學校安排專家跟進...

小學嗰邊都有呢方面討論,私校其實無資源去處理學生個別嘅需要

利益申報:家有一個好可能算係有特別需要嘅哥哥,我的確無同佢報過龍幼,現時等上天安排,到底同津小有無緣份,定係响有資優培訓嘅私小就讀

我朋友子女之前都係PC讀,幼稚園當然開心無問題。但上到小學嗰種傳統教法原來小朋友吃不消,一路頂住去讀,直到小二終於頂唔住,小朋友無晒動力,亞媽明明好放手都變顛婆。。。好在屋企有資源,可以轉小朋友去有中文讀既 IS,用咗幾年時間去建立番自信心,但而家仍然對中文有恐懼。

幼校當然愉快學習,但如果八成小朋友會直上龍小,咁一下子升小可能變去傳統教學,如果到嗰時先發展小朋友唔係嗰類型,咁點算?  之前幼校又偏向淺,到時先想轉校出去考都會有一定難度。咁一係嗰三年家長都落補藥囉,但又好似同原意有相違背。。。

雖然我都係今年考K,亦有龍校 offer 喺手,但我咁講唔係想其他家長放龍等我有機,而係希望家長從多方面去考量龍校同名幼既取捨。如果而家讀梗村校,可能龍校係 good move,但如果本身間幼校好唔錯,會唔會讀落去令小朋友三年後更有多種可能呢? 我只不過見而家好似龍校就等如中六合彩,大家可以從小朋友出發再考慮清楚。我自己每日都反覆思量梗呢個問題

回覆:龍校有咩甘吸引呢?

其實小孩現在只有3-4歲,作為家長真的不太清楚小孩適合那些學校。我相信每個人也有不同程度的適應力,除了兩個極端的人,大陪份的人也可接受傳統或是話動教學。因此,真的要給興機會嘗試,不行得再轉校吧。龍校歷史悠久,有許多成功個案,信心當然有的。加上龍校有這麼多學生可選擇,學生和家長質素應該相當高,對學校也有一定要求,相信學校課程亦會興時並進的!

其實我覺得係幼稚園傳統/非傳統分別唔係咁大......小學就係.

如果到時我小朋友真係適合活動教學, 我相信真正活動教學既學校小一面試睇既係小朋友天性品德多於學識. 又或者咁講, 入咗龍校唔代表唔帶小朋友增廣見聞/閱讀, 只係唔駛再考慮操數, 又叫佢彈夾彈去都係嗰三首琴譜.
名小可能真係都可以好開心... 不過逼到小朋友顛既可以係家長而唔係學校. 冇三五張cert portfolio 都唔知擺咩好...
‹ 上一主題|下一主題