用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問如讀緊兩間幼稚園…
樓主: babycute2009
go

請問如讀緊兩間幼稚園…   [複製鏈接]

回覆:請問如讀緊兩間幼稚園…

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20110124/00407_010.html

忙到日日吃午餐換衫都冇時間冇地方, 還說小朋友自己好 ENJOY, 唔關我事. 犀利!

回復 chunlaifat 的帖子

其實忙到冇時間食飯同換衫真係好慘(不過玩到冇時間食飯同換衫就唔慘)。咁如果其中一間幼稚園係唔駛著校服同包埋lunch的話,咁幫唔幫到個小朋友呢?

jeremyphlam  Please go back to square 1, why should the child studies in two KG??  發表於 13-3-14 18:46

引用:從一個實際的角度出發,+如果小朋友在小一面

原帖由 myfanwy 於 13-03-14 發表
從一個實際的角度出發, 如果小朋友在小一面試時同老師校長講佢返兩間幼稚園, 你估老師校長會點諗? ...
如果間學校係傳統名校,或者buy ga!
欣賞佢年紀輕輕,克苦耐勞,適應力強。

little_yolky    發表於 13-3-15 13:28
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回頭看,當初我地應該揀間英普/中英並重的國際幼稚園,咁我地就慳番吾駛出去學英文和普通話的時間和金錢。
可以有時間學其他好玩野!

我地讀緊間幼稚園吾差,活動教學,老師好nice, 係欠語境俾小朋友多聽多講的機會。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆:virgokaren 的帖子

如果幼稚園有開夜校部,即返1800-2100,可能有人同時返三間。夜校部專提供法、西、日、德語境給小朋友的。唔緊要啦! 開心嘛,仲吡人感覺刻苦耐勞的好印象,好過另外花錢學外語嘛!!

原來普遍到咁,香港某些家長真係怪獸得太利害了.....

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

天瑜 發表於 13-3-14 15:48
回復 b2226 的帖子

成績追唔上事少,因為壓力而影響免痠力及後患有重病仲衰。

Absolutely child abuse!  That's ridiculous!

回覆:myfanwy 的帖子

無錯,good point. 從一個實際角度睇,由於返二間幼稚園係好有爭議性,亦未受到教育界廣泛支持,咁小朋友面試時話比老師聽,大家估吓係得分定係會失分?

引用:無錯,good+point.+從一個實際角度睇,由於

原帖由 Christi 於 13-03-14 發表
無錯,good point. 從一個實際角度睇,由於返二間幼稚園係好有爭議性,亦未受到教育界廣泛支持,咁小朋友面 ...
一般面試好少問你讀邊間幼稚園,其實可以吾提。

不過如果讀兩間幼稚園,我寧可揀一間深d, 讀多d的。
冇必要咁辛苦自己。
去旅行都去多幾次!

Yanamami  You have to fill in an application form ar~~  發表於 13-3-14 17:19

回覆:virgokaren 的帖子

同意。But you never know . 若果萬一問到…

其實返兩間幼稚園的父母, 有否考慮到兩間學校老師及規則都會有些不同的, 小孩子那麼小, 這會令他們學習上會有混淆的. 小孩子學習是需要沈殿的, 要自已探索並要給他們時間去思考. 不要一味輸入.

Yanamami    發表於 13-3-14 17:40

如果學校知道,失分的機會大過得分的機會好多!

呢d 就係一等一的填鴨式

其實我覺得應該只規定小朋友讀一間學校, 並規定小朋友的playgroup數量, 有啲家長你唔管佢, 真係可以好瘋狂的。德國6歲以前的小朋友, 是唔可以學習任何興趣班的, 小朋友只可以去公園玩。台灣政府前一兩年都想實施, 點知俾家長插到死, 依家情況唔知點。

rainbowcov  但如果真的規定的話, 又唔知會有幾多反對聲音了.  發表於 13-3-15 16:06

留白系好緊要,比小朋友靜吓,hea吓, 玩吓,有時候好過不停狂谷。

rainbowcov  agree.  發表於 13-3-15 16:05

會唔會有人覺得返兩間幼稚園係一件唔見得光既事?如果冇,就直接填兩間咪仲巴弊!

醒目開學勳章

我仔間小學校長最鍾意問小朋友放學後做什麼?
若你小朋友答校長放學後返另一間KG,
我諗校長9成9會叮走你個小朋友多過appreciate 你這個做法

同埋我終於明白點解現在kg咁難考,
原來咁多家長都1個小朋友霸住2個學位,
仲覺得自己這個做法好啱

Yanamami    發表於 13-3-17 19:53

同意番兩間辛苦過番全日!

但我識得幼稚園老師竟勸我番兩間幼稚園!

‹ 上一主題|下一主題