用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問如讀緊兩間幼稚園…
樓主: babycute2009
go

請問如讀緊兩間幼稚園…   [複製鏈接]

112200 發表於 13-3-13 16:38
I agree with team builder.... I saw too many kids went out to learn 2 classes in the afternoon for e ...

對唔住,除了歪理我想不出其他回覆。家長的出發點真的是讓小朋友可以和同輩玩多些?咪講大話啦。
如果朝八晚五的校園生活都覺得冇問題的家長有很大問題。同樣地,每天放學後再走兩個課外活動亦是非常的可佈。

回覆:請問如讀緊兩間幼稚園…

我鄰居台灣小孩上午返蒙xxx國際,下午返蘇x, 佢媽全職湊佢,係屋企食,換衫,車佢出入。我見個小朋友都ok,又唔覚特別辛苦或累,二間學校都鍾意返!仲有時間上公文式和夜晚同我女玩!

申報我女只讀一間。

i thought this studying in 2 kindergartens is just rumour.  never knew this is a reality

easybring  真有架.  發表於 13-3-14 12:26
jeremyphlam  可能我識嗰d係唯一啦。  發表於 13-3-14 10:06
Yanamami  It's actually very common.  發表於 13-3-14 08:06

如人飲水,冷暖自知。
可能有些小朋友返得好辛苦,但都唔可以排除,真係有小朋友返得好開心。
唔需要一面倒講到人地父母有問題。
其實好多幼稚園好輕鬆,大部分時間都係玩下玩具,做下手工,食下茶點,排洗,自由活動。
反而外出補習1個鐘就真係學足一個鐘,咪仲辛苦?
其實指責人地同時,好有可能自己的小朋友都係咁,又何必呢?

steven819  好中肯  發表於 13-3-14 22:13

回復 Chirley 的帖子

Totally Agree!
http://blog.qooza.hk/tsobb

回覆:oooasis 的帖子

贊成,不須要一面倒。辛苦和快樂其實係睇你用什麼去比較。手上有什麼選擇。

有没有家長可追踪小時侯讀兩間幼稚园的小朋友,上到高小的時侯是否較有優勢的?
我追踪了三個,一個小五,兩個小三,成績都不是太好,小五的好像拉牛上樹,父母都打定輪數上唔返原校中學。小三的,一個平平,另一個厭學,考試交白卷,同父母和老師作对,要見學校社工跟進。
但考頭幾名的,我唔好意思問人地仔女係咪讀兩間Kg,有没有人有資料?
其实是否要追踪至小五或以上才可反映出的。

steven819  And it's easier for them to make friends from different cultures, e.g. black people, Indians and middle east people because many of these kids are attending these international KG.  發表於 13-3-14 22:23
steven819  They usually have a better English intonation as they actually have exposed to a complete English environment. With the preservation of Chinese Language skills and culture, of course.  發表於 13-3-14 22:17
steven819  My observation is vice versa.  發表於 13-3-14 22:14
Yanamami  Agree with your observation.  發表於 13-3-14 09:59

有d學校係唔容許小朋友返兩間學校,咁樣返而令學校反感,例如:德望等等...小朋友係人唔係機械人,為咗讀名校攪到無晒童年,何必呢?不如讀一間,係出面搵d課外活動好過啦。。

jeremyphlam  根本話讀兩間幼稚園的家長就係自欺欺人,返學就係返學,點會唔辛苦冇壓力。  發表於 13-3-14 10:04

從一個實際的角度出發, 如果小朋友在小一面試時同老師校長講佢返兩間幼稚園, 你估老師校長會點諗?

如果你真的覺得無問題, 問心無愧, 面試時就寫晒 2 間出來啦! 怕怎麼!

Parisienne  呢d叫暗谷。  發表於 13-3-20 20:12
喵媽  Agree, 我都知一個朋友既小朋友讀2間, 朋友都知有問題而唔敢同人講, 只係有人知道爆出黎先知...  發表於 13-3-14 10:25
jeremyphlam  Agree!!  發表於 13-3-14 10:08

我個仔話有某間小學 group interview 時問: 邊個讀上午班丶邊個讀下午班丶邊個讀全日班.

Pertra 發表於 13-3-13 14:52
回復 babycute2009 的帖子

Kid will tell the truth to the teacher during interview. Just write down 2 ...
thx

chunlaifat 發表於 13-3-14 10:07
如果你真的覺得無問題, 問心無愧, 面試時就寫晒 2 間出來啦! 怕怎麼!
確係,覺得好ok的家長,真係應該大大方方同學校講!

其實我小朋友係番一間學校,但我識有朋友係番兩間,個小朋友係好enjoy(玩)

大家喜歡既,可繼續討論

我都認識兩個小朋友返兩間幼稚園到K2, K3回復正常, 結果一個小朋友只系考到一間私校(非名校), 另一個就考到SPCPS
Twins 媽咪

食一隻雞脾會很ENJOY,連食兩隻會如何?
看電影很ENJOY,上午看完下午再看同一套戲會如何?
日日食鮑魚都會悶,小朋友會不會對學習產生倦意呢?

penguin_chick 發表於 13-3-14 12:04
食一隻雞脾會很ENJOY,連食兩隻會如何?
看電影很ENJOY,上午看完下午再看同一套戲會如何?
日日食鮑魚都會 ...

會咁做既父母就係唔會覺得啦~~`
之前睇左篇文章, 請芬蘭既小朋友係7歲前都只係玩,
入幼稚園除左進餐時間及午睡兩小時外, 其餘時間都只係玩,
D老師係學校都只係負責睇住佢地 (真正只係睇, 除左爭執, 活動姿勢或用力不當時),
而入讀幼稚園亦唔係必須的,佢地既興趣班係真正既興趣班/ 俾小朋友試玩,
但芬蘭既學習表現係國際比賽中都係名列較前, 佢地既總分亦比全球中位數高出一個標準差。
香港應該無可能有咁既環境俾到小朋友,
本人亦係一個緊張媽媽, 有俾阿囝返過PG / 睇緊咩岩佢玩既PG, 怕唔夠其他小朋友比,
亦有俾佢學中/英文生字等, 但多數係對住實物教, 亦日日同佢去公園跑, 去下play room...
我同老公都係唔識教/唔知應該教d乜, 唔敢講人地父母岩定錯, 始終每人想法唔同...
無錯子非魚 焉知魚之樂/或不樂, 小朋友返兩間學校應該都唔會點投訴 / 話俾你知佢開心/辛苦,
但可以有一個人 (爸爸或媽媽) 全職照顧佢地, 點解唔可以自己都教/同佢溫習 (仲可以建立感情)?
其實小朋友頭幾歲都係發展身體機能 / 感官, 鍛鍊意志較為緊要,
個人較為自私, 想同佢相處多d, 趁仲有能力俾到佢既 (愛同時間) 盡量俾多d...
乜小朋友最需要既唔係愛咩?!

醒目開學勳章

引用:最驚嚇係自己唔覺返兩間幼稚園有問題 +

原帖由 sukitelfold 於 13-03-13 發表
最驚嚇係自己唔覺返兩間幼稚園有問題
x1000

More discussions for your reference....

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2454225&extra=page%3D15

天瑜    發表於 13-3-17 20:18
‹ 上一主題|下一主題