用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問如讀緊兩間幼稚園…
go

請問如讀緊兩間幼稚園…   [複製鏈接]

請問如讀緊兩間幼稚園…
考私校時是否報稱讀兩間,還是只報成績表較美觀一間呢?
請指教!
   2    0    0    1

It depends on which schools you are attending and what was written down on the report.

個小朋友好可憐…

brrbaby2007  x10  發表於 13-3-15 15:43
Allyly  小朋友同湊佢果個都會好累, 不如半day + 興趣班好過!  發表於 13-3-13 10:56
脾脾蟲  YES, 好辛苦  發表於 13-3-13 10:20
cherryird  agree  發表於 13-3-13 10:12
LeeCC  Agree  發表於 13-3-13 10:11

回復 jeremyphlam 的帖子

why 可憐?

回覆:112200 的帖子

回復 112200 的帖子

因為返兩間幼稚園=全日,
現實中, 有邊個小朋友返兩間學校既係由父母/屋企人接送?
又有幾多個小朋友可以返屋企或者有個較好既地方坐定定食餐飯再換衫?
多數都係由工人姐姐接左後搵個公園/商場既地方換衫+食飯...
而且返兩間學校=做兩間學校既功課...
其實一個人點都係得24小時, 已唔諗小朋友既精神好定唔好,
但小朋友返幼稚園既快樂時間亦唔係多...
個人認為咁樣做真係有點無謂+唔好

Chirley 發表於 13-3-13 10:37
回復 112200 的帖子

因為返兩間幼稚園=全日,

我識人讀半日國際KG半日根德,每日由媽咪揸車接送,吃飯和換衫也在車上完成。放學已成五點,重長過返全日,返屋企重要做功課。還未計學乜學物.....
個媽咪重好自豪話個小朋友中英數都好好,但我望住那個活潑可愛的小朋友覺得很心痛,幾歲人仔啫,放過佢啦,可否俾番多些時間他過一個正常的童年。

但結果係咪一定好?個小朋友今年讀小一,暫時只有一、兩間二線直資私小有offer,其他一線名校全軍覆沒。

何必呢?

Twins-Baby  我都識一個係咁, 真係得個吉  發表於 13-3-13 13:45

返2間係辛苦過全日班,太緊湊。

同意咁做的,多數吾係父母自己接送。發覺狂谷課外班的,亦多數係父母吾得閒果d。我小朋友有個同學,一星期上13個課外堂,由工人帶,聽到都驚

喵媽  我都見過一個星期六連學4樣野, 連飯都在電梯大堂內食  發表於 13-3-13 15:32
rainbowcov  13個課外堂??? 點分配時間呀???  發表於 13-3-13 13:16
bbb330    發表於 13-3-13 11:20
Chirley  嘩~~~13個課外堂? 太恐佈啦  發表於 13-3-13 11:09

jeremyphlam 發表於 13-3-13 11:02
我識人讀半日國際KG半日根德,每日由媽咪揸車接送,吃飯和換衫也在車上完成。放學已成五點,重長過返全日 ...

你呢個CASE 雖然都係由父母接送但都夠晒驚嚇...
個人認為咁細個成績唔駛太突出,
反而培養到佢鐘意學習同睇書仲好,
而且呢D階段先係同囝囡培養感情既最好時候,
將來愈來愈大, 就愈來愈忙同多借口無得相處,
希望佢地既父母明白啦~

返全日係學校食飯,下午有午睡時間,睡前小故事 /音樂欣賞,又有戶外遊戲時間,茶點時間常係老師教小朋友整小食,下午的語文堂係聽故事/puppetshow,數學堂係玩數學遊戲,每天做好功課才可放學,回家只係俾父母檢查下就得,話俾爸爸媽媽聽今日功課係點做,晤使係屋企做

咁點同返2間幼稚園?

jenniferK    發表於 13-3-14 13:00
Chirley  你講得個分別更好,真的係大不同  發表於 13-3-14 11:10
pingmum  I can't agree with you more.  發表於 13-3-13 15:38
rainbowcov  AGREE.  發表於 13-3-13 13:17

返兩間幼稚園固然係over左
但其實就算個小朋友返半日,有時下午都會安排左學野,即係變相既......

fion_yinyin 發表於 13-3-13 12:12
返兩間幼稚園固然係over左
但其實就算個小朋友返半日,有時下午都會安排左學野,即係變相既...... ...

老實講,係現今這個社會好難完全唔學嘢,但要攞個平衡,讓個小朋友有足夠時間睇課外書及食、玩、hea囉。

jenniferK    發表於 13-3-14 13:00

回覆:jeremyphlam 的帖子

最驚嚇係自己唔覺返兩間幼稚園有問題

jeremyphlam  Agree!!!  發表於 13-3-14 20:18
jenniferK    發表於 13-3-14 13:01
Christi  最同意呢一句!  發表於 13-3-13 14:09

其實現今真係有好多小朋友一星期一至五下午都要學野,我都替呢d小朋友感到辛苦。

其實太殘忍啦,功課x2,換校服x2,搭校車x2(來回4轉),上堂x2,温書x2, 只得3,4歲人仔,家長會唔會太過份?試吓易地而處好嗎?小朋友就算成績好但影響身體,值得嗎?

回復 Jane1983 的帖子

一至日都有野學lor,時間上分配吾難,反而係有無用,同會吾會適得其反。

番兩間學校如果安排得衰可以好辛苦。不過老實講,如果安排得衰而間學校又係衰,就算番一間個小朋友都係會辛苦。所以我覺得小朋友辛唔辛苦開唔開心好睇個家長點安排。你見到小朋友在公園食飯好慘,我個女見到小朋友響公園食飯雙眼發光!我地大人覺得走兩轉學校好辛苦,小朋友宜得走一日走幾轉公園!我自問無本事俾我個女番兩間幼稚園,不過如果真係學到野而個小朋友又覺得OK,做大人既應該對個小朋友有信心,而唔係下下睇低佢地。有D幼稚園無乜功課,就算有都係寫幾隻字,辛苦極有限。

樓主都唔係問呢個問題。

I agree with team builder.... I saw too many kids went out to learn 2 classes in the afternoon for eng & PTH . They need to travel around beteen the 2 locations. Would that be more 辛苦 than taking 2 schools? The most important is as I observe most of the parent against this 2-schools arrnagement just becasue they didn't have good choices. I knew a case the kids got into a famous local kinder ( morning) and at the same time he was acceoted by an famouse internation kinder eng/ PTH only ( afternoon) . In this case, i think noone will object taking 2 schools will be worse than go to chi and eng extra-class in the afternnon.  The kids could be exposed in 3 language environemnt in a day and get excellent communications abilty in 3 lanuguage now. The kids loves to play with friends in 2 schools. In conclusion, I think no matter what arrangement, it depends on what choices you have , if I got no choices ..... I may also say " better to stay home to play & enjoy their childhood". That is understoodable.  

lymchau  totally agree!  發表於 13-3-13 17:08
‹ 上一主題|下一主題