用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 兒童音樂班...
go

兒童音樂班... [複製鏈接]

請問有沒有人上過葉氏2-3歲音樂班...??考慮緊報唔報名...佢上課地點唔係咁方便...
   2    0    0    0

回覆:ney 的帖子

Where is it?

回覆:兒童音樂班...

我都想報~但沙田呢邊要2.5歲先讀得~而且好似唔一定收~有無媽媽有經驗?

回復 mesbb 的帖子

需要面試. 其實我有問過面試主要作用係咩, 老師話起碼做到自己入去上堂唔會喊住入去, 坐定定, 對音樂有基本反應. 我仔由2.5歲班上左到而家3歲幾, 我覺得好唔錯呀, 數到拍子, 學睇5線普等, ..

回復 jvcfamily 的帖子

我打電話問過,佢話一班大約有15-20人,會唔會太多人上,學得唔係咁好...??
仲有會唔會好多雜費要俾...??
同埋我點樣可以知道佢上堂情況??

唔好意思...有咁多問題要問...

引用:回復+jvcfamily+的帖子 我打電話問過,佢話

原帖由 ney 於 13-03-12 發表

我打電話問過,佢話一班大約有15-20人,會唔會太多人上,學得唔係咁好...??
康怡一班成28個!佢話會多個老師!

ney 發表於 13-3-12 23:33

葉氏係一個合唱團機構, 試問一個合唱團班有15-20人會不會覺得人多? 我想懂得音樂的人也會明白這大概不算太多. 我也曾任教於香港兒童合唱團, 一班有約30-40人, 並和另一位老師一同教學.  人數多才可以玩分聲部, 集體音樂遊戲等,且合唱的聲音更雄壯豐滿!  哪又有人會覺得學得唔係咁好呢? 如果效果出來不好也是合唱老師經驗或質素不夠的問題, 和人數是無關的.  

回覆:mcegg 的帖子

如果係合唱團或者樂團,十幾人好普遍,有經驗既導師可以控制課堂情形。如果係細D既小朋友,又想小班教學,可能 music playgroup 比較適合D~

wankapo 發表於 13-3-19 12:55
康怡一班成28個!佢話會多個老師!

一班28人?會唔會講緊唔同課程? 28人係合唱團??
我仔向沙田上啟蒙班, 上左1年多, 1班唔多過15人.有2位老師, 應該一個主力彈鋼琴, 另一個教課程..而且個課室都坐唔到28人啦. 而且要睇小朋友有無興趣,  我都係朋友介紹去學架, 佢小朋友比我個大歲半..後來反而朋友個小朋友讀左唔夠1年無學, 因為有升班考試, 佢搞唔掂D拍子, 連續讀同一個班2次都搞唔掂D拍子, 可能無興趣,,所以朋友無再比佢學了..

i m thinking the 2 yrs old class at shatin too, can you share more about the teacher, are they good? and what is their name!
‹ 上一主題|下一主題