用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 到同學家裡過Term Break
go

到同學家裡過Term Break [複製鏈接]

小兒在英國就讀Year 10,分別有香港同學和英國本地同學邀請他到他們的家裡過Term Break or Half Term, 其實我唔係好識點樣處理,您地有無這些經驗?
我明白去本地人屋企過地道英國生活會有好多體驗,但真係唔知點計數,大家同學老友鬼鬼,人地盛意拳拳未必會收錢,但唔比又好似………

此外,還有什麼禮儀要注意?
   0    0    0    0

錢當然照比,我覺得佢地可能唔收,我會擔心家庭背景,佢地有幾熟,了唔了解D同學!

引用:小兒在英國就讀Year+10,分別有香港同學和

原帖由 Tommy 於 13-03-10 發表
小兒在英國就讀Year 10,分別有香港同學和英國本地同學邀請他到他們的家裡過Term Break or Half Term, 其實 ...
我覚得人地盛意權權很難拒絕,除非令郎不喜歡跟同學們一起相䖏啫,你當然可以跟一般host family嘅價錢計算,收唔收係佢問題,當然人地不是要賺你嘅錢才邀請一起渡過假期啦。小朋友交往必有嘅禮貌,而且令郎亦有令人喜歡及受歡迎的之䖏,這是他的福氣呀!如事者,佢同學來港,你們也可以招呼番佢地囉,大家有來有往囉,又或者買番D小禮物送番比同學囉。

如果去英國家庭住,臨走時最好寫一張thank you 卡给同学的家庭,感謝他们的招待。
祝你兒子有个難忘及开心的生活体验!

我以前都試過~ 同學叫我去佢地屋企住 Exeats / Half Terms
我會買盒 Chocolate & Wine 俾佢地父母,其他佢地afford到讀boarding school就已經唔係講錢,係講心,覺得你一個人係外國好lonely..
而且去到幫下手開飯呀做家務呀咁就okay架喇~

我都有同阿仔講,其實我怕去到host family啲學生無乜野做,寄宿家庭有無節目比學生呢?阿仔應該唔可以自己外出?

Taimum 發表於 13-3-11 13:12
我都有同阿仔講,其實我怕去到host family啲學生無乜野做,寄宿家庭有無節目比學生呢?阿仔應該唔可以自己 ...
佢幾多歲,如果未到 Sixth Form 就唔建議出街,你唔驚人地都驚,有咩事人地都唔知點算…如果去住 Guardian 度通常 half term 呢D長既假會帶佢出去 (最少都會去 shopping)
如果 Exeat (都係1個weekend) 就較小出去...
如果住係同學度,感覺更 relax,人地做乜你就跟住做乜~

回復 Pudding331 的帖子

如果有同學邀請佢,我都會比佢試試,但佢初到貴境,遲D先算啦!

Taimum 發表於 13-3-11 16:31
回復 Pudding331 的帖子

如果有同學邀請佢,我都會比佢試試,但佢初到貴境,遲D先算啦! ...
剛去到通常都係去 Guardian 度 :)

回覆:Pudding331 的帖子

我阿大都有幾個同學在倫敦有物業,不過1個時常帶女同學到那裏過夜,另外2個就鐘意飲酒,所以就算阿大同他們熟落假期都唔比他到同學屋住。

回復 CPU1995 的帖子

所以一定要同阿仔保持溝通,先知佢D同學情況!其實阿仔有兩個朋.都喺UK,係兩姊弟,佢都有問用边間guardian,問可唔可以一齊,但係唔同校,會唔會困難D呢?

好多謝大家的意見呀!綜合您地的分享,大概應該首先要均均真真,提出付費留宿,除非對方婉拒。其次要識做人,送些手信、小禮物之類,還有心意卡、感謝卡,留宿期間要幫手做家務等等。               

當然更重要的考慮是安全問題,同學是甚麼人?是否獨居無王管?閒時佢地會有甚麼活動、會做咩野?可能呢D先至係最要考慮的問題,亦都係最難作的決定。

我講過送細路去外國讀書係好高風險,其實亦都好難決定邊D野可以做,邊D唔可以做;管得太嚴又無左留學給予他認識自己認識世界的機會,管得太鬆又擔心佢出事。

我的信念是,如果佢要壞,百密一疏,佢遲早都有機會學壞,一個人愈遲學壞就愈麻煩。所以佢臨飛之前,我叮囑佢,您大個仔喇,您去到咁遠我管您唔到,您要對自己的行為負責。我地之間有默契、有互信、互相尊重,但同時存在風險,我只能期望佢自己生生性性,珍惜得來不易的留學機會。       

我都唔知咁樣好唔好,所以要聽聽大家寶貴的經驗和意見。

回覆:Tommy 的帖子

My girl went to her frd for exeat, i just let her.no payment offered, no card nothing just asked my girl to say thsnks to frd parents.

Half term is a bit long but if her frd invites her, i will still let her go. Offer payment is a insult, they are just being friendly. Maybe chocolate is enough.

Tommy  Wow!  So good.  Did both your daughters go or just the elder one go?  發表於 13-3-11 23:00

回復 HKdevil 的帖子

其實早前我仔都去過一個香港同學的親戚家裡過Half Term, 都係無比錢、無手信、無卡。佢親戚開薯仔舖,佢同同學都有幫手批薯仔,落舖頭抹檯清潔等,禮尚往來,都唔算白住。: 又係一種體驗,佢係屋企都好似未批過薯仔。

我叫佢自己判斷,佢先最清楚個情況,有時我地介入太多反而愈幫愈忙。不過都想知道去英國人家中留宿要注意什麼禮儀。

梁媽媽  嘩, 又真係好好玩 bor, 在香港你想叫佢幫手批薯仔? 真係唔駛旨意。所以呢, 出國真係多獨立機會。 總之, 做父母的,就又驚,又怕, 但又要比佢地試羅。   發表於 13-3-12 08:46

Tommy 發表於 13-3-10 22:34
小兒在英國就讀Year 10,分別有香港同學和英國本地同學邀請他到他們的家裡過Term Break or Half Term, 其實 ...

其實英國人請同學仔去屋企 half term 係好普通,佢地吾收錢架,你最好就係在第日由香港返去時帶 d 特式香港或中國野比佢就可以,佢地都想小朋友half-term在個伴,我個仔以前都成日被邀,有時佢地會帶麻佢出去食同玩,比 d ££ 佢地帶去,出去食野嘗試自己 pay, 就可以了,可以同對方講話我自己 pay food, or ticket.  有時佢地會叫幾個同學仔一齊去住,所以有錢在身,可看其他人點做就跟大隊,我個仔話如果有 大人通常都吾洗比,但如果人地同你出去,你想買野都吾洗人比,佢地中意去玩比小朋友買紀念品架:D

Tommy  好有用的經驗分享,感謝您!  發表於 13-3-12 22:45

呢個 topic 好好,大家先諗一下, 日後遇到咁既情況, 都識得應付!
(我意思係...我地家長識得點應付, 嘻!)
梁媽媽

HKdevil 發表於 13-3-11 22:39
My girl went to her frd for exeat, i just let her.no payment offered, no card nothing just asked my  ...
10000萬個同意!果D同學唔係講金的呢!

Tommy 發表於 13-3-11 23:15
回復 HKdevil 的帖子

其實早前我仔都去過一個香港同學的親戚家裡過Half Term, 都係無比錢、無手信、無卡。 ...

佢地好興 sleep over, 只須問下人地洗吾洗帶睡袋就可以了。
‹ 上一主題|下一主題