用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖士提反interview
樓主: Typhonna
go

聖士提反interview   [複製鏈接]

引用:the+news+posted+in+this+link:+http://hk.

原帖由 joannechow1031 於 13-03-22 發表
the news posted in this link:

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130322/18203717
所以有時學校轉直資都唔知係好事定唔好事。大抽獎就平民化可靠運氣但只是優惠世襲及同校網;直資私校對負擔得起的人嚟講便多了機會,但亦變相競爭大咗,更難入

回復 keio 的帖子

Lyttelton Road落車,用中學部樓梯落去幼稚園可不可以?
United we stand, divided we fall.

回覆:聖士提反interview

請問平均上午班及下午班師生比例有幾多?thanks

引用:回復+keio+的帖子 Lyttelton+Road落車,用

原帖由 btrue 於 13-03-23 發表
回復 keio 的帖子

Lyttelton Road落車,用中學部樓梯落去幼稚園可不可以?
不可以啊

回復 salsalee 的帖子

上/下午班各30人,多數3位老師

我地上年IN, 成功入了12-13 K1... (6月B, 無家姐, 非舊生)

請問校長有冇考你地既小朋友點開電筒?  -> 有, 但小朋友做唔到, 家長"引導", 小朋友不放棄, 一直努力嘗試, 直致校長提出幫佢..

又問我個女D光係捉唔捉得到? -> 有, 基本上, 校長問的所以問題, 阿女都有努力答, 當然有D真係好深的, 由"家長引導"下作答..

問會否選擇下午班? --> 有, 老師一開始就問, 我地答無問題, 因為住東區, 返下午有返下午的好.. 但結果收了上午, 照讀

校長IN完後, 讚阿女講野叻 (which is true), 不過, 更重要的, 我覺得校長/學校真係用心去選學生, 每條問題背後都有動機 (個人認為), 未必係考小朋友能否完成, 而係父母心態, 例如小朋友做唔到, 會否即時幫忙, 或鼓勵她們嘗試自己完成, 又考小朋友的耐性, 應變等.. 總括, 呢間真係一間好好, 我好喜歡的K (雖然課程上有人認為淺, 但入到去, 你會發現, 學校/老師要求好高), 盡對唔會差過其他程度高的K

allysharlin  多謝你分享。  發表於 13-3-25 16:47
joannechow1031  多謝分享, 咁你小朋友又無關係, 又唔住net 11, 會否擔心入唔返聖士提反小學?  發表於 13-3-25 11:39

回覆:TY33819 的帖子

謝謝你的回覆,有幾個問題想請教:
So far 小朋友讀得開心嗎?
老師有愛心ma?
你估轉直資對幼稚園有利?
你住東區有冇校車?

Thanks!

So far 小朋友讀得開心嗎? --> 非常開心
老師有愛心ma? --> 有愛心, 但要求高, 例如, 要舉手答問題, 小朋友講"喂""車"都=老師會要求不可以講"無禮貌的字", 唔乖的小朋友, 老師會"教導".. (呢D字眼係阿女同我講返, 所以, 老師/學校應該係教得好"嚴")
你估轉直資對幼稚園有利?--> 一半半, 一向有自己幼生的直資小學都會優待自己幼生, 呢間本身叩門都只收自己幼生.. 但如果本身有妹妹, 變相妹妹卻無了"必收"的優勢
你住東區有冇校車?--> 有

Thx  

joannechow1031  --

當年無點考慮小學問題, 打算K3搬家, 希望 round 1/2/3 是但一個 round 入到。而且, 佢地教既小朋友都好乖, 考出面的私直都有好成績, 聽講今年都有人拿到 SSP / SPCC / DGS offer.. 反而我重視幼稚園的品德教學多D。小學問題, 唯有祈禱... 但估唔到佢地打算轉直資.. 我都唔知係好事定壞事, 因為我仲有個細跟尾.. ai~

joannechow1031  多謝回覆, 祝囡囡成功!  發表於 13-3-25 17:05

請問轉直資除咗要比貴學費外,仲有甚麼唔好處,小學部學生容易入咗定難咗。唔好意思,我對香港教育制度不大認識,正學習中,請熟悉的媽媽賜教。謝謝。

請問記唔記得上年2/4 先收信,還是早d?

Kafather,

忘記日子,但比通告中的日子早。但當年好好驚險,EK 有人星期三收信,我地星期五仲未收到,唯有打去學校問是否寄晒信,answer is YES... Then I explain my situation to them, the admin staff check the status for me. 仲驚自己聽錯,問對方收了上午/下午。佢話上午,如果下星期再收唔到,call back 因為信中記錄了幾時註冊等 info

打左去學校問,佢話 2/4 先寄,希望大家有好消息。

allysharlin 發表於 13-3-26 16:36
打左去學校問,佢話 2/4 先寄,希望大家有好消息。

我都打咗去學校問, 佢話28/3寄出~希望大家有好消息

咁真係4月2先收到了

They want my husband's proof of baptism as he is 聖公會.My friends whose daughters are there said it helps if one of the parent is an Anglican. More points.

今日冇信!

希望在明天,如果明天無就要等到假期𢓭4月2號喇!good luck everybody

Good Luck everyone!!!

‹ 上一主題|下一主題