用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖士提反interview
樓主: Typhonna
go

聖士提反interview   [複製鏈接]

spk 出咗result, 我諗會唔會好多人都唔去interview! BTW, 間學校新校舍真係好靚!

回覆:聖士提反interview

間學校又大又新

They asked me the same question, that they have only one class in the morning, therefore, would I consider afternoon session? Of course, I would love to get in be it afternoon or morning.

They have one of the best and most constructive interviews that I have been to. All I need now is to get my husband's baptism certificate as they are 聖公會.

上星期in完,我見個收據個號碼係: 292,我諗都有成300人in

我知道全部都係先見老師, 再見校長, 所以校長係見曬所有考生!

大家in.成點?都唔係好難,唔知收生標準?
間學校新,但不大wor?!   
一層?

我覺得in校長時去到尾嗰幾條都幾有難度,比個貼紙問什麼顏色跟住好快好急咁問re cap 噃之前問嘅問題要即刻答哂。我諗係有技巧同方法去選學生的。唔知你哋係咪咁呢。

我都覺見校長佢問嘅問題都幾tricky及有難度, 但我欣賞喎!

無錯,我都有問,一個似橙色又似啡色嘅貼紙,好在小朋友有答,其他問小朋友都幾深,知唔知現在讀小朋友開心lma?

校長要小朋友跟指令嗰part我覺tricky+難,哩到有個盒,盒上面有個蓋,蓋下面有個櫃樋,幫我打開個櫃樋攞裡面啲嘢出來,係什麼來的?

回復 salsalee 的帖子

我個B打開左上面個蓋拎左隻兔仔出黎,但佢無拉開個櫃桶呀

我都有打開盒,但要媽媽幫!

阿囡拉左下面出來,上面我地引導佢拉出來,係兔仔,我地星星係黃色,校長問得好快,好似要d觀察強同轉數快的小朋友。不過我地面試時,在等待時,前面應該有六個小朋友,但她們好多都有家姐係度讀,所以我地唔太期望。

請問校長有冇考你地既小朋友點開電筒?
又問我個女D光係捉唔捉得到?
我唸唔一定要識答曬先收,我都好想知收生標準,可能佢係揀D坐得定既小朋友。

請問問家長問左幾多條問題?  我地問左3條。
家長既答案係咪都好大影響校長既決定?

我個囡完全吳聽指令。校長都未講,已經打開左個盒了

同事話有考佢個女摺衫,2,3歲人仔點會識?

allysharlin  我都有教啊,不過阿囡有跟住老師做。  發表於 13-3-20 15:57

醒目開學勳章

引用:同事話有考佢個女摺衫,2,3歲人仔點會識?

原帖由 Angie_Law 於 13-03-20 發表
同事話有考佢個女摺衫,2,3歲人仔點會識?

我囡12月尾超細B, 佢識摺衫呀!!! 校長都讚佢表現唔錯, 不過離開校長室前, 校長話: 囡囡實在係細, 不如下年再試啦!!! 我心諗, 囡囡細係事實, 睇申請表已經知啦, 點解又叫我哋去in呢?!

回復 QQQme 的帖子

你囡囡好叻呀! 我D小朋友細你囡囡兩個月(下年先考K),着衫摺衫乜都唔識。不過真係無諗過考呢D嘢。你下年會再報呢間做大B嗎?

醒目開學勳章

引用:回復+QQQme+的帖子 你囡囡好叻呀!+我D小

原帖由 Angie_Law 於 13-03-20 發表
回復 QQQme 的帖子

你囡囡好叻呀! 我D小朋友細你囡囡兩個月(下年先考K),着衫摺衫乜都唔識。不過真係無諗 ...
囡囡都有其他offers, 會俾佢升K1先, 讀得到讀得開心就唔repeat喇... BTW, 其實我都唔知囡囡識摺衫架, 係校長叫佢摺佢又識摺我先知...

我地係0912B,上年都有去in,當時校長都有叫開電筒同用手捉光,校長解釋呢個test可以睇到小朋友的大小肌肉發展情度。上年都話我地太細,叫我地下年再in過。

今年我地再申請多一次,問咗爸爸囡囡呢一年有乜野唔同、問我點解想囡囡自己母校讀(我是舊生)、平時有乜課外活動、期望想小朋友三年學到D乜。

有考摺衫、拉拉鏈、用魔術貼、貼紙顏色同形狀

‹ 上一主題|下一主題