用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 回頭望你會選開心幼稚園定學習型幼稚園 ...
樓主: zoe@3510
go

回頭望你會選開心幼稚園定學習型幼稚園 [複製鏈接]

First of all, kinder nearby by no means is a happy and hea school.  Academic type school by no means being an unhappy school.  All depends on the experience of the teacher and how they nuture the kids.  My kids are of different style with one likes to follow rules and instructure and pay attention to school; the other playful, active and cannot concentrate.  Both of them are attending the same academic type school and both of them enjoy going to school.

學習型學校不一定唔開心. 開心型開校亦不一定學唔到野. 自己在家都要幫小朋友補不足之處.

引用:我仔硬勁有個性,+我想佢可以一定壓力下番學

原帖由 zoe@3510 於 13-03-06 發表
我仔硬勁有個性, 我想佢可以一定壓力下番學, 爸爸意見相反, 想佢開心, hea 學。有經驗媽媽請分享。 ...
有些幼稚園程度不錯之餘又是活動教學,你可留意下。

feiji 發表於 13-3-7 17:34
有些幼稚園程度不錯之餘又是活動教學,你可留意下。
Such as?

我老公都係決定小朋友開心最重要
我要多了解坊間俾幼兒學習既書喇

愉快學習kg亦都會有叻的小朋友,超谷的亦都有成續唔好的小朋友。
最後都要睇下小朋友的性格同家長點教導!

muichujamie 發表於 13-3-8 10:41
愉快學習kg亦都會有叻的小朋友,超谷的亦都有成續唔好的小朋友。
最後都要睇下小朋友的性格同家長點教導! ...

agree!!!! 家長們請緊記一句說話「因材施教」。唔好因為人云亦云地去選校。

傳統學習既學校小朋友讀得開心係因為佢地跟到學校既進度,如魚得水無難度。相反亦有人拉牛上樹,每日為返學而哭鬧。

愉快學習既學校小朋友讀得開心又唔見到會學唔到野,愉快不等於只顧玩樂,佢地返學唔係齋玩。相反自主力唔夠既小朋友,讀呢類型既學校可能咩都學唔到返黎,因為愉快學習一般注重自動自覺,探索去學習,而且唔會好強調坐定定上堂,所以好多時比人感覺,唔及谷既幼稚園學到咁多野。

我既小朋友已經好大個,咁岩路過可以比少少意見大家,一定要了解小朋友性格去選校。好老實,小學頭一年食老本既學生大有人在,升上去差異會拉近,眼見贏在起跑線而一直保持到既唔多,家長保持小朋友既學習態度先係幼稚園時期最首要既事,呢d都係經過呢幾年小學生涯見到既野.

MrBeast  謝分享  發表於 13-3-9 09:00
Jane1983  講得好好!  發表於 13-3-9 00:39

Agree with all the above post. Learning is interesting. It depends on the attitude of parents.

引用:Quote:muichujamie+發表於+13-3-8+10:41+愉

原帖由 jennyjenny 於 13-03-08 發表
agree!!!! 家長們請緊記一句說話「因材施教」。唔好因為人云亦云地去選校。

傳統學習既學校小朋友讀得開 ...
Agree

‹ 上一主題|下一主題