用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 協恩vs st clare
樓主: qooqoobaby2010
go

協恩vs st clare [複製鏈接]

協幼課程唔太深但勝在K2開始操學生跟從協小模式, 所以協小TOP20名好多係來自協幼...

Angie_Law 發表於 13-3-6 23:23
回復 allysharlin 的帖子

St Clare 好似係中文幼稚園黎架, 而且聽講課程幾淺.
課程淺...係相對一般有學劵既幼稚園淺?
(課程當然比得同無學劵既幼稚園比)

I choose HY.  I know a St C parent and she want to choose other PS.  The HY parent I know just want to stay in HYPS unless they have better offer.   

我有考st.clare, 無考hy, 因為hy只是扣門有優勢,我想有更大的升小保障。不過hy小學比st.clare小學好,我相信外人要考st.clare小學都有機會,但外人要考hy,機會很微。所以睇您喜不喜歡st.clare小學吧,不太喜歡便選hy啦,若覺得有st.clare小學都心足便選sc.

引用:唔計地點宗教,只係計學校同課程,邊1間好d

原帖由 qooqoobaby2010 於 13-03-06 發表
唔計地點宗教,只係計學校同課程,邊1間好d?
st clare講明無校車去九龍架喎

Angie_Law 發表於 13-3-6 23:17
回復 ME1227 的帖子

協恩. 我依家喺中環一間playgroup識到唔少名幼生家長, 大家傾開幼稚園, 似乎協恩口碑 ...
校風黎講 協恩係好過ST CLARE 我本人覺得

但係有私辦保母車去九龍新界, 有同學住粉嶺都做到點對點...中英文去到K2都已經唔淺, 已經要寫中英文句子, 用活動形式玩串字...我都好奇怪D 小朋友真係寫到同做得好好.... 再睇遠D上埋中學睇文憑試成績比好多名氣較大的學校更好.... SC就secure D.... 協恩就算幸運地入到都唔gtee 入到中學... 中學直資, 公開招生....

washburn 發表於 13-3-11 10:05
但係有私辦保母車去九龍新界, 有同學住粉嶺都做到點對點...中英文去到K2都已經唔淺, 已經要寫中英文句子,  ...
WASHBURN,  你講緊 ST. CLARE K2 已經唔淺?
‹ 上一主題|下一主題