用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 大約到幾多歲進入“反叛期“呢?
樓主: sau2005
go

大約到幾多歲進入“反叛期“呢?   [複製鏈接]

嘩!我重以為我咁慘!原來甘多朋友陪我。
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

我個女 11歲,上年開始成日駁嘴,細個好聽話的,真希望佢變回細個說好了!

carrai,

如果你肯學我,你的小朋友也大概沒有反叛期。

引用:+本帖最後由+BallBallMaMa+於+13-3-6+20:05

原帖由 BallBallMaMa 於 13-03-06 發表
Sorry. 笑咗!

回復 eviepa 的帖子

請賜救

回復 盛盛媽咪 的帖子

我仔仔都係.........講多幾句,就話你好煩,真係傷心死

引用:回復+盛盛媽咪+的帖子 我仔仔都係........

原帖由 年年儀儀 於 13-06-07 發表
回復 盛盛媽咪 的帖子

我仔仔都係.........講多幾句,就話你好煩,真係傷心死 ...
如果有駁咀呢一科, 相信我仔一定可以攞科獎

回覆:大約到幾多歲進入“反叛期“呢?

其實反叛黎家野,係以前既我地都曾經做過,吾明白父母點解要管,依家做左父母先深深感受到反叛的威力,比我地以前仲難攪,要忍耐,不管人容忍係有限度,我曾經想放棄小朋友,但自己生出黎,有責任去教佢,如果我放棄佢,又有邊個去接納佢呢,想到黎到,有時自己會落淚,做現今父母真的吾易做。

回覆:大約到幾多歲進入“反叛期“呢?

我唸同小朋友keep住良好關係,多讚美,正面D,會唔會好D呢

小五下學期, 即是10歲, :;pppp::;pppp::;pppp:

2004107 發表於 13-6-6 14:08

請賜救

只要能做到

不打不罵不哦。
多欣賞多讚賞多鼓勵。
多付出少要求。
每遇一個要發火的事,先用孩子的角度去想,不要只用家長的角度。

以上的都是教科書講的,我全都做到,因此我女兒從來沒有反叛。

你們相信這方法行嗎?

回覆:eviepa 的帖子

我相信這方法, 但要全部做到, 持續做到都唔易。

我女兒12歲, 中一, so far都好乖, 無反叛。 我主要都係用同理心, 測驗唔合格, 我唔會鬧, 初初都係刻意襟住道火, 後來有一次, 我將佢份卷做一次, 發覺真係深, 從此, 每遇到測驗唔合格之類, 我都只會同佢同一陣線, 先話係難架, 要合格唔易, 再諗有乜計仔改善等。小學時, 阿女話同學唔合格都會比阿媽鬧, 係佢無試過。

不過哦我都仲會, 偶然見佢放軟手腳, 不過我都改緊, 改為目標為本, 每年訂目標, 達到就獎, 好似今年目標係全級20, 要達到先會幫佢換電話。

You are the best best mother. My girl starts 反叛 when she was Form 2.
eviepa 發表於 13-5-21 01:07
我個女現在已讀中五,從來未有過反叛期

謝分享,盡量改善,希望有一天會像你一樣

orangebb

//我相信這方法, 但要全部做到, 持續做到都唔易。//

真是不易,但若相信這些都是優秀的方法,並不是無可能做到。

//我女兒12歲, 中一, so far都好乖, 無反叛。 我主要都係用同理心, 測驗唔合格, 我唔會鬧, 初初都係刻意襟住道火, 後來有一次, 我將佢份卷做一次, 發覺真係深, 從此, 每遇到測驗唔合格之類, 我都只會同佢同一陣線, 先話係難架, 要合格唔易, 再諗有乜計仔改善等。小學時, 阿女話同學唔合格都會比阿媽鬧, 係佢無試過。//

抵讚,畀個Like妳。有這樣的做法,囡囡必然乖。

//不過哦我都仲會, 偶然見佢放軟手腳, 不過我都改緊, 改為目標為本, 每年訂目標, 達到就獎, 好似今年目標係全級20, 要達到先會幫佢換電話。//

目標為本,好事。不過目標可不可以是過程(每星期要放多少時間在學業上),而不是結果(考二十名內)。

做家長的很容易控制到過程,但結果受很多因素影響,就算付出過努力都不一定達到理想的結果。但每星期的過程都做對了(每星期都有適量的努力),幾年後就會跳上一個很高的層次,良好的結果(名列前矛)就會擋也擋不了。

回覆:eviepa 的帖子

多謝賜教, 我的方法肯定唔係最好方法, 只不過係見步行步而已。

至於過程呢個問題, 就係因為太難控制, 因為女兒本身係比較"立"嘅人, 又喜歡東摸西攪, 做做下野又會跑去攪其他野, 所以唔想同佢糾纏, 所以先會定名次為目標。不過先謝過你的意見, 我會再思量下。

我在女兒讀高中後,每個週末都和女兒計劃下一週每科做多少功夫。計劃是女兒定的,所作的計劃,目標是要在文憑試有理想表現。週末我和她再作檢討。

考試成績有時高,受制於很多因素,較難控制。但一個星期的學業,非常易控制。

定計劃不要強迫孩子定得太多,中學生,就算是我女兒讀中五,課餘的時間,大部分應該讓她玩樂休息,只用一小部分就足以名列前矛。

我女兒自覺溫書時間不多,讀書讀得相當輕鬆。但老師及同學都覺得她入不到大學的機會不大。

對孩子不要要求太多,否則有反效果。

如果係女仔既, 做媽咪還可以用溝通+關懷等等方式去做, 不過男仔既到反叛期就好需要父親同佢多溝通同關懷喇, 因為佢地唔鍾意同阿媽交流, 亦冇乜共同詰題可以分享, 反而做爹地既可以當朋友咁,就好似我C6咁,自細已經同個仔好FRD, 一齊打機上網睇高登, 依家我個仔18歲喇,有乜都同佢老豆分享, 順利過渡反叛期
‹ 上一主題|下一主題