用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我仔係2010/10月bb,想請教大家!
go

我仔係2010/10月bb,想請教大家! [複製鏈接]

我仔係2010/10月bb,想請教大家!

佢而家讀緊九龍塘英藝,我幫佢報左多間有學卷,都唔收或後備生一間。

因為英藝k1加至六千幾,未計書簿費$3200,我覺得太貴了,所以想放棄預留學位。

所以我想問大家,我仔上年考唔到n班或k1,可否今年重新考過n班,變做大仔,甘做會有學校比呢!因為我實在不太明,我仔今年應再考n定k,因為佢本來今年係升k班。

希望大家能為我解答!

1    0    0    0

醒目開學勳章

如果你要2013年讀N / K1,報名期應該大部份都過哂!
如果你嚟緊要報名,就只有以大仔身份報下年K1
但嚟緊呢年... 唔通你唔讀書?!

你仔係12/13讀緊N班, 而家已經3月, 如想中途轉校插另一間學校N班不容易.  

如果你係話想今年年尾再考(即考14/15), 咁係應該以超大仔身份報K1, 年尾再去考14/15N班超晒齡啦! (唔通想個B 4歲仲去讀兩歲班?!)

但問題係13/14年度唔想上原校, 出面又冇offer, 而家先去以超大仔身份報13/14 N班 (即2013年9月開學的) 太遲啦! D學校都interview 完晒收晒生.  咁來緊個學年(13/14)點算? 現在應該現實一點, 找定冇咁熱門的學校, 一間間打去問, N班同K1都考慮, 看看有沒有學位可以去interivew.  找到13/14學位, 再決定是否做超大仔考14/15心儀學校的K1.

但其實我個人覺得, 10月BB做超大B真係好大.  自己想想再決定罷

不如打去問下waiting果間call咗waiting未﹖
又或寫下求位信﹖
希望可以轉到校啦!

回覆:我仔係2010/10月bb,想請教大家!

謝謝大家!
我而家已經開始搵緊,可今年升k1幼稚園,當然好難,但也要試下。
我就是想不通如何做大仔,今年讀唔到,下年才讀已4歲,甘米遲了一年讀書。
英藝我就唔諗啦!現在等回覆,希望有一間收啦!

個人認為如果你已決定不會讀英藝的話,不如現在努力尋找一些村校2013/2014的n班和k班, 不斷打電話,不斷寫求位信以表誠意。因為冇人保證明年超大B一定有學校收(當然做得超大B自然想入名幼或龍校)。所以個人認為今年應該找個保障先,只要價錢相宜既村校(不論n或k班),也要讀住先,這樣明年會冇咁大壓力。純粹個人意見,不喜勿插。

如果不介意不是名校,照讀住K1,了解個仔多D才定
‹ 上一主題|下一主題