用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 激我地你會好開心咩?
樓主: Ahling2004
go

激我地你會好開心咩?   [複製鏈接]

回覆:激我地你會好開心咩

十歲前是建立關係的重要時期,十歲後是保持關係的開始!我們要爱孩子而忘記面子!多少人做得到?

kilykilyk  面子點夠關係緊要,要同小朋友關係好,要做佢最信任知己,信任才會聽得入耳  發表於 14-1-7 22:27

回覆:激我地你會好開心咩?

我通常用眼神動作叫佢唔好再打機,望佢幾次佢都未收,我就出聲話,sofar 我仔都受我呢套,反而有時一開始出聲話,佢實駁我咀,我又唔抵得鬧佢,咁就大家都唔開心

aling2004,
妳已是位非常難得的好媽媽了!tooteend的意見很中用,請重看又重看,好好照顧自己,既然無法換掉兒子,倒不如換個角度生活,注重自己的快樂和感受,給自己多點生活空間,凡事獨立果斷哈哈哈,勿被個儍仔拖跨呢!
人性總愛得寸進尺,蝦得就蝦,把全部的失敗和不快發洩在老媽頭上。㚷唔好喊唔好嬲,落樓吃個晚飯,佢反而無位入你數。

Ahling2004  謝謝你的鼓勵. 已5年啦, 我成日係度盼佢幾時才知醒, 但事實歸事實, 有時真係好恨自已生左咁唔生性的仔. 奈何佢真係我的仔.....  發表於 14-1-21 09:16

回覆 annie40 的帖子

Totally Agreed !

我也被個仔激死, 唯有放鬆d自己, 甚麼也試過, 問心無愧便算.

kk6076  你真叻, 唔係人人做到!!!  發表於 14-1-13 16:44

能成為一家人已很幸褔,放鬆點!

其實青少年最怕人煩, 因為佢地已經知道大人既想法. 你未開口佢都知你想講乜, 邊度唔舒服? 做乜仲打機? 肚唔肚餓? 學校D野點? 答完又答佢地會覺得好煩.
我自己就真係著重身教", 佢打機, 我就係佢身邊睇書, 畫畫, 仲要非常投入好有樂趣咁. 佢唔運動, 我就日日去跑步, 跑到流哂大汗要佢開門. 病就食藥休息訓覺....佢地係會睇到囉. 慢慢仲會跟住做. 反宜好少直接責罵, 最多將D金句好似揮春咁貼係牆壁. 我最希望佢地能夠憑自己去分辦每件事, 而唔需要我開口的. 因為我無可能永遠陪係佢地身邊.

Ahling2004  你講的部份我已試過, 他都當睇唔到, 或者需要再徹底.  發表於 14-1-21 09:19
kk6076  其實, 你講的做法已試過, 現由老公出招, 希望有所改進.  發表於 14-1-13 16:51
黃巴士  身教!!  發表於 14-1-13 13:57
annie40  wonderful!  發表於 14-1-13 13:41

引用:做人父母甚艱難

原帖由 cindycyh1023 於 13-03-05 發表
做人父母甚艱難
同意

回覆:nrjowepq 的帖子

做得好!

ppchan168  如果你跟他理性溝通還搞不掂,就要出力去停止他,到日後長大,他自然明白你今天的苦心。我人生回望,最感激的人生導師,就是當年勁罵我的人

Ahling2004  係, 我都好想有一個能勁罵我仔的人出現. 真係無能為力.  發表於 14-1-21 09:20

亞仔到目前為止,只有3g 手機,但只有2g,上星期,佢又話邊個同學仔有新手機,samxxx note3,當然有上網plan,跟著佢就話我係魔鬼亞媽,佢話又少左個無3g上網的同學仔

Yanamami  Typo:他。我都有同女講:俾你喺幾禁容易呢?皆大歡喜,但禁做又喺咪對你好呢?  發表於 14-1-21 10:23
Yanamami  回她一句“我今天對你既仁慈,喺對你明天既殘忍”,你而家惱我,但遲d你會多謝我。呢個醜人我做硬。  發表於 14-1-21 10:22

我都相信現今的社會都有好多類似我個仔的個案. 我已足足等左5年, 這5年間 出盡法竇都無法令佢明白你的心意及令佢自已反醒, 令我們父覺的如何努力都係白廢. 現在的我們對個仔態度就係愛莫能助, 打機打飽佢, 書想讀就讀, 唔讀都由佢. 佢想出聲同我們講野就講, 反正任何野都隨佢意.  我真係好累, 唔想再係佢的學業, 打機及態度上再糾纏落去, 你們話我係無能父母或不負責任的父母都好, 我真係好累, 個心又痛又擔憂.  反正佢都係沉迷係自已個人的一套及思想,只要不是日日家嘈屋閉,  要佢不要學壞, 不要吸毒品, 將來條路點行, 將來先算. 唔想諗的太長遠, 唔想自已思想負擔的太重,

自已又病左10多日了, 佢完全唔會關心一句半句, 好似租我間屋的同屋住人.  昨天總因為成績唔合格總先聲奪人話我唔滿意,話我唔支持佢, 又話唔係科科都咁易合格架, 又話其他科今次合格你又唔講.... 成堆負氣及不負責任的說話. 大佬呀: 你公平些好唔好, 今年f5啦. 科科合格係應份架.  成日打機的人, 一點書都無溫過, 難道會有好成績嗎? 我一早已預左你唔合格啦, 我只係平常語氣: 又唔合格呀, 下次再勤力些.  難道我的反應有錯咩? 幾時長大開hill啦, 就算你亞媽係你出氣袋, 但總有一天這個袋都會穿架....  

totheend  如果我係你, 當佢說成績不合格時, 我不會發表任何意見. 除非佢問:"阿媽你點睇呢?" 我會答:"意料之中!"-----That's all !  發表於 14-1-21 21:28
October.  由佢想點就點啦, 妳已經盡咗力, 兒孫自有兒孫福, 自己身體重要。我叫個囡溫書,佢都鎖埋個房門唔答我啊, 我由佢,  發表於 14-1-21 14:48

Yanamami  回她一句“我今天對你既仁慈,喺對你明天既殘忍”,你而家惱我,但遲d你會多謝我。呢個醜人我做硬。

係呀,我都有回佢呀,我話第日若你真的能入U,你就會多謝我呀,
我暫時都有同佢講,你考完DSE我咪比3G你啦,不過,我都唔知可堅持幾耐!

Jackieson  繼續堅持呀, 因我都堅持緊唔比上網plan佢  發表於 14-1-22 15:33

Ahling2004  謝謝你的鼓勵. 已5年啦, 我成日係度盼佢幾時才知醒, 但事實歸事實, 有時真係好恨自已生左咁唔生性的仔. 奈何佢真係我的仔.....  發表於 6 小時前
不如这样想, 跟你处境差不多的妈妈很多, 你是一点也不孤独的!  不要偏面以为其他妈妈是顺风顺水, 我自己也有艰苦时刻,担忧到失眠啊!

图书馆有几本很好的青春期女孩的书, 合妈妈看, 应该也有关于男孩的.
我们听多了家长的呼喊, 也应该看看孩子的想法,  如果我们不能走进孩子的脑袋, 我们便没法帮他们了.孩子是我们的, 永远不会放弃, 既然'放弃'不是選择, 我们只可积极主动去改变自己, 再改变孩子.

Books: Reviving Ophelia, Ophelia Speaks,

Good lucks!!!!  一定有办法的!!!

加油吧!!

有幾多對父母咁有福,子女唔洗勞氣架!!
自问已经是好好采, 除非我们没有爱, 世上是绝对没有'唔洗勞氣'的子女'!

因此大家仅记金句: 革命尚未成功, 我们还需努力奋斗!!!!

共勉之!!!!!

回覆:Ahling2004 的帖子

加油呀!你個仔有天會明白的。

點評Jackieson  繼續堅持呀, 因我都堅持緊唔比上網plan佢  

太好啦,有同道中人

子女是父母的影子!

真係無氣了, 人地父母好, 人地家庭好就去跟人地吧, 真係唔介意.  

回覆 Ahling2004 的帖子

讲句公道话:

啊! 一般很喜欢实牙实齿的暗示人家父母必定不懂得教仔的, 有两个可能性:

1) 得一个孩子, 孩子还是十岁以下的
2) 天真无知的认为完全知道十五岁少男少女的行为和内心世界.

有些事, 是有经历过青春期孩子的父母才明白的.不少父母, 因为怕淤, 怕被路人标签, 情愿有苦自知, 不敢分享自己孩子的无礼态度和行为, 其中还包括不少成绩是上上, 对外人和善, 对父母非常老奉的孩子.

你能诚挚分享, 已证明是位非常面对现实, 非常'真我的妈妈',  这点勇气, 是值得大家尊敬和学习的, 请鼓掌!!!!!!!!

Ahling2004  感激!  發表於 14-2-5 17:07
‹ 上一主題|下一主題