用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 激我地你會好開心咩?
樓主: Ahling2004
go

激我地你會好開心咩?   [複製鏈接]

Ahling2004 發表於 13-5-27 09:32
長期的壓力及唔開心, 令我身體終於出現左問題. 剛剛BODY CHECK, 話我有婦女病.  依家的我要好好調理身體,  ...
Ahling, 這樣就對了!

愛自己多一些, 關心自己多一些!

有點好奇, 既然你兒子有吃有住, 有得打機就過到日辰, 那他還有甚麼是需要問你的? 現在是你老公煮飯給他吃嗎?

他不會覺得自己打機是錯的, 也不會覺得看低自己的父母是錯的, 當然不會認錯!------現階段他還沒有受過挫折, 怎麼會體會到父母的愛心和良苦用心呢!

你只是剛剛行出第一步, 不要希望這麼快就有效果.------也許, 要很多很多年後, 他才會有反思呢.

我要是你, 我會著重於重建自己的生活, 不再為這個孩子憂心. 當你自己成為一個樂觀, 健康, 時尚的現代女性的時候, 你的個人魅力才能令他引以為豪! 否則, 無論你如何為他好, 他只會覺得你是個長氣, 脫節, 管頭管腳的煩人c9.

不要太動氣,身體要緊。教養是一件漫長工作。比個air time自己。
能夠陪他走過,就要想想辦法去做得開心D。
有時見一些母親手機不離手,玩online game 仲投入過亞仔,孩子讀書、親子關係都無問題,都好羨慕
我老公都係大細路,周不時開D日本動畫、偵探日劇,一齊睇,行下玩具舖、一齊砌模型,有個共同興趣,起碼傾起計黎易D。不過他們讀書就唔太enjoy啦,有時我都覺得有仔的媽媽要玩得,又要有好多energy. 或者用另一個角度去睇D男仔對電子產品的狂熱,可能好D!?當然要同用家約法三章,所以前期建立溝通關係好重要,適時比個反應。係就係,清楚表明你的立場。佢達到你地共識的要求,就要比番佢想完成的事,唔可以囉嗦。至於人的價值觀要從小培養。

Ahling,
希望你保重身體,重建新生活(如 totheend 所說的)!

回復 totheend 的帖子

我係在職媽咪, 老公都係有工作在身. 平時我一收工要趕回去煮飯. 怕來唔及煮飯,我會叫個仔煮, 講明佢唔煮: 大家都無飯吃. 佢平時除了吃及要零用錢之外,又真係無咩特別需要我地. 除了心情好少少講些學校的事比我地聽之外,大多數都係一個人係房打機, 不問世間事. 總之,我一問佢的學業及勸佢打少機之外, 佢就起哂鋼. 佢知平時我係公司已好多野做, 日日回來已好累, 佢都唔體諒. 最唔好就係唔將父母放在眼內,睇少我地. 好像依家咁, 佢明知我唔開心及對佢冷淡,都當睇唔到, 最多就借的話同我講一句起二句止.
總之, 依家我的心真係好痛, 每當想起佢的激動行為,我都好想喊. 真係唔明點解佢係咁.

如果沈迷打機到咁, 係咪要"再"搵社工傾呢???

引用:回復+totheend+的帖子 我係在職媽咪,+老公

原帖由 Ahling2004 於 13-05-28 發表
回復 totheend 的帖子

我係在職媽咪, 老公都係有工作在身. 平時我一收工要趕回去煮飯. 怕來唔及煮飯,我會 ...
現在身體好了點沒有?
個仔是否態度依舊?

Ahling2004  佢都係沉迷打機中, 我已無氣了. 今次考試又唔得, 我心中都有數啦, 我只係講一句: 又唔合格呀?下次再勤力些, 佢已發我脾氣,話: 唔係科科都合格架,你想  發表於 14-1-21 09:25

回覆:Ahling2004 的帖子

我細個父母管得好嚴,乜都唔比,初中時趁父母返工我都係咁打機,日日打都唔悶,好鍾意同朋友傾電話傾好耐,再大啲覺得佢哋唔好再管我,於是成日頂咀,online通頂,對住父母講嘢又粗聲粗氣,好忟。越唔比我做我越要做,出嚟做嘢越來越反叛(但無學壞),直到有日,玩到半夜,家人等我番到嚟唔出聲又無哦我至去訓覺,我突然醒咗,其實佢哋都關心我,開始有啲內疚,我就無咁惡。
小朋友大個咗,就覺得唔想父母一開口就反對自己啲想法同行為(雖然有時知自己咁唔好),而家我做人父母,講嘢都要學下說話的技巧,先扮到喺佢立場度諗,之後再講自己感受。
無計,我細個係咁對父母,仔女再大啲到中學應雙倍還返比我,我都要學定點冊招

Ahling2004  我2公婆就係太就個仔,太顧及佢面,令佢今時目中無人,自我中心, 不理他人感受. 就算我係父母,佢都係唔會理我地感受.  發表於 14-1-21 09:27

回覆:激我地你會好開心咩

子女的心和父母如何可交流?明白父母对你的担心?

一般男孩子,都要等自己有了仔女之後,或者是等老豆老母死了以後,才能明白當年的父母恩!所以,只可以安慰你一句,等你死了之後,孩子自然就會好了。如果你明白這是定律,你就能夠心平氣和了。

至於男仔沉迷打機,絕對是父母無知的結果。皆因對於男孩子來說,電腦遊戲堪比毒品,一旦嘗試,就會上癮。全世界的線上遊戲供應商都發過豬頭,就是一個好證明。

為了孩子健康成長,家長不妨考慮把家中電腦打爛以明志!20年前青島海爾電器的老闆,當著員工面前,打爛一些洗衣機次品(其實可以低價賣掉的),表明公司注重品質的決心,成就今天全球家電王國。近日股價還創歷史新高,PE才10倍左右,厲害!

Ahling2004  呢個道理我都明, 父母死後才知醒,絕對相信.
而當面打爛機就已係太遲了, 現在後悔來不及了.  發表於 14-1-21 09:29

簽名被屏蔽

你又知唔知我哋啲青年人讀書己經好辛苦,星期一至星期曰都要溫書,又多測驗考試,壓力好大,打機就係我哋抒緩壓力嘅好幫手。你哋啲家長做咗好多嘢,我知,但可否俾小小選擇權俾我哋呢?而且你哋理得太多,反而會覺得你哋太煩,一見到你哋就如同見到死對頭咁。所以話,你哋D家長根本唔明。點先可以friendly 地理下我哋?其實好簡單,只要鼓勵下我哋想做嘅嘢,覺得唔好就俾建議(唔好🔥),並互相討論一下,冇一定嘅對或錯。大家和平相處就👌。(我兒子寫的)

ppchan168  你錯把年幼的兒子當成“成年人”來看待了。人生回望,讀書時最舒服。  發表於 14-1-21 20:02
annie40  令郎很可愛又坦白。幾好!  發表於 14-1-8 20:49
annie40  令郎很可愛又坦白。幾好!  發表於 14-1-8 20:48

唔係激你哋好開心,而係覺得你哋好煩。要同佢哋相處就要佢當你係朋友,咁樣佢哋會將你哋D建議聽入耳

回覆:激我地你會好開心咩?

以上說話是我兒子寫的,並不代表我的立場,我就來俾佢激到嘔血

以上說話是我兒子說的,並不代表我的立場,我就來俾佢激到嘔血

gl 發表於 14-1-4 22:49
你又知唔知我哋啲青年人讀書己經好辛苦,星期一至星期曰都要溫書,又多測驗考試,壓力好大,打機就係我哋抒 ...

適當用打機嚟減壓就無話啫!!現在係講緊唔做正經事而沉迷打機,懶理學業

kilykilyk 發表於 14-1-4 23:26
適當用打機嚟減壓就無話啫!!現在係講緊唔做正經事而沉迷打機,懶理學業

又有多少年青人能適當地打機????

chun媽 發表於 14-1-5 21:33
又有多少年青人能適當地打機????

所以做父母就要配合

現在的學生真係好多籍口,昨天我正在看這個貼子,剛好個仔在旁邊看到了內容,即搶左我手機來發表佢的所謂「偉論」
明明打機不對,還作出一大堆道理出來

回覆:激我地你會好開心咩

回基本,為何沈迷了打機!那部份做錯?

ppchan168  打機猶如毒品,一旦上癮,要搵“戒毒所”先至搞得掂!所以,唔好期望他自己戒“毒”,家長一定要出“狠”手!  發表於 14-1-23 13:27
Ahling2004  由F1開始打機, 越勸越打.  我覺的佢係學業跟唔上,提出幫忙,佢已一口拒絕. 依家就係最好我地唔好出聲, 由佢無止境的打.....  發表於 14-1-21 09:34
yiyiyima  從小開始學業最大,只要能讀書,提的要求不過份都答應他?  發表於 14-1-6 09:19
yiyiyima  正是我想問的。從小學起即專註于補習,沒其它興趣愛好的培養?  發表於 14-1-6 09:16

引用:一般男孩子,都要等自己有了仔女之後,或者

原帖由 ppchan168 於 14-01-03 發表
一般男孩子,都要等自己有了仔女之後,或者是等老豆老母死了以後,才能明白當年的父母恩!所以,只可以安慰 ...
ppchan 168,我好認同你的看法,現在的小朋友,能自制的,相信不多,你之前在不同的post, 以自己打機的經歷警惕家長,我都引以為戒,
.
不要下下同小朋友講`人權 自由', 他們的自制力弱,只會濫用自由。
我記得你寫過,大意是叫他們等下,考完DSE,入左大學才打機吧!我都有把這段內容比亞仔睇,叫他忍下手。

ppchan168  如果你跟他理性溝通還搞不掂,就要出力去停止他,到日後長大,他自然明白你今天的苦心。我人生回望,最感激的人生導師,就是當年勁罵我的人。  發表於 14-1-13 08:17
‹ 上一主題|下一主題