用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 激我地你會好開心咩?
樓主: Ahling2004
go

激我地你會好開心咩?   [複製鏈接]

回復 Ahling2004 的帖子

SET左都係廢. 唉~

引用:謝謝各位.+佢不斷用咁的態度,+令我唔想同佢

原帖由 Ahling2004 於 13-03-05 發表
謝謝各位.
佢不斷用咁的態度, 令我唔想同佢講野, 有少少心灰意冷對佢.

AhLing, 不難感受到你愛錫兒子,卻遭兒子不領情,還不斷對坑的那種傷心無助,因為我們都為人父母,很能切身處地想像你的處境。你說兒子十五歲了應該懂事,應該明白你對他的緊張是出於愛,但其實我想,他是真的不明白。不明白他病了很不舒服,回家睡了兩個小時,精神好一點又有點悶,所以想打一會機輕鬆一下,你卻一進門便哦他要休息,那是關心他的表現。他不明白大人不停跟他說要勤力讀書,讀書才有前途,但讀書又難又悶,讀了書還不是一個打工仔,每天上班做到下班,為什麼他不應及時行樂?他不明白你這麼愛他,為什麼要日哦夜哦迫他溫習那些他討厭的科目。他真的不明白⋯⋯

那你應該不理他了嗎?讓他天天輕輕鬆鬆作愛作的事才算愛他嗎?當然不!

試想你每天做著沉悶的工作,上司不停說你做得不夠好,不夠快,你有什麼感受?雖然不好過,但也咬緊牙關做吧?因為要生活,是嗎?但如果你只是賺錢買花帶呢?那可能你便會立刻辭職不幹了,對罷?

要你的兒子明白你的感受,先決條件是你也要明白他的感受,然後用適當的方法,對症下藥。不想兒子對坑你,不是要你多忍讓,而是要多稱讚,多鼓勵,幫他找出人生的方向。他有了目標便咬緊牙關去面對難關,否則一有不如意便會辭職不幹了。你明白了嗎?要努力呀,我相信要教好兒子便是你的目標,不要放棄呀!

orangebb  同意呀 !  發表於 13-3-7 16:14

回復 Momiumo 的帖子

係. 我同意你的分柝, 耐何有時真係好炆,見佢的態度,行為,不顧一切地去浪費時間, 思想無目標的周圍遊, 我真係好忟及唔開心, 又點會讃的落口.  我明白鼓勵及讃賞對於一個無目標的青少年來講係好重要, 但係佢的反應及行為令我精神緊張.
呢頭答應我會抽時間去溫下書, 那頭又忘記的一乾二淨, 打機就係佢的目標, 對人亂花脾氣及覺的父母煩都係佢的專利.
只可以講句, 做大人的唯有邊撞枝,邊受氣,邊學說教. 棄對我來講係無可能, 只可以講要放鬆心情, 放慢步伐,令自已心情唔好長期處於緊張狀態.

phoebepanpan 發表於 13-3-5 21:17
早前聽鄧靄霖講座,一件事講得好岩,時代不同,我地以前是清埸做好功課溫好書,才看TV,玩,但佢地生於Y世 ...

我仔動作同你仔一樣, 帶住headphone, 坐定定係度望住個screen
我仔都係打minecraft或上youtube睇人打/睇片有時睇到d好笑既片都會同我sharing

YOUTUBE, MINECRAFT 係我仔至愛, 好笑既片成日叫我睇, 我話冇佢咁得閒

佢近來仲同表弟一齊拍MINECRAFT 片放上YOUTUBE.

回覆:激我地你會好開心咩?

我明白你嘅痛心,幾年嘅反叛期,賀爾蒙嘅影響,可能係佢自己都控制唔到自己㗎,就當佢病啦,過多一兩年賀爾蒙唔再作怪,佢就會好㗎啦!唔好灰心,加油!媽媽,加油!

Ahling2004  谢谢你  發表於 13-3-8 20:27

回復 Ahling2004 的帖子

我明白,孩子無心向學是最令父母頭痛的問題.對著不聽教又態度差的子女,要保持自己心境平和已經很難,還要找地方稱讚他,聽起來真的像不可能的任務!其實一開始那對我來說,也是超級無敵勁難的!

雖說我的兒子還算聽話,但他也不是那種會自動自覺溫書做功課的類型.他從小由袓父母照顧,我因為平日不能幫他溫習,所以每到星期六日便會特別緊張,幫他溫書教他做project,還想帶他上山下海多作運動.他那慢條斯理的性格,常常浪費了很多保貴時間導致時間不夠用,這往往令我十分急躁,不停敦促他要快快快......曾經,我的兒子為此不想放假來跟我同住.我好言相勸又試過,威逼利誘又試過,他就是不肯見我.最後我失控透過電話大駡他沒良心,說我工作多累多辛苦也願意放假幫他溫習做功課,現在他反過來厭我煩不想見我!我把壓抑在心裡的情緒一次過發洩出來,還叫他不想來便不要來好了,我自己也有很多節目......放下電話我大哭一場,真的決定不逼他了,希望他有天會明白到我的苦心,會自動自覺來找我.我想,為人父母,你能想像我當時的感受罷.

等了一個星期,一個電話也沒有,我若無其事地打電話給他,他終於答應放假如以往一樣來我家溫書.幾星期後,我好像朋友閒聊一般提起此事,問他知否我為何會發那麼大脾氣,他竟然說不明白我為何什麼會如此傷心,他只是因為真的很累不想出門,還說看到我的反應很驚,很怕我會繼續駡他.我聽後才驚覺,我們成人以為理所當然的道理,無論我們說多少遍,小孩子有時真的還是會不明白.其實,我們自己也不完全了解他們,又怎能要求他們理解我們呢?我們明知子女怕我們煩,我們不也是常常控制不了要去哦他們?

你明白他為什麼會不喜歡讀書,只喜歡打機嗎?是因為功課難?是因為同伴影響?是因為沒有目標?你一天找不出原因誘導他,他自己更難改變.他除了打機,還有什麼興趣或強項他是有信心的?我的兒子也喜歡玩Minecraft,我沒有阻止,還和他一起玩其他益智電腦遊戲(他真的很醒,常常嬴我!).他不但能從中學習到有用的知識,更因此和我更加親近.記著,要對症下藥,而不是像我以往那樣,一味逼他做自己認為對他好的事.凡事以他的角度出發,你便較容易理解他的真正需要.我知道很多道理知易行難,我也在一步一步學習,大家一起努力罷!

Jackieson  thanks for sharing  發表於 13-10-23 15:54

回覆:激我地你會好開心咩?

突然間又諗到啲嘢....介唔介意睇下我嘅創作?
媽媽:我上課時突然覺得好唔舒服,好辛苦,話比你知,想你即刻嚟安慰我,點知你話工作中走唔開,叫咗阿爸嚟。你平日又話世界上最重要嘅係我,原來工作比我重要。阿爸可以即刻嚟接我同我睇醫生,雖然在不停哦我,但佢陪住我呀。你放工仲唔即刻返屋企,我都冇話想食麵,唔好話為我而去買,又入我數!返到屋企問候都無句就閙我打機,你知我等咗你成日嗎?你開口埋口就係話我呢樣唔啱果樣唔對,可唔可以齋同我傾下偈?

Ahling2004  thank you  發表於 13-3-11 10:20

引用:突然間又諗到啲嘢....介唔介意睇下我嘅創作

原帖由 1773 於 13-03-08 發表
突然間又諗到啲嘢....介唔介意睇下我嘅創作?
媽媽:我上課時突然覺得好唔舒服,好辛苦,話比你知,想你即刻 ...
你哋都愛對方,但可能有盲點,平心靜氣齋傾偈啦!愛,要著跡地表達㗎,我哋女人都要人氹啦,其實人人都要㗎!

回復 Momiumo 的帖子

謝謝!
我個仔又唔係非常不喜歡讀書, 佢就係懶散, 不專注. 好多野都係是是但但. 佢上左F4係讀文科, 佢對中,西史好熟,好有興趣, 有時佢會座係度同我地講足1-2小時世界歷史比我地聽. 佢講的真係好生動. 但是佢就係那種我行我素的人, 老是講: 我唔會為上大學而讀書, 都不是要賺錢而上學, 更加不會為上大學而去補習.... 唉, 無耐.  

有時囝囡一句頂撞父母, 父母真係好難受.  但有時, 佢地一句關心(買開嘢食, 你食唔食呀?? 媽咪鍾意食ED. DAD果電話壞左, 唔知整返未??  DAD出左TRIP做咩咁耐至返???........), 就好窩心.
嘗試去諗D囝囡好嘢去蓋返D唔開心嘢.
原諒他們的撞口而出, 講俾佢地聽要收歛脾氣......  終有一日佢地會明白的. ADD OIL.

THANKS ALL!

那一刻, 你一定很痛心了! 把這番說話寫在一張漂亮的card上, 連同你以往照護他 時的點滴時光, 和你對他的祝福與期望來感動他吧! 這個反判期做父母真的很要很小心, 多溝通讓他知道你也有感受吧! 我覺得這也是一個很好的機會讓他學懂“同你心”啊!

引用:孩子:昨天學校打來話你發高燒,+病左,通知你

原帖由 Ahling2004 於 13-03-05 發表
孩子:昨天學校打來話你發高燒, 病左,通知你要回家. 媽媽已心急如火, 公司又唔可以臨時請左假, 就叫你爸爸回 ...
一個未成熟青年, 一個未做過人父母的青年, 加上這個電子世界 . 不要當他會明白你所做的一切, 平常心吧 ! 試下不要叫停, 給他玩多一刻, 如果你說停, 他就停 . 世界上就沒有那麼多爆血管的父母, 總之不是得你一個人走這樣的路, 還有你我他及千千萬萬父母是這樣. 家家有本難念的(驚 ).

我只係想佢不要亂發脾氣, 試下理解下身邊人的感受; 好想同佢慢慢去傾, 他總是一句起二句止, 再加一句: 係咁架啦,又唔係我一個係咁.   糾正他的錯誤, 他總要大聲過你: 咩呀? 令你難受到唔想再講落去.  係佢心目中根本已標誌了父母是無用的, 沒有說服力, 所以你點去關心, 鼓勵,忍讓,說教都係無用的, 因為佢有佢自已一套. 正如上面家長所講: 就當佢有病般來看待及照顧. 咁我的心理上會舒服的.

回覆:Ahling2004 的帖子

我個仔都係咁,真係好無奈

好恐佈的新聞 " 打機打到殺左自已父母", 睇完個心好唔舒服, 好害怕及恐佈. 幻想有朝一日會唔會發生在我的身上.  好想乘機同個仔籍事去分柝及勸下佢不要過份沉迷打機. 佢只係答左我一句: 我又唔係打那隻機. 之後就唔出聲啦.  
明知打機已令佢越來越孤獨, 不理學業都算, 又唔出聲,又唔講野, 日日係間房.  作為的父母係唔係真係可以做到:  等, 忍??
仔仔: 你可唔可以座底同我地好好傾下? 我真係好願意掉低父母的身份, 好好想同你多些溝通, 明嗎?

黃巴士  籍口多多去逃避唔讀書.  發表於 13-3-18 19:28

引用:好恐佈的新聞+"+打機打到殺左自已父母",+睇

原帖由 Ahling2004 於 13-03-18 發表
好恐佈的新聞 " 打機打到殺左自已父母", 睇完個心好唔舒服, 好害怕及恐佈. 幻想有朝一日會唔會發生在我的身 ...
不如今個周末,唔好理考試測驗默書,同佢去下郊外行下吖!

Ahling2004  只要佢肯出去, 我咩都願意.  發表於 13-3-18 14:00

好無奈. 我姪仔都沉迷打機. 考試唔讀書. 屋企掉了陪電腦就去同學家打. 話吓又發脾氣. 真係好無助.

好多人都話只要家長放低身份,多些溝通, 多些好似朋友似相處, 多理解時下佢的心. 其實一隻手掌係打唔響架.  正如上面JM講: 等, 忍及當佢有病就算啦.
‹ 上一主題|下一主題