用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 行路用力, 鐘意成日跳
go

行路用力, 鐘意成日跳 [複製鏈接]

想請問你地既小朋友行路會唔會好用力, 鐘意成日跳?
   2    0    0    0

會呀!一揍佢放學跳到返屋企><"
我屋企有八隻貓~

我小朋友跳到俾樓下投訴啊

感統唔好, 買張彈床比佢跳啦.
我仔以前唔會一步一步行, 只係跑住行/跳住行.

回覆:行路用力, 鐘意成日跳

有,但越大就越跳得少。雖然仲有,但比佢時間去進歩。

owl_2046 發表於 13-3-7 11:02
感統唔好, 買張彈床比佢跳啦.
我仔以前唔會一步一步行, 只係跑住行/跳住行. ...

我最近買左彈床, 但佢好少彈, 係咪要捉佢去彈下

我仔都係好鐘意跳住行架

HopeLJ 發表於 13-3-8 16:17
有,但越大就越跳得少。雖然仲有,但比佢時間去進歩。

我仔三歲多, 朝早佢一訓醒突別興奮跳得勁, 真係好鬼嘈

回復 kingbbsam 的帖子

試下每日規定他一段時間去跳, 例如每日放學後去個唔多人的公園遊樂場玩半粒鐘, 晚反後又去半個鐘,
用意在是由你去主導, 改變他隨意無紀律的行為, 仔仔太細唔明就用圖卡相片等視覺堤示, 試下一星期有
否改善.

回覆:kingbbsam 的帖子

「太用力」 可以是尋求本體覺 (肌肉關節感覺) 的刺激 亦可能是 上述感覺的緩慢所致。

「常常跳 」則可能與本體覺 或/ 及 前庭覺 (耳水) 的尋求有關。

而尋求刺激則可能是真的需要而尋求 亦 可能因為感覺過敏需要尋求令自己放鬆及舒緩的本體覺刺激。

如果這些行業影響他的生活,自理,學習,餘閑很多,則建議搵職業治療師做評估了解原因。

麵包阿媽 發表於 13-3-13 15:24
回復 kingbbsam 的帖子

試下每日規定他一段時間去跳, 例如每日放學後去個唔多人的公園遊樂場玩半粒鐘, 晚 ...

多謝你意見, 我試下, 最近我好惡咁叫佢唔好, 叫做收歛左DD

hindip 發表於 13-3-14 08:00
「太用力」 可以是尋求本體覺 (肌肉關節感覺) 的刺激 亦可能是 上述感覺的緩慢所致。

「常常跳 」則可能 ...

你提到的這兩點, 剛剛上一堂, 職業治療師有同我講過, 教左我方法同佢按摩, 同埋教左我點同佢做運動,都好左少少,  希望繼續會好D啦!  

引用:「太用力」+可以是尋求本體覺+(肌肉關節感

原帖由 hindip 於 13-03-14 發表

「常常跳 」則可能 ...
你好啊!想請教下你小朋友用腳尖行路要做邊樣訓練來改善?謝!

引用:Quote:原帖由+hindip+於+13-03-14+發表「太

原帖由 新手好媽咪 於 13-06-22 發表
你好啊!想請教下你小朋友用腳尖行路要做邊樣訓練來改善?謝!
用腳尖行有幾個常見原因:
1。尋求本體覺,因為"登行"腳踝關節能給予較多本體覺。加上以腳趾,相比腳掌較小的地方承擔體重,所以會較多本體覺。
2。 觸覺敏感的亦會因不想腳掌踩地而 tip toe.
3。前庭敏感的亦會 "登行"腳踝關節來行,你會覺得佢 tip toe 之餘仲會打開埋對手。                           
4。盤骨關節不夠穩定,tip toe 以鎖住 腳踝關節
5。小腿後筋 (T.A)張力過高 (high tone) 或肌力不足(weakness)
6。亦有一些是找不到原因的  
1。2。3。 是互相影響的, 搵OT 做感統會幫得到,4。 及 5。搵 OT 或 PT 都得, 主要晗是訓練肌力。而 6。就難攪。OT 會幫你試不同的方法,如果最後都唔得,就會轉變為 train 佢 tip toe 得黎而唔影響生活,如不會比其他人容易跌。及 keep monitor 住條小腿後筋不要攣縮。

如果連睡覺時小腿後筋也很緊的話,就要按摩及向 OT /PT 學拉筋了。

當然亦有其他可能性,負責你小朋友的職業治療師會最清楚。

引用:Quote:原帖由+新手好媽咪+於+13-06-22+發表

原帖由 hindip 於 13-06-22 發表
用腳尖行有幾個常見原因:
1。尋求本體覺,因為"登行"腳踝關節能給予較多本體覺。加上以腳趾,相比腳掌較小 ...
感謝你!!!

‹ 上一主題|下一主題