用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2005年9月入讀約克的入來傾
樓主: kachunma
go

2005年9月入讀約克的入來傾 [複製鏈接]

Re: 2005年9月入讀約克的入來傾

各位媽媽,

其實得閒同佢地講多d就會識講,我個仔因同佢表哥(現讀K1)都是婆婆照顧,所以一齊玩多, 佢就識講好多,仲識博咀, 叫佢唔好掂人地d
[[img align=left]http://mud.mm-a4.yimg.com/image/1006670551[/img]

miffy:
其實我仔由BB至上兩個月都是由親戚在家湊大的,但個親戚是一個比較靜小講野的人,可能係咁,所以我仔都是唔係好想講野,只做動作表達自己所想就得啦!現在轉了印印湊,反而好似多左野講,可能個印印多野講啦,我仔最叻就是叫工人個名,其實工人個名都幾難讀架,我老公都要成個星期先讀得到個音,但我仔在工人到後第二日已識叫個工人了,進步係有的,講野係開始多了,但D讀音真的越來越攪笑,都唔知點好?
我倆夫婦都要返工,放工都好遲,真是比較少和囝囝相處,如果我是全職媽媽可以自己教番就好了。(咁早發夢)

我覺得男仔的性格是比較活潑的,到處跑到處爬,好正常的,因我仔絕對是這一類,但好得我叫佢停,佢一定會聽我講,至於博咀,一定唔會啦,因佢零講野都未識,遲D先知?! :
唔知是否我仔是獨生子,無人常常和他玩,所以發展慢D呢?

miffy,

都啱o既,可以訓練佢獨立d,但我又怕佢搭校車會警又唔放心佢。真傷腦筋﹗

kachunma,

D老師咁惡,小朋友咪會警o左佢o地而小說話囉?咁冇咩幫助喎﹗不過您可放心,佢識講爸爸、媽咪、工人個名、花花....等,都唔駛警,可能係佢慢d。另一方面,其實我都同您一樣都幾擔心佢第日點返幼稚園呀,不過而家希望佢係這幾個月有進步。我o地可以互交心德啦﹗keep in touch﹗希望我o地小朋友有機會同班啦﹗

好開心

Uran
我仔讀緊果間幼兒園D老師

kachunma,

我仔讀緊果間幼兒園D老師好好架,而且都好照顧佢,但可惜小一校網唔好,所以咪轉約克。

我都好希望可在這幾個月裡訓練到佢多d講野啦!希望大家小朋友都日日進步﹗

uran

miffy,

我都係同你一樣做左傻婆好耐啦,由囝囝出世到依家我都不停自問自答,可能日子有功,直得安慰 ga 囝囝依家可以講全句句子,但比較長氣啲,成日問--- 咩黎架?咩野聲?(而我自己本身都係長氣袋一族)係咪遺傳呢

昨天是什麼日子,我由中午至晚上十一時多都上唔到BK網,真激死

各位 York 的媽媽,你地好呀,我係一個新丁 ^.^
女女只得15個半月大,2003年10月出世,
但我現在已經開始同佢諗讀邊間幼稚園好,
我對 York 都好有興趣,你地可唔可以話多 D 關於 York 的學校生活我知呢?
仲有呀,我應該幾時開始同女女報考呀?
請指導 ^.^

Dear all York mama:
今天年廿八了,就快過年啦!拜個早年先:祝大家身體建康!新年快樂!BB每天開開心心抖多D利是!       

serinawoo,

你的女女雖於今年報讀十月
[[img align=left]http://mud.mm-a4.yimg.com/image/1006670551[/img]

各位家長:

新年怏樂!祝寶寶怏高長大更加聰明. :  

[quote]
Wah'sMother 寫道:
serinawoo,

你的女女雖於今年報讀十月

kachunma , miffy , wah's mother and YORK mama,

祝大家新年進步,一家大細身體健康,平平安安 呀

雖然我囝囝說話尚算ok,但..失禮講句, 佢重未戒片呀   

kachunma,

我比你老公笑死又嚇死啦,起間房到可以一啲聲都冇傳出,又會咁傳奇架
你真的不用心急囝囝說話能力啊.kachun有番幼兒園對佢的幫助會好大的.放心啦,

Hi kkkylie:
不只是你囝囝,我仔都係未戒片呀!同佢戒過好多次都唔得,但聽d其他媽咪講又話遲些佢自然會識喎?
我老公有時真是靜到赫死你架,佢竟可以半日和個仔在房一d野都唔講架,死未!你話我仔講野點會叻

恭喜發財!!!祝大家身體健康!!萬事如意!!小朋友快高長大!!     

Hello!

我是新加入的會員. 請問可否幫答以下問題呢? 謝謝!
1) York會有幾班"AM" class?
2)  平時上課是否全英文或只在英文課時才會講?
3)  除此以外有什麼強項?

Nikkie

‹ 上一主題|下一主題