用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嘉諾撒聖家學校(九龍城) VS 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) ...
樓主: BabyHazel
go

嘉諾撒聖家學校(九龍城) VS 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) [複製鏈接]

回覆:嘉諾撒聖家學校(九龍城) VS 嘉諾撒聖家學校(九龍塘)

其實每間學校都係有人歡喜有人愁,只不過係主觀願望唔想相信吧!

引用:你認為KT是否真的好谷?功課重抄寫嗎?咁亞女

原帖由 soscho 於 13-03-07 發表
你認為KT是否真的好谷?

功課重抄寫嗎?
佢今年20分都收唔曬,若揀佢記得考定私校

引用:Quote:原帖由+jackie_lau2000+於+13-03-07+

原帖由 momama 於 13-03-07 發表
唔好意思,大女小二,細女k2!
哈哈,除左自己小朋友,仲有好多好朋友

引用:其實每間學校都係有人歡喜有人愁,只不過係

其實每間學校都係有人歡喜有人愁,只不過係主觀願望唔想相信吧!

從來都無人話呢兩間係歡樂活動型學校,學你話齋, 間間學校都實有小朋友讀得happy, 有人讀得唔happy架喇,開口埋口就話人唔信你,人地用家都話跟到讀到就開心,咁係咪要人覺得呢間學校唔係正常人讀到,你先覺得人地信你??

引用:Quote:步步驚心+發表於+13-3-7+11:42+很多

原帖由 jackie_lau2000 於 13-03-07 發表
不用客氣.只不過忍唔住,見到校長被人亂寫.不吐不快係香港地邊有學校會咁做呢?不過心水清的媽咪,就明白 ...
我冇講“校長“,係“膳長“,唔知正確名稱,指高年班姐姐睇住低年班食飯個位,唔好扭曲我的發言。

引用:Quote:原帖由+momama+於+13-03-07+發表其實

原帖由 步步驚心 於 13-03-07 發表
其實唔知你講緊乜,但可以答你SFA當然有人唔開心。最初提議樓主如唔鍾意KC,可唔使考慮KT,唔知點解會觸動到有d人嘅神經線,就好似早一、兩年有媽媽喺度講被YW勸退時,好多人走出嚟圍插佢一樣……  連有朋友都係錯……係咪用家先可發言?點先知道佢係用家?用家又一定講真話?再見!

引用:Quote:原帖由+步步驚心+於+13-03-07+發表本

其實唔知你講緊乜,但可以答你SFA當然有人唔開心。最初提議樓主如唔鍾意KC,可唔使考慮KT,唔知點解會觸動 ...
點解好似觸動到人神經?就係樓主虛心咁問,你識答咪答,唔識答咪唔好答,又要質疑人,奇怪人地點會唔知,講多兩講,就叫人入去讀就知,你堅想真心幫人? 你自己上左岸唔使知咁多,仲有好多人唔似你咁,識咁多人,只靠黎EK知多d, 愈來愈多人唔敢上黎問,就係怕一問就俾人話,樓主一開呢個topic, 本身我很高興,可以一路睇下知多d,就係你嚇一嚇人,問多句都叫人去讀,宜家無野睇喇,樓主都唔敢問,話人唔信你前先留意下自己用語先喇,如果你真心幫人,人地實feel到, 考慮下你的意見,就係咁多,講完!

回覆:sheffield 的帖子

唔知sheffield你話嘅嘉諾撒包唔包新蒲崗果間,佢哋好多都愉快學習的。

步步驚心 發表於 13-3-7 20:07
點解好似觸動到人神經?就係樓主虛心咁問,你識答咪答,唔識答咪唔好答,又要質疑人,奇怪人地點會唔知,講 ...
一隻手拍唔響的. 其實家長的態度都好影響小朋友的行為.

momama 發表於 13-3-7 19:22
我冇講“校長“,係“膳長“,唔知正確名稱,指高年班姐姐睇住低年班食飯個位,唔好扭曲我的發言。

...
唔好意思.請問個位小朋友最後有沒有飯食呢?還是連個包都沒有得吃呢?
其實點解我咁問,因為我們飯餐係有西式包餐的.(有沙律+包+果汁(要回家飲) 

My opinion, my case, "happy life" is the most important.
It really depends on the character of the child, how you want your kid be...

my daughter in KC enjoys a lot academically and ECAs. The most important is chances given by the school. She has joined individual events and group events at Speech Festival, Inter-school swimming competition and so on. Unlike friends in other "competitive" schools which have a lot of competition among the schoolmates, she can join anything she likes. However, the amount of homework is a consideration. Besides, some schoolmates say the teachers are strict but she never thinks so. Be positive and trust the school when your daughter studies at whichever school. If you dislike the school, your daughter doesn't like it either and will have a miserable life at school.

回覆:edith208 的帖子

我囡囡係今年KC 插班生,可能之前讀直資,所以黎到呢度既功課壓力大左好多,初頭都邊喊邊做功課,都要成個月既適應期。不過佢又覺得學校既老師和同學都好好,而家佢就好開心咁返學。雖然有陣時做功課都做得幾耐,但是睇得出佢各方面都進步左好多

回復 步步驚心 的帖子

步步驚心,

你正正講出我心聲
我大女讀KT,
我真係對KC認識唔多而開呢個topic,
唔明點解比人話天真.....
好認同你講一句"知咪答, 唔知咪齋睇"....

作為家長, 如果要個女入去讀吓先知間學校而非先了解,
後分析再"西選" ......而揀出心儀及合適的學校,
真係唔知讀完幼稚園, 小學, 中學.....會否讀上10間以上
[img]http://www.onfinite.com/libraries2/22706/1284267//TN_611048494071213072358.jpg[img/]

回復 786 的帖子

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2545507&extra=page%3D2

Some jm reply like this>>>軒上活動D, 軒下谷D, 有精英班
兩間連校長都唔同, 或者可以去"全港小學"睇下用家意見

[img]http://www.onfinite.com/libraries2/22706/1284267//TN_611048494071213072358.jpg[img/]

piano513 發表於 13-3-8 00:01
唔知sheffield你話嘅嘉諾撒包唔包新蒲崗果間,佢哋好多都愉快學習的。

我估真係睇小朋友本身囉,我有親戚仔仔剛喺呢間畢業,成績唔算好,都話小一讀到小六都追得好辛苦

回覆:BabyHazel 的帖子

樓主,我大細女以前都係到讀(kc),現在她們都轉了一間我理想的學校,所以都很多謝老師對她們的教導。

回覆:mmu 的帖子

如果讀得好,但為什麼要轉校?

‹ 上一主題|下一主題