用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有人話第三次呈分試只是做個樣,對大局無乜影響,係咪屬 ...
go

有人話第三次呈分試只是做個樣,對大局無乜影響,係咪屬實呢? [複製鏈接]

有人話第三次呈分試只是做個樣,對大局無乜影響,係咪屬實呢?

請問有冇過來人可以分享經驗呀?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Re: 有人話第三次呈分試只是做個樣,對大局無乜影響,係咪屬實呢?

不對!
自行分配學位時得二次呈分試成績!(五年級最後一次/六年級第一次!)
中央派位時三次成績計哂!(加上六年級第二次!)

Re: 有人話第三次呈分試只是做個樣,對大局無乜影響,係咪屬實呢?

當然有影響啦, 尤其係marginal個d學生.  你無睇電視咩, 個年沙士, d細路放榜, 猛話唔公平, 少了一次呈分試, 變左無得追.

Zen,
係咪有人放流料, "扇"你呀. 等你個細路放軟手腳, 佢就迎頭趕上.

這是江湖傳聞 :

同學在四月尾考完最後一次呈分試,派位結果在七月十二日公佈。 大家想一想,以政府的辦事「速」度,有能力在兩個月內做好計分、排位、編派學校等等工作嗎

不過,這始終是傳聞,就算不計分,同學的成績表都要見人,不可以太差。
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-34397-action-spacelist-type-blog

我都有咁聽聞

GreyParrot 寫道:
這是江湖傳聞 :

同學在四月尾考完最後一次呈分試,派位結果在七月十二日公佈。 大家想一想,以政府的辦事「速」度,有能力在兩個月內做好計分、排位、編派學校等等工作嗎

不過,這始終是傳聞,就算不計分,同學的成績表都要見人,不可以太差。

乜唔係電腦做架咩??
這是江湖傳聞 :

tkkmama 寫道:
乜唔係電腦做架咩??[quote]

試想想哪個政府部門沒有電腦,他們的辦事效率又不是.....

不過,我要在此再多說一次,這只是傳聞而已,不能盡信。
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-34397-action-spacelist-type-blog

醒目開學勳章

唔理佢第三次呈分計唔計數, 總之就全力之赴, 成績表始終要見人!
[img][/img]

係唔係都唔緊要,做好自己本份!
最重要o係教導自己小朋友~做人不可存僥倖之心!

哈里波特,

我估唔係想”扇”我既,因為大家不同學校.

當然我同意一樣不可以放鬆,對住小朋友一定要要求佢全力以赴,做到最好.只是我想心中有個底.

[quote]
tkkmama 寫道:
乜唔係電腦做架咩??[quote]

試想想哪個政府部門沒有電腦,他們的辦事效率又不是.....

不過,我要在此再多說一次,這只是傳聞而已,不能盡信。[/quote]

我同意呀,淨係睇小一派位,都唔使計成績,淨係電腦攪珠,都要成5個月先可以公佈結果,效率有幾高,可想而知啦

真唔真呀?? 有三次呈分試嘅咩? 我一直都只係知道得兩次喎, 我只知道上下學期的第一次試會係呈分咋, 仲有邊期會係第三次. 好驚???

醒目開學勳章

五年級下學期第一次呈分, 六年級上下學期為第二, 三之呈分.
[img][/img]

DoReMi媽媽 寫道:
五年級下學期第一次呈分, 六年級上下學期為第二, 三之呈分.

死喇, 我好似唔知五下第一次都係呈分試, 而且學校都冇講 (我記得係), 點算, 不過都算啦, 都係冇太大別, 仲有今次希望囝囝平穩過度啦.

醒目開學勳章

但學校點解會冇通知呢? 咁緊要!
[img][/img]

唔係麻     

其實第三次呈分試的確要計算在內,衹不過比重沒有那麼多,知道未?OK!
‹ 上一主題|下一主題