用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs APS,請問大家俾d意見?!
樓主: maxtimma
go

英華 vs APS,請問大家俾d意見?! [複製鏈接]

maxtimma 發表於 13-3-4 17:08
請大家幫幫忙,我個囝好鐘意英華,但揀英華我要放棄41校網抽LS既機會,而且有朋友從事教育告知我, ...

如果你以LS為目標那麼就不要選英華了,到時抽唔到讀APS再考插班吧。

引用:請大家幫幫忙,我個囝好鐘意英華,但揀英華

原帖由 maxtimma 於 13-03-04 發表
請大家幫幫忙,我個囝好鐘意英華,但揀英華我要放棄41校網抽LS既機會,而且有朋友從事教育告知我, ...
英華小學轉直資大約4-5年,對老師的要求高了多了都唔出奇。我小兒讀了半年,教得好好。

其實靠大抽獎入喇沙,風險太高,因九龍城區學额不足,舊年有些小朋友已自動派了去黄大仙區。另喇沙小一叩門位又出名小。但倒轉,又有英華生成功叩門入到去喇沙。

yellowyan 發表於 13-3-4 18:39
其實靠大抽獎入喇沙,風險太高,因九龍城區學额不足,舊年有些小朋友已自動派了去黄大仙區。另喇沙小一叩門 ...

樓主心在LS,不會甘心讀英華,亦唔會開心。既然有APS做backup,不如放手一搏。唔得再扣門,再唔得讀住APS專心插LS可能重好。始終APS教得深些,於考插班有利。

樓主兒子能同時從幾千名競爭者中考到YW及APS,資質一定唔差,我覺得可行的。

回覆:英華 vs APS,請問大家俾d意見?!

如果是我,我會 play safe. 先讀 YW, 讀得叻人望高處再插 LS. 如果 YW 讀得唔掂,都唔駛諗 LS 啦. 但還有機會可上英華中學.

回覆:hadwinboy 的帖子

同意,叩門也要考中英數。有得去LS考的小朋友,全部都是其他校的精英,這關唔易

引用:+本帖最後由+jeremyphlam+於+13-3-4+18:56+

原帖由 jeremyphlam 於 13-03-04 發表
贊成。以小學而言,YW唔會比LS差。但若樓主騎牛揾馬地讀YW,恐怕自己和小朋友都好辛苦,又不甘心,讀得不好時就會有惡性循環。所以我都希望樓主註冊YW時要三思!

hadwinboy 發表於 13-3-4 19:09
如果是我,我會 play safe. 先讀 YW, 讀得叻人望高處再插 LS. 如果 YW 讀得唔掂,都唔駛諗 LS 啦. 但還有機 ...

咁又乜為呢,根本樓主就唔甘心讀英華。咁不如明刀明鎗讀APS,讀深些谷一兩年,考LS/DBS等插班好過。

不過我唔太認同人望高處,YW 讀得唔掂,都唔駛諗LS這段說話。我仔嗰屆是有人轉去LS,但為數甚少,一個半個左右,亦唔係成績最好嗰批。
其實這種沒有最好,只有更好的直升機家長心態最要不得,已經在一間很好的學校讀書,為甚麼一定要找一間名氣更大的?要個小朋友放棄晒那些友誼,重新適應。值得嗎?可能我井底之蛙,除了名氣,有甚麼實際的東西是LS才可以俾到?小朋友轉校後要重新適應又一定開心?

功利,要付代價的。

引用:Quote:hadwinboy+發表於+13-3-4+19:09+如果

原帖由 jeremyphlam 於 13-03-04 發表
咁又乜為呢,根本樓主就唔甘心讀英華。咁不如明刀明鎗讀APS,讀深些谷一兩年,考LS/DBS等插班好過。

不過 ...
路過,今時今日,整體而言,只有DBS 畢業生是比英華有優勢。喇記和英記可說不相伯仲,除了宗教不同,和喇紀的確有個大球場(不過父母若不好track and field, 而好籃手足球又會另有睇法:)

講真,睇住英華小學一年比一年進步,成績一年比一年好,成班上到書院,將來絕對不遜其他名校。
人地覺得隔籬飯香,去食囉。

引用:請大家幫幫忙,我個囝好鐘意英華,但揀英華

原帖由 maxtimma 於 13-03-04 發表
YW林校長咁關心學生,喺YW做老師壓力梗係大啦!

jeremyphlam  這幾年所見的老師都是有禮、熱心教學、多才多藝(夾band都得)的好老師。相信林校長接手後已汰弱留強地組織了一批與她教育理念相近的優秀團隊。  發表於 13-3-4 23:21

回復 maxtimma 的帖子

Generally speaking, choosing YW can save money and the uncertainty about secondary school unless you are very keen for co-ed or you target at secondary schools other than YWSS.

The question I have for YW is that how long Principal Lam will be leading the school and will there be significant changes afterwards?

我都想 save money!

YW for sure ~

回覆:英華 vs APS,請問大家俾d意見

可能樓主重有個細嘅,sibling今年yw 唔係收好多,但入到ls 就細嘅入硬

回復 sissysze 的帖子

sissysze, what do you mean "sibling今年yw 唔係收好多"?  Aren't there 30 seats for related applicants every year?

hoihoima 發表於 13-3-5 17:23

sissysze, what do you mean "sibling今年yw 唔係收好多"?  Aren't there 30 seats  ...

約收一班(30個)關係生(old boys + 哥哥)。因為申請者太多,聽說收番約一半細佬,old boys 更少......

sissysze你講中,我真係仲有個細仔,亦係我想抽LS既原因

MCLIAN  Need to make decisions in these 2 days. Good luck!  發表於 13-3-6 14:00
兒童是世界上最快樂o既人兒,兒童是多可愛~~

回覆:maxtimma 的帖子

請樓主快些決定放番個位俾有心讀的人

jeremyphlam  同意!  發表於 13-3-7 14:56
Yanamami  Agree!  發表於 13-3-7 11:02

已註冊英華,我同個仔都係真心想讀,只係我身為家長要為兩個仔做最好嘅打算,英華我大仔好鐘意,亦較APS適合佢,放棄抽LS,細仔又要考過,亦不一定能入英華

sr20det_fung  上年我地都和你做左同樣的選擇(YW vs APS vs 培正), 註冊左YW.不過最後叩門入了LS. 但到現在我唔知點解仍然好掛住YW...在LS內汰弱留強嘅競爭壓力實在唔細.  發表於 13-3-8 23:20
兒童是世界上最快樂o既人兒,兒童是多可愛~~
‹ 上一主題|下一主題