用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 今收到電話second in, 好緊張
go

今收到電話second in, 好緊張 [複製鏈接]

之前是waiting的, 今收到電話叫second in, 請問second in會問咩問題呀??? 請各位家長可否幫吓忙, 心儀此學校, 希望成功啦
   2    0    0    0

回覆:今收到電話second in, 好緊張

想問問你1st in 係幾時架?
因為我都係 waiting ,想知學校係點按排 on list 嘅再去2nd in!
Thanks!

引用:之前是waiting的,+今收到電話叫second+in,+

原帖由 candykiki123 於 13-03-02 發表
之前是waiting的, 今收到電話叫second in, 請問second in會問咩問題呀??? 請各位家長可否幫吓忙, 心儀此學 ...
學校會問小朋友家庭及其日常生活,記得亞囝話用英文問。到時父母一齊出席最好,如果OK會即時見埋家長。Good Luck

loching 發表於 13-3-3 13:18
想問問你1st in 係幾時架?
因為我都係 waiting ,想知學校係點按排 on list 嘅再去2nd in!
Thanks!

我係11月frist in 的~

WillBmama 發表於 13-3-3 13:54
學校會問小朋友家庭及其日常生活,記得亞囝話用英文問。到時父母一齊出席最好,如果OK會即時見埋家長。Good ...

想問如果爸爸唔得閒去, 會唔會唔得呢???

引用:Quote:WillBmama+發表於+13-3-3+13:54+學校

原帖由 candykiki123 於 13-03-03 發表
我地嗰時就一齊去,約我地個職員都係話父母一齊,如果唔得閒,我諗見時同老師講原因,有誠意啲。

引用:Quote:loching+發表於+13-3-3+13:18+想問問

原帖由 candykiki123 於 13-03-03 發表
我係11月frist in 的~
請問有無寫過信去呢?

引用:Quote:WillBmama+發表於+13-3-3+13:54+學校

當時佢 call 我第二日 2nd in, 老公請唔到假, 只有我一個出席. 一個月後收到 offer.

父母一齊或單拖,影響不大,主要是當要見家長是有禮貌解釋便可。副校明白家長是要工作,不能隨傳隨到的。最好想定一個大方得體的答案。
小許資料提供,不過可能已過時了:
父母接見語言不一定英語,可以用中文的。
見家長約十五至廿十分鐘,小朋這段期間的耐性和表演反而影響最大,小朋友坐不定,摷手袋取食物或遊戲機玩,便可自求多福了。如果坐定定一起聽副校說話,多數問一些剛才孩子所答的問題和相關答案,例如和你的家庭敎育跟孩子答案相同的話,而副校有解釋學校宗教活動可能跟你本身宗教不同時,請準備$500留位費如沒有變的話。

而中性表現是孩子從"自己袋裏取書看",安安靜靜地自己看書。書本種類和語言種類不限,當然不可一些暴力書。或取出紙筆畫畫都可以。拿小食吃而沒有詢問父母就....
實際情況最好有已接見並有offer的家長提供,更為準確。

回覆:今收到電話second in, 好緊張

我們見副校長時用全中文,副校只是告訴我們剛才與孩子的說話內容,問是否正確,孩子在我們談話時一直自己看書。

我們說明小朋友的面試內容,問我們如何得悉此校,小朋友最好坐得定會比較好!

回覆:chiyoching 的帖子

我記得我兒反問:「你們有沒有圖書館,是否有很多書,可否借閱。」,問完之後。副校叫我們出外等一等,五分鐘後,職員即時通知我,我否今天確認入讀,而留位費可以一星期內交。
所以我沒有經歷第二面試後,要等待通知的日子。

candykiki123    發表於 13-3-4 11:49

他真的很特別!

引用:我記得我兒反問:「你們有沒有圖書館,是否

原帖由 sampapa 於 13-03-04 發表
我記得我兒反問:「你們有沒有圖書館,是否有很多書,可否借閱。」,問完之後。副校叫我們出外等一等,五分 ...
而家唔係即日通知,我地見完一星期後收到信。

回復 WillBmama 的帖子

我都係用中文, 因副校全程同我哋講中文, 佢唔轉台, 我哋亦唔洗轉台
我仔係我地傾計時好專心畫畫(他interview 前係出面畫紧未畫完, 所以我入到去比佢畫埋落去), 相信因為咁所以比人有好印象. 副校問我哋睇英文通告有冇問題, 我答佢我哋兩公婆以前都係外國留學, 英文不成問題..................around 兩個星期后收到offer

引用:回復+WillBmama+的帖子 我都係用中文,+因

原帖由 Ah4 於 13-03-04 發表
回復 WillBmama 的帖子

我都係用中文, 因副校全程同我哋講中文, 佢唔轉台, 我哋亦唔洗轉台
我地小朋友會係同學仔啦

Ah4    發表於 13-3-5 11:13

今日2nd interview左, 我們見埋副校長, 副校話兩個星期會通知. 希望得啦!

明天到我.............好緊張

引用:今日2nd+interview左,+我們見埋副校長,+副

原帖由 Waichunmama 於 13-03-05 發表
今日2nd interview左, 我們見埋副校長, 副校話兩個星期會通知. 希望得啦!
咁好大機會,我上次副校話俾校長睇下,我5日後就收到信。Good Luck!

承你貴言啦。真係希望得。
‹ 上一主題|下一主題