用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人知道Harbour Green Victoria收多少PN生
go

有無人知道Harbour Green Victoria收多少PN生 [複製鏈接]

我去完唔記得睇
   0    0    0    0

回覆:有無人知道Harbour Green Victoria收多少PN生

大B上午38人,下午26人。
細B上午22人,下午22人。

回覆:lovelinda 的帖子

請問幾月出世叫細B?

應該9月後吧

回覆:lovelinda 的帖子

即大加細b 會分晒一三五/二四/ 五日。。?

回覆:有無人知道Harbour Green Victoria收多少PN生

我有個疑問:大B是指2010年11月至2011年7月出世的,細B是指2011年8至10月出世的小朋友。
而大B共收64人,細B共收44人。請問是否即是咁多個月的大B只有64個位可以爭?反而8至10月(only 3個月內)出世的細B可以收44人咁多?咁個收生比例咪差好遠?請問有冇人知道?

Thx!

回覆:mable0901 的帖子

9月後先叫細B,咁有咁多位都好好喎,我囡8月尾,即9月先開學唔知算大算細呢?

回覆:Winnieluvkelvin 的帖子

銅鑼灣人數如何?

回復 lovelinda 的帖子

同意妳所講, 點分配呢?? 我估無人清楚, 星期一打去學校問下再上來匯報
妳地小朋友當日面試如何呢?? 我個仔玩得好開心好投入, 我都好滿意佢既表現

引用:9月後先叫細B,咁有咁多位都好好喎,我囡8

原帖由 Winnieluvkelvin 於 13-03-02 發表
9月後先叫細B,咁有咁多位都好好喎,我囡8月尾,即9月先開學唔知算大算細呢?

...
維記定義8至10月既係細B。

引用:9月後先叫細B,咁有咁多位都好好喎,我囡8

原帖由 Winnieluvkelvin 於 13-03-02 發表

...
維記所有學生都會8月同期開學,未足兩歲要有大人陪同至兩歲。

引用:我有個疑問:大B是指2010年11月至2011年7月

原帖由 lovelinda 於 13-03-02 發表
我有個疑問:大B是指2010年11月至2011年7月出世的,細B是指2011年8至10月出世的小朋友。
而大B共收64人,細 ...
我估係因為維記唔係間間都收細B,所以有收細B既分校配額會多一些?

引用:我有個疑問:大B是指2010年11月至2011年7月

原帖由 lovelinda 於 13-03-02 發表
而大B共收64人,細 ...
我還有一個想法,會唔會佢哋從申請表中,看到唔係真係有咁多既大B apply, 大B選擇多的是, SC, KM, HKPS 等都好可能先係最心儀既,反而細B選擇少,SC KM 等連申請都唔比,所以個個都走黎apply? 講真吖,as a 細B媽,唔係有好多間學校開宗明義講話預咗位比細B,呢樣野真係好吸引d細B去apply,因為起碼就算唔收都唔係因為係細B,去in都感覺平等d,唔似得有d學校無論細B in得幾好,都只係waiting,要大B唔讀先有機會。

順帶一提,其實根據公佈數字,十月係最多BB出世既月份,普遍年尾出世既B係多過年頭既,所以其實都真係有好多細B架!

我覺得Victoria主要睇小朋友表現+家教,Victoria有自己小學、中學,佢地收生會睇小朋友嘅potential,rather than the short term factor e.g. age difference. Victoria的老師個個都十幾廿年經驗,好快就睇到边啲係有potential嘅學生,我覺得大細b不是他們收生的主要考慮。

我個女講故事環節有企過起身想行開,其他個個坐定定,咁係咪一定會比人否

‹ 上一主題|下一主題