用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日KM面試
go

今日KM面試 [複製鏈接]

請各位容許我在這裡抒發一下囝囝是1107,其實都覺得面試只是陪跑,見識吓就算,之前in過2間學校,有group in有單獨in,表現不過不失,好彩有間收咗,可能因爲住得近,今日in KM,我可以用失控嚟形容囝囝,無一個task 可以完成,全程周圍走,捉都捉唔住,in到一半,已經知到無希望,坦白的説,KM是我心儀的,心裡故之然難過,但又不忍表露於面上,in完之後會合c6,只可笑着説表現係無得再差c6在返家路上問呀囝點解唔可以坐定定,呀囝攰到無反應我只可説是同KM無緣,希望大家都可以平常心,作爲父母當然緊張子女,但世事往往都不能預計,小朋友真係估唔到,但願小朋友可以健健康康,開開心心,讀邊間都無所謂,得個2歲人仔,只是個開始,我深信囝囝有能力,只是今日没有緣份,希望各位家長都可以努力,成爲小朋友最好嘅老師

littlelittlepig  係啦, in學校真係好講緣份,考嘅嘢唔係難, 係小朋友果下show邊面比老師睇囉...  發表於 13-3-4 12:01
   10    0    0    0

回覆:今日KM面試

唔緊要,我仔坐定定,不過聽故事時指眼耳口鼻全部唔指,他本身是識的。

abby0624  我個仔都係咁  發表於 13-3-9 22:11
littlelittlepig  阿女又係呀, 佢好似對陌生人有d驚, 明明識都唔肯做, 去到維記又係咁, 中英文story time完全唔跟老師做, 一出門口又唱又做動作, c未....  發表於 13-3-4 12:00

引用:唔緊要,我仔坐定定,不過聽故事時指眼耳口

原帖由 cloudwingwing 於 13-03-02 發表
唔緊要,我仔坐定定,不過聽故事時指眼耳口鼻全部唔指,他本身是識的。

...
我囝一樣,因為旁邊有2個bb豪哭,課室勁嘈,我囝都唔肯跟住做動作,只係坐定定聽書,預左陪跑,當去嘉年華會啦!

咁細個小朋友表現真係好難控制!好睇佢當時心情!我小朋友平時最愛Micky mouse,但今日老師拿著問,這是什麼?佢唔答!無佢呼!其實佢哋得差不多兩歲人仔已要週圍去in已經好叻!應給多點鼓勵

回覆:cloudwingwing 的帖子

我個仔都係,只肯指一部份,其他都唔指。講真如以 group in 咁多次來比,已經有所進步,已經感到開心。問心,劍鳴係心儀,但實在太多人争,所以當玩下算。。。但值得一讚劍鳴, 有三位老師評估,認真程度好過 樂基。

又係果句,小朋友冇得揀去唔去面試,完全是大人決定,是大人想佢去。無論小朋友表現點樣,都要讚佢。小朋友

我同小朋友剛剛in完,雖然未能完成所有指令,但我已經覺得佢好叻,亦都好enjoy個過程,家長義工好落力,令整個面試流程都好流暢,見咁多間來說,KM算係最好,整體感覺好好,小朋友都玩得好開心!

請問各位幾時會有結果?因為臨完結前老師話4:00會有結果,但沒有提到怎樣公佈

回覆:KwanTang 的帖子

mid of April

原來係4月中,我聽到4點鐘hahahaha

4月中會寄信通知

唔知今年收了幾多份form?同埋pn總共收幾多人?

請問係咪全英文in呀?同埋洗吾洗鬥快擧手搶答?定係老師會逐個問呢!

請問有無人知點解老師一開始會點名問小朋友在家用什麼語言? 用意係??
是否答英文就會好D?
因為我原本以為會問完之後會視乎你用既語言搵果種語言問小朋友問題
(譬如如果答英文..會有老師行過來用英文問小朋友問題..廣東話就用廣東話問小朋友)
點知聽完故事唱完歌過完山洞派埋小禮物之後就BYE BYE..我完全唔明問來做O羊??

另外頭先IN既時候.聽故事果PART..有個家長好賤.我仔已經坐低左準備聽故事..佢專登拉佢小朋友坐在我仔仔前面擋住我仔仔既視線...完全無覺得有問題...真過份!呢D父母咁攻心計..小朋友大個有樣學樣..走精面..又一個賤父母!!
存感恩的心

回覆:晞晞爸b 的帖子

我同你個case一樣,我地最後sit down係playmat上,點知冇位坐,隔離對母女又坐好大area,我禮貌地講,sorry excuse me,又唔理我,最後老師大聲叫佢地坐果d

LITTLEGIRLSNOW 發表於 13-3-2 18:15
我同你個case一樣,我地最後sit down係playmat上,點知冇位坐,隔離對母女又坐好大area,我禮貌地講,sorry  ...

你算好彩..你知全部人一字排開.小朋友坐前...家長坐後...裡面已經好逼..我仔仔已坐低準備聽故事..果位媽媽突然由左手邊行過來一粒聲都無出已按低佢仔仔做在我仔仔前面..搞到我仔仔無端端變做坐第2行(全部小朋友得1排由左至右坐低..係唔會亦都唔應該有第2行既)
我左邊果位家長算好人移左少少讓出少少位俾我仔仔..老師見到都叫佢移過右邊但佢都無動於衷..老師無再出聲就開始講故事...我仔仔就全程企第2行..都幾奇怪既畫面...我又唔想吵..費事同佢一般見識..加埋其他老師俾緊分..我無謂理論俾人扣分...
呢D賤人就係"損人不利己"...佢行遲過來擋住我仔仔..老師出到聲都當聽唔到..你估老師點睇佢?
最慘我仔仔夾在後面....唉...算..
INTERVIEW最怕就係遇到呢D家長出陰招...防不勝防
存感恩的心

引用:原來係4月中,我聽到4點鐘hahahaha +

原帖由 KwanTang 於 13-03-02 發表
原來係4月中,我聽到4點鐘hahahaha
笑左

同病相憐,我in左7間的結果係.....欲哭無淚

引用:+本帖最後由+晞晞爸b+於+13-3-2+18:29+編輯

原帖由 晞晞爸b 於 13-03-02 發表
老師好醒,呢啲家長點會俾老師揀中。我個group大家好自覺,小朋友坐前面,家長坐後面,所以一字型唔會有小朋友被擋。

回覆:cloudwingwing 的帖子

我In咁多間,今次先有呢個家長自私既問題

‹ 上一主題|下一主題