用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 全部pm offer請問大家會點揀?
樓主: dodoland
go

全部pm offer請問大家會點揀? [複製鏈接]

回覆:全部pm offer請問大家會點揀

gh

引用:I+vote+for+PC+-+甘多間只有PC真正一條龍!

原帖由 Macylau 於 13-02-28 發表
I vote for PC - 甘多間只有PC真正一條龍!
你有6個offer 甘多(仲要全部一綫),你一放位會有五個小朋友因 ...
樓主女兒一定唔可以讀六間,唔駛心急

回覆:mokconnie 的帖子

她是個不怕醜,喜歡跟小朋友玩,主動作答,講野叻,每事問,四月B唔大唔細。每次interview前跟她說同小朋友玩他便很開心。

引用:她是個不怕醜,喜歡跟小朋友玩,主動作答,

原帖由 dodoland 於 13-02-28 發表
她是個不怕醜,喜歡跟小朋友玩,主動作答,講野叻,每事問,四月B唔大唔細。每次interview前跟她說同小朋友 ...
無敵! 我唸你都要循佢呢個外交官性格幫佢選學校,個人意見,有D傳統學校未必鍾意小朋友太多講嘢,學校未必覺得係探索,反而會覺得係多咀。

回覆:全部pm offer請問大家會點揀?

我會揀培正

我會選協恩,就算小一收唔番,都有大把學校收你

回覆:dodoland 的帖子

我揀PC!

GH 完全無保證唔博得過!聽講佢舊年k2已加開一班。k1-5班,k2-6班。相信仲會減低入小率!

我覺得GH呢間幾aggressive。你小朋友爭小小都唔會俾你上!

我d老師朋友講培正學術上應比德望更好,又有保證,位置較好。而英文嘅話可以特別去保,唔謂為咗英文問題而犧牲咁多!

另外,其實培中有好多科目都係英文教材,中文講課,所以問題唔係想像咁大!

回覆:sbux 的帖子

啱啱先睇到樓主嘅性格分析,照理係學之園最啱呢種性格,但始終唔係龍校。如想選龍校,我諗揀培正好過德望。雖然兩間都好傳統,但我有朋友嘅女兒讀,佢地真係好要求學生靜同乖,佢哋並不鼓勵健談。唔係咁適合你女女嘅性格,其實你都可以諗到一間天主教女校嘅特性係乜 !培正始終係男女校,衰衰哋講句論曳,多嘴應該係男仔啦!包容會好d!

引用:啱啱先睇到樓主嘅性格分析,照理係學之園最

原帖由 Salad316 於 13-02-28 發表
啱啱先睇到樓主嘅性格分析,照理係學之園最啱呢種性格,但始終唔係龍校。如想選龍校,我諗揀培正好過德望。 ...
我都覺得好LH

回覆:sbux 的帖子

樓主小心選擇啊,你lee個時候問lee個問題好敏感架,間間都是好多人的dream school

St Cat

恭喜樓主!我女女K2, 冇利益衝突。樓主先問問自已target咩小學. 如果講龍校,德小同培小係你杯茶嗎?我個人都認為培小比德小好,因為培幼始終係100%升小,德幼升小實在太多唔明朗既因素,德小還好,不過德中真係大不如前了!加上德小係傳統小學,多功課,樓主問問自已德小既教學模式會否適合女女?我唔太清楚培小培中,不過向來都聽人多讚少批評。加上男女校,好似平衡啲。至於協幼,跟升協小無接龍,學術又不及LH and SC, 或較為輸蝕。反之,如果樓主target直資(或始乎樓主女女性格適合讀直資),LH and SC學術好,重presentation skills, 加上LH有tailor-made既小一面試班,則看來較為優勝。所以好睇樓主想為女女揀咩類型既小學。

想讀龍校,德望同培正,揀培正,100%升小。
唔讀龍校,st.cat同LH,我個人會中意LH多些。

你女女好叻呀.....我會選PC...有保証....如果GH我聽幾個朋友既經驗,幼稚園教得太淺...EVEN 你直升上去....因為好多外來生...到時一樣好吃力....同埋唔夠競爭....UNLESS你課餘會有好多活動TRAIN 你既小朋友LA.....

我都覺得係LH 最啱你女女性格。
你有冇宗教信仰?天主教揀GH, 基督教揀培正。好易揀。

回覆:luilui007 的帖子

我諗你諗得太多嘞!就算樓主放位,都唔代表個位係我哋得到,仲有咁多人爭,又係由學校全權決定嘅!唔需做呢d嘢!我其實本身已有民生am,培正pm同根德am offer。德望waiting 但唔打算寫信,我女女同樓主果個性格有點相似,正如我所講,我覺得德望唔適合呢類型,所以唔會讀。我唔係嬲,亦都唔覺得你係話緊我,但覺得好好笑,同只想用自己做例子,説明好多人嘅分享都係真心。而且都要樓主覺得合理先聽!如果懷疑心咁重,都唔適合響度作出分享嘞!

路過發問

大家話GH幼稚園課程淺,咁PC幼稚園課程如何?之前都是有學卷,係米都好淺?
利申:我女女都有PC offer,考慮中。(但我無報GH, miss the deadline~)

不過樓主小朋友非常厲害,全是一線各校offer~

其實都幾諷刺, 德望希望搵d不怕醜, 主動, 講嘢叻, 表達能力好的學生, 但家長又覺得學校傳統, 他們有這類特質的小朋友又唔適合傳統天主教女校.
我冇特別意思, 只是有感而發.
最緊要樓主分析過大家的意見, 再小心為囡囡搵間適合嘅kg, 唔好浪費左咁多好offer. 真係有又煩, 冇又煩

回覆:Salad316 的帖子

多謝你的分享,其實我覺得你地好叻。我清楚我的囡囡性格是什麼,但不清楚那間學校適合佢,我真係太冇用!!!

回覆:HauMiranda 的帖子

多謝你的分享,看來好像是培小和德小之爭

‹ 上一主題|下一主題