用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 E.NOPI & 珠心算
go

E.NOPI & 珠心算 [複製鏈接]

如兩者同時間學是否會有衝突?
   0    0    0    0

冇衝突,但冇必要囉!

今日小女家長日, 佢k2, 聽到老師同家長講, 有小朋友好細就珠算計到萬位, 看似很利害, 但老師問了小朋友一條問題 "爸爸有 x 個橙, 媽媽又有 x 個, 咁佢地2個夾埋有幾多個呀" 個小朋友話唔知.......即係理解唔到. 只係著重運算.

以上只是一點意見, 沒有惡意.

個人立場, 數學可以自己教的, 我大仔有上 enopi, 個個月比幾百蚊去做 "功課紙" 咁不如我響屋企同佢計. 到我個女, 冇比佢學, 自己跟. 將 d 錢重點出擊, 因為資源有限.

RebeccaJason  我朋友個女K3,一見到enopi啲功課就哭,話吾想做,咁依家佢咪仲辛苦  發表於 13-4-1 00:27
RebeccaJason  同意,有啲父母好有趣,考學校時就吾想仔女咁多功課怕辛苦,到咗一段時間又發現學校淺過其他朋友仔女嗰啲,於是就報啲雞精班  發表於 13-4-1 00:25
MWFCHAN1  tks for your sharing.  發表於 13-3-1 18:54

其實有沒有用...?

引用:個人立場,+數學可以自己教的,+我大仔有上+e

原帖由 moonychan 於 13-03-01 發表
個人立場, 數學可以自己教的, 我大仔有上 enopi, 個個月比幾百蚊去做 "功課紙" 咁不如我響屋企同佢計. 到我 ...
我都認同,因我都是自己教小朋友數學,初期是自己出數比佢做,再買練習比佢做。現在讀K3,基本雙位加減和乘數都可應付到,等囝囝再熟練點會再買文字題的數學練習給他做。

回復 CarmenJack 的帖子

我個仔間學校本身有教雙位加減數同倍數,想請問乘數你點教佢呀,係吾係背咗乘數表先?

回覆:RebeccaJason 的帖子

其實都係買乘數表的圖,貼在家中,有時間咪叫佢睇吓。當小朋友有要求時(當然是普通要求:如要和他玩大富容玩遊戲等等、、、、活動)我就要求他背一組乘數給我聽。
其實我覺得每個小朋友都應該可以好快地背到,不過亦都會好快忙記的。所以要不停重温才有效

RebeccaJason  Thanks  發表於 13-4-1 23:16

引用:其實都係買乘數表的圖,貼在家中,有時間咪

原帖由 CarmenJack 於 13-04-01 發表
其實都係買乘數表的圖,貼在家中,有時間咪叫佢睇吓。當小朋友有要求時(當然是普通要求:如要和他玩大富容 ...
但他能明白剩數的概念嗎?我個仔早半年還會混亂加數與剩數的概念,而家K3才開始有點明白,所以個人認為太早背剩數表沒有意義。而 Enopi 先教加減,配合文字題,然後高 level 些開始才教剩除,又再配文字題,一步一步也幾有系統。

引用:Quote:原帖由+CarmenJack+於+13-04-01+發表

原帖由 hadwinboy 於 13-04-02 發表
但他能明白剩數的概念嗎?我個仔早半年還會混亂加數與剩數的概念,而家K3才開始有點明白,所以個人認為太早 ...
我覺得囝囝是明白的,因為有時同佢玩計數時佢會應用於計加數上的

‹ 上一主題|下一主題