用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 想問大家 二年班 .... 是否鍾意講大話呢??? ...
go

想問大家 二年班 .... 是否鍾意講大話呢??? [複製鏈接]

我好鍾意每天問小朋友 小息同邊個一齊, 其實我係八掛, 無特別意思
擒日好奇怪 囡囡話小息留係房室行黎行去
心稔咁乖會留係房室
由於佢之前請左2日病假, 咁飯錢無得比番, 學校只會比 2張 小食部代用卷,
擒晚小朋友話比我知有2張小食部代用卷,
重話有個同學想要1張, 我問點解, 初頭只答我唔知,
講講下
我小朋友話 自己個中文名寫得唔好,
被老師罰 寫30次,要小息時罰寫, 但果位同學幫佢寫左 3次,
我好嬲話我小朋友, 罰寫 點可以叫人幫手, 佢猛話係同學自己要求幫手, 唉
我好想話比老師知, 但一定會罰埋個位同學, 咁就唔好,
應該點做呢?
我怕下次又..... 有新野  

0    0    0    0
[

其實我覺得你小朋友沒有講大話,還信任妳,願意告訴你一切過程!只是二年班,有時他們組織不了如何表達,就會衝口說了"唔知"先。
建議妳除了要信任她,教導她下次要自己抄外,還應投入分享她的生活小點滴、小秘密。多交談。這次不要向老師投訴了。
...

mesmerising 發表於 13-2-28 10:47
其實我覺得你小朋友沒有講大話,還信任妳,願意告訴你一切過程!只是二年班,有時他們組織不了如何表達,就 ...

又係喎!!

我又好衰... 成日稔住佢講大話  比較負面添

不過佢又好搞笑

做錯事, 叫我唔好同爸爸講... 咁你又點睇呢??

我就覺得一家人, 應該互相坦白
[

唔係大事,就當成母女間的親蜜小秘密吧!

大事就對她柔聲直說:「這個我會告訴爸爸,因我們是一家人,有重要事應大家一起商量。」
...

mesmerising 發表於 13-2-28 10:57

大事就對她柔聲直說:「這個我會告訴爸爸,因我們是一家人,有重 ...

都好

我會記住, 謝謝你

多口問......你小朋友幾大呢??  
[

mesmerising 發表於 13-2-28 10:57

大事就對她柔聲直說:「這個我會告訴爸爸,因我們是一家人,有重 ...

想問我小朋友好濶佬

佢都好識分享

郁下送野比同學仔

其實想教佢 "節儉是美德"

有時佢會話同學仔好鍾意, 咁我就送比佢

我有時會好惡咁話..唔可以送, 爸媽搵錢好辛苦

佢同學仔有D又好濶佬, 其實我又擔心, D家長唔知, 以為我小朋友貪心, 咪幣,,  
應該點處理呢??

我有時覺得自己稔多左  

[

只要個女唔係諗住"用禮物換友誼",其實我覺得冇大問題啊!我囝六年級,至今帶小息茶點,遇上好吃的,也會pack多些或叫我買多些,回校和朋友分享。
...

mesmerising 發表於 13-2-28 11:06
只要個女唔係諗住"用禮物換友誼",其實我覺得冇大問題啊!我囝六年級,至今帶小息茶點,遇上好吃的,也會 ...

用禮物換友誼 .....> 應該未識

不過帶小食... 佢都好叻..... 如係 薯片 .... 佢就話今日 一定好多同學會同一齊小息

有次帶果汁糖,, 佢話原來好多同學好鍾意食 "桃味"  話重有剩果D味唔係咁岩同學仔食, 叫我買一包新的,
咁我又好聽佢話,, 買包新比佢帶番學

但我有時稔..... 點解有得食...都要簡呢??  我買比佢會唔會寵佢呢??

[

mesmerising 發表於 13-2-28 11:06
只要個女唔係諗住"用禮物換友誼",其實我覺得冇大問題啊!我囝六年級,至今帶小息茶點,遇上好吃的,也會 ...
又想問我送比女 的物品

如她喜歡送比邊位同學... .我應否管住佢呢??  要佢每事問我才送呢??/
[

"咁我又好聽佢話,, 買包新比佢帶番學">>>嘻。我也一樣這樣做啊!寵不寵?我也不敢說。:)

如她把妳花心思買的小禮物送出>>>我囝也試過,我就向他doo嘴,告訴他那可是媽媽花心思送你的小禮物,你把它送出,我有點覺得可惜之類的。。。讓她交友之外,也想想媽媽的感受嘛。

將這些生活點滴一起說說,倆母女,多開心。
...

mesmerising 發表於 13-2-28 11:53
"咁我又好聽佢話,, 買包新比佢帶番學">>>嘻。我也一樣這樣做啊!寵不寵?我也不敢說。:)
哈哈

你既message 令我 好開心

多謝你

[

回復 KIMKIMNANA 的帖子

你應感恩有個喜歡和你談天的女兒。和她多溝通,少責罵吧。:)
...

mesmerising 發表於 13-2-28 16:19
回復 KIMKIMNANA 的帖子

你應感恩有個喜歡和你談天的女兒。和她多溝通,少責罵吧。:) ...

但係我囡真係好醒架

讀書又唔見佢咁叻,

功課班老師同我講... 佢好識兜   聰明   重話佢會講大話, (心稔有邊個細路仔唔講大話呀?!)

睇相佬話我 無有怕,,, 至怕係亞囡,,,, 天呀!!!

我都成日同佢傾計... 沖涼.. 臨訓前咁

今日佢係學校罰企, 因為 傾計.... 唉

講真我以前讀書... 都未試過因為傾計 罰企,, 我囡真係

[
‹ 上一主題|下一主題