用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 超大女幾乎全waiting
go

超大女幾乎全waiting

十二月尾出世超大女,面試九間名幼,培正rejected,其他全waiting

好彩之前有一間收左K1,易收個D,否則唔知點算。

中產家庭,父母高學歷,面試表現參差,差至中上表現都有,單獨入課室面試會喊。

回復 PPyeung 的帖子

請問你係咪講緊2009年12月超大女呀^.^如果係我都係呀,培正REJECTED,其他大部份都係WAITING,但係一間WAITING都無收過消息,係一早得聖若望一間收咗,我都好無心機呀

回復 LAWYIMYU 的帖子

唔使太擔心,去到交大訂時一定有位浮返上黎,好多人一個會hold好多個位

我個女都係大B,考4間 , PC & SOKA REJECTED ; KV WAITING; 得一間收...我都有D 失望,以為大B 可能見識多D,好淡定咁只報4間,點知差唔多全軍覆沒

回覆:cyyuen0120 的帖子

我就算好好的 熱門waiting 其他全部都收

其實超大女只係俾起細女機會較高而已, 並唔係一定得架喎, 最重要都係睇小朋友自己表現

回覆:超大女幾乎全waiting

我覺得學校會盡量平均咁收每個月份出生的小朋友

ting-ma 發表於 13-2-27 22:59
父母職業都好重要...
請教下,例如邊間學校睇父母職業?

回覆:Chirley 的帖子

以我所以,好多名幼喜歡醫生、律師的子女。如果係傳統名校舊生的子女也有優勢。

Chirley  THX...  發表於 13-2-28 12:19

我小女比較好彩! 11尾女 ,到目前為止 九龍塘4 offer (心儀 SC) , Gh  waiting , TT & PC reject, cckg & spk  等派彩。

bbforever  cckg 無k1禾,你直接考k2。。。  發表於 13-3-2 14:55
bbforever  cckg 無k1禾,你直接考k2。。。  發表於 13-3-2 14:54

回覆:girouis 的帖子

兩公婆一個普通公務員一個小公司老闆,  中小學都係普通邨校, 一個浸大畢業一個外國大學畢業

曾俊華話月入三十幾萬先叫中產,

Chirley  所以我呢d咪係在職貧窮囉  發表於 13-2-28 12:16
LAWYIMYU    發表於 13-2-28 11:00

Mine is 0911.  Only one offer received from LH.  Others are in waiting position including GH, KM and HKPS.  Awaiting results from CCKG and SPK.  

in 超大女也會有對超大女的期望…
如細女有大女的表現,而超大女也是大女的表現,比我係老師,我就會收個細女囉!
母父職業可能會有影響,唔可以否認可能某d學校會對某類職業的家長會較有興趣,但肯定的是不會所有學校都有如些辟好啦!
有waiting的還是有機會的,祝好運!

回覆:PPyeung 的帖子

堅料,st cat 好睇父母係邊間小學畢業,始終唔係龍校,當然想有old boys, old girls 效應!唔係點keep住個名!

Jane1983  吾出奇!  發表於 13-3-2 00:17

我反而覺得係睇住址同職業多囉…特別係九龍塘既學校:;pppp:

我個仔都係超大b, 但就好好彩就心儀龍校 offer

點解K1可以考CCKG?