用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 宏信書院
樓主: 6998
go

宏信書院 [複製鏈接]

回覆:宏信書院

小學部ok架, 但中學部聽講走左半班人

我之前都去聽過2年簡介會, 佢嗰教學概念其實幾好, 我都鐘意, 但學費太貴, 上年仲話會加18%學費, 嚇死~
我個人覺得校長係一個好有教學理想的人, 可惜始終係新校, 要時間去實現理想, 但學生及家長係冇時間等你, 亦吾想做白老鼠, 所以堅持吾到.......

bbalex 發表於 13-11-12 23:36
小學部ok架, 但中學部聽講走左半班人

我之前都去聽過2年簡介會, 佢嗰教學概念其實幾好, 我都鐘意, ...
走左半班人???
咩原因走呢???

回覆:宏信書院

九龍塘耀中、Kingston, 英基、漢基行IB, IB 英語要求能力很高、考英國文學、莎士比亞結構分析⋯⋯⋯體育十項全能、音樂八級也沒有用,要識的知識要很多、語文能力要很高,自幼要有很強批判性思考及英語能力!元朗、天水圍如何行IB???

回覆 sagesage 的帖子

雖然我對IB課程認識不多,但相信只要是給人考的,便不應單以區域作為區分,天水圍、元朗也可出狀元、九龍市區也會有撞板,新界學校也出了不少醫生、律師,所以分別的不會只是地區。

sagesage 發表於 13-11-19 14:06
九龍塘耀中、Kingston, 英基、漢基行IB, IB 英語要求能力很高、考英國文學、莎士比亞結構分析⋯⋯⋯體育十 ...
你真識講笑,我倆個女讀IB學校我都想佢地體育音樂樣樣精,事實係體育科有好多paper work, 有意見認為真正做運動時間太少,至於音樂同樣多paperwork,除非高中讀音樂,否則小學時教的牧童笛已夠用。正如你所講,語文能力很重要,但語文能力同所住地區是否掛勾? 我知有小朋友住天水圍攞full scholarship去港島讀IB中學。
‹ 上一主題|下一主題