用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 18個月做言語治療
樓主: opkwan1
go

[聽/語障] 18個月做言語治療 [複製鏈接]

請問咁多位. 可唔可以pm多間言語治療中心資料給我呀?
我囝囝16個月了,連爸爸媽媽都未講. ,我好擔心。

初時都以為只得去言語治療中心做, 有人介紹有私人上門嘅言語治療師, 佢幾資深, 以年資嚟講, 比起中心用嘅治療師好, 加上有朋友囝囝用過, 唔錯!  

回復 cat1028 的帖子

你好,請問幫BB按摩口肌系咪自己同區按?有無要求架,定是要上左課,個治療師會教你按先按,自己唔好亂按?我也想幫我個女按下,但又唔知按邊度好?你地排協康系點排隊?直接填報名表格去排?

回復 eekg 的帖子

你好,請問你提及的“快B快語”系邊度有得上?有無網址詳細資料可以發我了解下?謝謝!

Why,  係治療師做完評估再教家長幫小朋友按的方法、位置,力度都有要求。可能每個人都有唔同組合。
排治療機構-上佢地網頁搵報名表,打印,填表,fax去,一般排半年左右。

回復 cat1028 的帖子

多谢回复!你系讲排协康一般要排半年??是否有相关网址?

Why:  我排左耀能、協康、庭恩等
其實邊間快咪邊間,當然近屋企更好,訓練時段要考慮,平日易有位,星期六就要再耐d,  其實報名表都有選項。

引用:係,由得佢喊,我個女喊咗幾日,最好喊咗一

原帖由 opkwan1 於 13-05-21 發表
係,由得佢喊,我個女喊咗幾日,最好喊咗一個鐘開口,唔好理佢講得正唔正,佢發聲,就可以奨勵佢,會越講越 ...
可否Pm在那裡上堂?

回覆:SmallRiceBB 的帖子

經過九個月的訓練,老師話不用再上St 了,雖然講野不清,但進步很大

引用:回復+coody1002+的帖子 已PM了,+個間係NGO

原帖由 opkwan1 於 13-04-10 發表
回復 coody1002 的帖子

已PM了, 個間係NGO, 非牟利的, 但佢好FULL, 你快D 打去, 可能要排好耐, 試下同BB按 ...
我仔19個月, 現在佢唔識講爸爸媽媽, 指示, 指令等動作,現在要去排政府評估中心, 麻煩可否pm資料給我, thx!

回復 rabbit2010 的帖子

其實我覺得邊間言語治療都無題, 最重要揾間近屋企的和時間就到的, 因主要進步是來自屋企TRAINING, 上堂個時最後自己去埋, 睇下或問下治療師點TRAIN, 跟住係屋企做訓練! 有時我去中心, 見到有些細路是姐姐帶來的, 坦白說, 我覺得效果會相差很遠.
因治療師每次只得30-45 MINS,若只靠治療師, 不會有奇蹟出現,屋企的訓練十分重要,

opkwan1 發表於 13-11-16 00:49
回復 rabbit2010 的帖子

其實我覺得邊間言語治療都無題, 最重要揾間近屋企的和時間就到的, 因主要進步是來 ...

你講得好岩, 要家長配合教導才有成果, 我己經預咗心理準備放時間教我仔仔, 恩庭, 耀能, 協康已經全部報晒名等排期, 但等排期既時間好似咩都做唔到, 只係得個等字.

引用:Quote:原帖由+opkwan1+於+13-04-10+發表回

原帖由 SmallRiceBB 於 13-05-18 發表
我仔仔快17個月都係只講爸爸媽媽,睇到你分享訓練方法,我都想帶仔仔去學,教極都唔講,你係邊度學架?私人 ...
我個女17個月時都仲係未識講野,不過聽指令是明白的。佢淨係識爸爸 波波 wo wo, 其他咩都唔識。不過17個半月時突然講多咗野,會講抱抱 媽媽 車 等。佢平時工人照顧,又冇睇電視,我最近日日播廣東話兒歌,在圖書館借的,佢聽得多就講多咗野,可以試下。

rabbit2010 發表於 13-11-16 09:38
你講得好岩, 要家長配合教導才有成果, 我己經預咗心理準備放時間教我仔仔, 恩庭, 耀能, 協康已經全部報晒 ...

SEE LINK
http://www.youtube.com/watch?v=9EpFgANKbPQ
‹ 上一主題|下一主題