用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 18個月做言語治療
樓主: opkwan1
go

[聽/語障] 18個月做言語治療 [複製鏈接]

按摩口部肌肉要日日做, 咬百力支(急咬)OR吹泡泡(可在洗手間吹), 我囝個治療師咬餅教我托住下巴,使佢口的開合唔好咁大, ; 吹泡泡就我用手夾住佢FACE, 成個豬咀咁, D氣集中D, 吹得多D. 目的是控制肌肉....慢慢就唔再幫, 口頭提示.

回復 cat1028 的帖子

多謝你教呀..我個仔吹唔到泡泡, 百力枝都食到幾下, 但係好似蘋果一條咁佢又好難咬開...等我返去試下教佢吹泡泡先~~ 不過我個仔唔鍾意人地掂佢個咀附近...睇來要有一返角力..

你b有無吹過1號笛, 係治療師度買. 成支牧童笛咁, 但易吹d, 吹過之後我囝就進步得好快(留意個咀形), 同吹泡泡用個咀形差不多.

[size=15.555556297302246px]Cat1028你的分享, 我會多做吹的動作, 請問[size=15.555556297302246px]1號笛在那有得買呢?

Cat1028你的分享, 我會多做吹的動作, 請問1號笛在那有得買呢?

回復 Catonmama 的帖子

我個女都超唔鐘意人地TOUCH佢口個咀, 包括咀的四周, 每次按摩都勁喊!!

回復 cat1028 的帖子

我都想知邊度有得買呀...thanks!

其實系言語治療師上堂時話要買來練習,無得借。

回覆:18個月做言語治療

請問在康協一個小時多少錢

回復 cchealthy 的帖子

$680/50 mins

請問心橋柴灣是不是只有小組言語治癒?要幾大可入?排得耐嗎?我女剛二歲好多小組都唔收。

回復 opkwan1 的帖子

可唔可以PM我你係邊度上堂呀?
我囡2歲啦,都你個CASE差唔多,之前都有講"DAD DAD" "MUM MUM",但近呢3個月就無講了,成日對住佢叫佢講,佢都唔開口,但又聽得明我地講咩,好擔心呀,感激萬分,謝謝!

回復 llam1210 的帖子

心橋有一個COURSE 比18個月以上的BB, 可惜, 我上次報的時候已太遲, 本來佢開多一班係石硤尾上堂, 但無人轉, 所以我又要等下一期先有得上.

回復 coody1002 的帖子

已PM了, 個間係NGO, 非牟利的, 但佢好FULL, 你快D 打去, 可能要排好耐, 試下同BB按摩個咀, 我大女無呢個問題, 但細囡係口肌差, 所以我初時用好多時間同佢講野佢都唔會學都, 大女個時, 不用專登教都會識講, 個個BB唔同,  但如果有問題, 真係要積極面對.
仲有, 我發現中英夾雜係大紀, 學咗一個LANGUAGE 先, 好過兩頭唔到岸.

引用:回復+coody1002+的帖子 已PM了,+個間係NGO

原帖由 opkwan1 於 13-04-10 發表
回復 coody1002 的帖子

已PM了, 個間係NGO, 非牟利的, 但佢好FULL, 你快D 打去, 可能要排好耐, 試下同BB按 ...
我仔仔快17個月都係只講爸爸媽媽,睇到你分享訓練方法,我都想帶仔仔去學,教極都唔講,你係邊度學架?私人訓練?
想問如果叫佢講比,但唔講唔做動作,係咪由得佢喊?

回覆:opkwan1 的帖子

可否pm你言語治療中心資料,我女差不多兩歲只講單疊字十幾個,不肯學講

回覆:SmallRiceBB 的帖子

係,由得佢喊,我個女喊咗幾日,最好喊咗一個鐘開口,唔好理佢講得正唔正,佢發聲,就可以奨勵佢,會越講越好的,同埋同佢做口
部按摩,見到肉就按,喊都按

我嗰仔仔之前情况都系咁,越早开始做训练越好。治疗师话虽然做动作可以表达到少少,但系口肌同埋coordination嗰滴唔训练唧话会同同龄小朋友差距越来越大,同埋大滴会影响自信。快滴去排队,如果需要我可以pm我唧治疗师资料俾你。

請問可唔可以pm資料給我?我仔就快20個月了,只識過幾次爸爸媽媽,我好擔心。我自己係FTM已經成日同佢講野,但好似無好過

回覆:littlelittlebe 的帖子

快些去做治療,情況跟我女女一樣,我都係ftm,以前點講佢都唔跟講,做咗治療3個半月,依家日日有新野,其實每間治療中心都好,找一間交通可以,時間最快的來做會好一點

‹ 上一主題|下一主題