用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 18個月做言語治療
go

[聽/語障] 18個月做言語治療 [複製鏈接]

還未講野,只識媽媽,mum mum,請問有無中心介紹?最好是一些中心有教家居訓練的,因只靠一星期一次的治療實在太少

6    0    0    0

回復 opkwan1 的帖子

如果只係唔識講, 但聽指令無問題, 又識得用動作表達, 18個月唔識講野都唔駛做st 的. 唔好甘心急啦.
我大仔, 佢2歲先識講野, 但係佢識得聽指令和做動作表達, 所以一直都唔太擔心, 一返學就好多野講啦.
但細仔就20個月就開始上st, 因為佢真係唔識得聽, 同動作都表達唔到呀. 慢慢留意下自己個小朋友啦.

坊間好多st中心都比睇堂同講家居訓練,反而肯借玩具同影相(for照住買)則好少

回覆:crystal媽咪 的帖子

上咗一個月堂,現在仲於開口,好開心

你依家上緊邊間呀?

今日終於有時間跟大家分享多點, 小女剛19個月, 1個月前只懂說MUM MUM.., 爸爸媽媽曾經講過, 當時但已經三個月無叫過爸媽了, 理解很多事! 因本人眼見有數個語言遲緩的朋友和親戚, 在未得到治療下, 三歲仍是講話不清, 也不太懂講話, 所以我幫我的女兒找了言語治療, 好像有點過份緊張, 但今日我回頭看, 沒有後悔.

在一次治療後, 我回家跟BB 狂做訓練, 終於她日日也有講了媽媽, 第二次治療後, 懂講"比", 不正的.
第三次之後, 有口肌按摩, 按了三日左右, 突然爸爸, 媽媽, 車車, 鞋鞋 (不正的), 和很多字也出來了.
今日, 竟然說"媽媽比".

各位媽咪請加油.

你女女好叻呀...我個仔最近上左兩堂言語治療,主要都只係教玩玩具o既技考, 同埋聽指令, 不過o個d 好多其實佢都好快做到, 但係又兩星期先一堂, 最緊要係個治療師5月要放產假, 到8月先返, 如果要轉治療師又要重新排過..又唔知排幾耐~~~ 想請教下你o係屋企點train 你女女架?

引用:回復+opkwan1+的帖子 你女女好叻呀...我個

原帖由 Catonmama 於 13-03-11 發表

你女女好叻呀...我個仔最近上左兩堂言語治療,主要都只係教玩玩具o既技考, 同埋聽指 ...
咁橋,我個仔個治療師又係五月放產假,八月返。你係咪返協康?

回復 eekg 的帖子

oh...係呀...柴灣呀...睇來我地係同一個治療師..hahaha...但係我諗住轉啦~~ 因為唔想等咁耐

引用:回復+eekg+的帖子 oh...係呀...柴灣呀...

回復 eekg 的帖子

oh...係呀...柴灣呀...睇來我地係同一個治療師..hahaha...但係我諗住轉啦~~ 因為唔想等 ...
係呀!我都係柴灣!啱啱排到上左一堂咁大把!呢位治療師教得好嗎?

回復 eekg 的帖子

我都係上左兩堂ja~~ 我覺得都ok, 但係來緊上埋20號之後, 要4月17號先再有得上, 可能中間佢放假, 之後佢已經開始放產假~~ 即係成一個月先上得一堂, 同冇上冇咩分別, 佢教o既野依家好多阿仔都做到..我又唔知可以再做d咩..所以我覺得唔可以等佢返來啦...頭先我打去想轉, 又要由頭排過...唉, 我依家試下搵其他中心一齊排, 睇下邊個快d~~~ 因為真係唔想等成4個月浪費d 時間, 再排過又唔知排幾耐, 你知協康幾多人排架啦~~ 我地算唔好彩了, 咁你等唔等佢返來呀? 你小朋友幾大呀?

引用:回復+eekg+的帖子 我都係上左兩堂ja~~+我

回復 eekg 的帖子

我都係上左兩堂ja~~ 我覺得都ok, 但係來緊上埋20號之後, 要4月17號先再有得上, 可能中間 ...
我個仔27個月,佢19個月我幫佢排gei,終於排到都好開心!之前協康gei王姑娘已經同我講呢位姑娘會放產假問我o唔ok我都話好,因為再等唔知等幾內。我個仔咩都唔識講,佢教gei野都仲未做到。e+係屋企開始練。我怕轉姑娘又要再排過所以如果你都話好我都唔轉啦!我之前同個仔上過心橋gei快b快語小組,教gei野so far同呢位姑娘教gei都類似,不過係小組唔係單對單,但勝在唔洗排又平,諗住到時上住頂住擋先!

回復 eekg 的帖子

因為之前話排到呢位姑娘時佢有同我講佢會放產假, 但係到時會再同我安排(我以為係會有人代), 所以我都覺得ok~但係依家先至知原來個安排就係等 / 轉導師由頭排.......
你講o個個快b快語我o岩o岩上網睇都好似幾好wor, 但係我見佢homepage o個個已經開始左, 即係要等佢下一次開班先得~

頭一個星期, 日日要用野引阿囡講"比", 我比咗粒糖佢食, 等佢知好味, 想攞第二粒, 但要佢講"比", 因我做埋動作的, 阿囡做咗三日, 佢識放隻手出來, 再試多幾日, 佢講"比", 過程要忍住阿女叫喊, 我有一日, 引咗佢一個鐘都唔比佢, 直到佢放隻手出來.

最近呢個星期, 我同佢按摩口部肌肉, 之前我重覆一個字幾十次, 阿囡都唔會跟我講, 但最近, 重覆兩次, 佢已經跟講.

真係好感恩..

CANTONA, 你有無上心CHAI WAN 心僑計劃的語言班, 我報唔到, 很想上.

等我下次問次治療師按摩口肌先...因為佢都係話我個仔口肌弱...佢暫時只係叫我個仔咬餅乾...

我冇上過心橋呀...應該係eekg 媽媽上過...我都有興趣...唔知下次開班係幾時呢...

引用:頭一個星期,+日日要用野引阿囡講"比",+我比

原帖由 opkwan1 於 13-03-11 發表
頭一個星期, 日日要用野引阿囡講"比", 我比咗粒糖佢食, 等佢知好味, 想攞第二粒, 但要佢講"比", 因我做埋動 ...
我今晚都試下先

引用:回復+opkwan1+的帖子 等我下次問次治療師

原帖由 Catonmama 於 13-03-12 發表

等我下次問次治療師按摩口肌先...因為佢都係話我個仔口肌弱...佢暫時只係叫我個仔咬 ...
佢都話我仔口肌未得要食百力枝

回覆:eekg 的帖子

oh..我個女食到動物餅,但食咬唔到手
指餅,係咪口
肌唔好的表現呢?食百力滋係training ma?我個女唔識吹,可以點教?

‹ 上一主題|下一主題