用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想請問I位派位機制
go

想請問I位派位機制 [複製鏈接]

今日見社署UPDATE左輪候冊, 想問下其實第一,二,三志願是否沒有分別?
即係如果我第一志願係A學校, 而我既A學校只係別人的第二志願, 但他的日期比我早, 都會先派給他, 是嗎?
   1    0    0    0

回覆:想請問I位派位機制

我排的是s+e位,我都好想知怎樣派!

Fishcowcow,
我既理解同你一樣,我都好想知。

自從上年5月排到依家, 我揀果3間S中心條隊陏都未陏過, 都唔知要等到幾時.

回覆:fishcowcow 的帖子

響三個志願入面,邊個有位輪到你的就派邊個。如果同一時間有多個一個志願有位,先會有先後之分。例如今期第一同第二志願都輪到你,就會派第一志願給你。

回覆:mckm2007 的帖子

以我經驗,check下心儀的中心,會有幾多位放出來而佢地最後收的application date再睇下有幾多人揀佢。從而估下有冇機會派到。如果想改choice,就要響deadline前交去,我會預早啲send去,再打去confirm已收到。社工會有信confirm的.

回復 fishcowcow 的帖子

你說的對!一切按輪候日期而定!
如果你不想等候太久,就建議你選擇「區域」代替「學校」.快好多架!

回覆:想請問I位派位機制

可否send最近的i位輪侯表的link給我呀?
另我想問一下,例如那學校有六個位比特殊小朋友,是一級六個(即每年都有六個)還是全校得六個?如果全校得六個,而上一年度全部小朋友也剛入學,我地就要等三年等佢地畢業才有位?

llam1210,
係全校六個位呀,如今年六個位都係K1,真係要等三年,即係唔可以揀呢間學校啦,所以政府資源真係少得好梗要

如一校得一組i,全校便有6個位。所以要上社署網看今年的空缺數目,有需要CaII社工改排位

回覆:crystal媽咪 的帖子

有一頁係今年空缺咩?我只知有一個pdf係每間有幾多個位。可否告訴我係邊候link?

引用:有一頁係今年空缺咩?我只知有一個pdf係每

原帖由 llam1210 於 13-03-04 發表
有一頁係今年空缺咩?我只知有一個pdf係每間有幾多個位。可否告訴我係邊候link?

...
http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_admissiont/id_crsrehabwa/

回覆:nicolelaulau 的帖子

Thank you. 這個file講排到幾時,但冇話今年有幾多個位。係咪要打去問的?不好意思因我剛排唔太清楚。謝謝!

crystal媽咪  唔駛打去問, 你睇我最新回覆, 每間學校都有提及的.  發表於 13-3-5 15:15

個網頁內有「2013\14 學年學前康復服務學額空缺資料」,你參考呢個呀!

其實上年4月大派位,即2012\9入學,我估2月份開始排的case都系排下一年;學校開學後有位的,相信係有小朋友放棄學位,才有其他小朋友補上。

http://www.swd.gov.hk/tc/index/s ... iont/id_crsrehabwa/

呢條LINK有講排到幾時同每間中心有幾多空缺.

但要改就快了, 3月18日之前通知社工.
部份學校今年有2個位, 但排第一意願有10人, 呢D咪好少機會入囉!

thank you so much.....

我想請教一下, 本來我女剛開始讀n (插班), 但如果9月有i 位, 我應否轉過去? 但其實佢9 月都係讀n班

crystal媽咪  如果唔轉, 便唔會有I位服務 (有每月1-2次ST, 3-4個月一次PT及OT),那你便要自費出去上堂, 又無每天的個別上課. 一般早訓練,進步大D快D.  發表於 13-3-10 11:18

引用:可否send最近的i位輪侯表的link給我呀? 另

原帖由 llam1210 於 13-03-01 發表
可否send最近的i位輪侯表的link給我呀?
另我想問一下,例如那學校有六個位比特殊小朋友,是一級六個(即每 ...
係全校6個,可分佈不同班級,其實好多輪到I位已入K2 K3,理論上應該都唔會全部6個位要等三年嘅。你可以打去間I位打聴下有幾多I位係讀緊K3,容易作預算。同揀多dI位如12 或18 24 個位咁你會快d,相對配套都多d。

引用:我想請教一下,+本來我女剛開始讀n+(插班),+

原帖由 llam1210 於 13-03-05 發表
我想請教一下, 本來我女剛開始讀n (插班), 但如果9月有i 位, 我應否轉過去? 但其實佢9 月都係讀n班 ...
你要比較下現在的N班同I位邊個適合你女同家庭多d,I位係全日,你返工就I位好d。

‹ 上一主題|下一主題