用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 新會商會港青基信學校 YMCA International Primary School
樓主: alunsweeney
go

YMCA International Primary School   [複製鏈接]

引用:There+will+be+an+admission+talk+on+25/9+

原帖由 ratatata 於 13-09-25 發表
There will be an admission talk on 25/9 and 28/9. Call Ms. Fion Chan for details.
It will be using  ...
please update more information if u have,  thank you

If they still open for application? how can I get more info?

引用:There+will+be+an+admission+talk+on+25/9+

原帖由 ratatata 於 13-09-25 發表
There will be an admission talk on 25/9 and 28/9. Call Ms. Fion Chan for details.
It will be using  ...
請問有TST那間學校的網址嗎?

回覆:Wongleungyuen 的帖子

i asked already. website are still under construction. you need to call the school directly.

我都剛剛問過學校,正確聯絡電話: 2361 3383(小學部),地址: 深水埗,而網址大約12月先有,不過佢唔係一間國際小學,係一間私立學校,同東涌-YMCA of Hong Kong Christian College 有聯繫

請問除了英文科,其他科目,如數学用什麼語言教呀?—班大概多少人?

醒目開學勳章

godbaby 發表於 13-10-22 13:01
請問除了英文科,其他科目,如數学用什麼語言教呀?—班大概多少人?
除咗中文用普通話之外其他全英文
一班最多25人,暫時得18個

回復 AnnetteB 的帖子

請問知唔知道幾錢學費呢 ?? 幾時招生呢 ?

回覆:gigi812 的帖子

around 5000/months with 5000書薄費.無雜費啦!不過,職員話唔系行IB.

回覆:gigi812 的帖子

You may call them, as they have started to accept application for next year.

外籍老師教?

醒目開學勳章

elizatyy 發表於 13-10-23 18:11
外籍老師教?
除普通話外,全外籍老師.

班主任韓籍女老師,教科學,數學等,英文老師教英文,art,&drama等,普通話及体育老師請part-time.不過中文教簡易的中文,主要是遷就外籍學生的程度。我有點擔心學生的出路。請大家分享吓。另外,由於學校仍在翻新中,有些基礎的的設施仍未有,如圖書館都可能幾年後才有。

引用:班主任韓籍女老師,教科學,數學等,英文老

原帖由 ababymami 於 13-10-25 發表
班主任韓籍女老師,教科學,數學等,英文老師教英文,art,&drama等,普通話及体育老師請part-time.不過中文 ...
其實我都想送小朋友入去讀,八月尾係東涌個簡介會我都有去,課程國際化但收費只係五千好平,P1-2 無考試測驗只有少量功課,會讀得開心無壓力,但考慮到出路(吾保證正直但又教簡體字,出面直資,津校店收?國際學校學位更短缺及學費普遍過萬),校長只有管理傳統名中學既經驗及學校軟硬件時,我便卻步,吾敢博。但YMCA 辦學一向好好,好有心,相信會越辨越好。

回復 chanti 的帖子

我和先生都有出席八月那場簡介會, 我先生聽了校長的過去工作背景後, 就說了一句: 唔谷就假囉! 當然他只是說笑, 但也反映出他的擔心.

校長來自那一所名中學?

回復 elizatyy 的帖子

葵青區名校, 區內及區外很多孩子也想考進的一所聖公會學校.

引用:Quote:原帖由+ababymami+於+13-10-25+發表

原帖由 chanti 於 13-10-25 發表
其實我都想送小朋友入去讀,八月尾係東涌個簡介會我都有去,課程國際化但收費只係五千好平,P1-2 無考試測 ...
問過係教繁體字!

引用:回復+chanti+的帖子 我和先生都有出席八月

原帖由 torunpoland 於 13-10-25 發表
回復 chanti 的帖子

我和先生都有出席八月那場簡介會, 我先生聽了校長的過去工作背景後, 就說了一句: 唔谷 ...
吾考TSA 又無默書考試,又只有少量功課,我以為吾谷炸

引用:Quote:原帖由+chanti+於+13-10-25+發表其實

原帖由 penp0319 於 13-10-25 發表
問過係教繁體字!
咁都好d, 但個個去問中學個校長有無直升佢話無,要再同校外生一同面試,但有足夠位比合資格既學生,講法好似崇真同聖母幼稚園咁,話就話優先,以往因出生率低無人爭就直入,但呢兩年寧願收出面英普名幼生都吾收自己學生,話程度吾夠,我真怕到時enjoy 完愉快教學卻又被飛起。就算吾係一條龍但如果可以好似good hope, St Paul's convent 咁話明中,英,數合格就可直升就吾同,起碼真係知道自己不合資格,吾係被淘汰。

‹ 上一主題|下一主題