用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖公會曾肇添中學
樓主: elizayylee
go

聖公會曾肇添中學 [複製鏈接]

Re: 聖公會曾肇添中學

你好,我全家四兄姐妹都是呂中畢業的,曾肇添是很好的學校,呂中當然都好啦!!當年呂中, 曾肇添及沙官號稱沙田三大天皇!!

當年10多年了,我覺得曾肇添的同學好似活d,呂中的比較靜!只是個人意見!只是...可能區份及週圍環境問題,我當年讀書時都有很多壞學生,有時放學都好驚!唔知現在怎樣呢?

我個囡已考到小學了(一條龍) 所以都不會在沙田區找學校!

loklokel
我個年係中三  

Pulmma
我同你既point of view 一模一樣, 曾肇添的同學好似活d,呂中的比較靜.  沙官就更靜.  記唔記得以前重有聖心架?  e+都似一d都無人提既?
10幾廿年之前呂中, 曾肇添及沙官真係號稱沙田三大天皇.  所以係無沙循, e+居然重勁過曾記woo.  

Pulmma 寫道:
你好,我全家四兄姐妹都是呂中畢業的,曾肇添是很好的學校,呂中當然都好啦!!當年呂中, 曾肇添及沙官號稱沙田三大天皇!!

我家三個是呂中,仲有細佬。
但細佬果時己知沙循開始上喇,學校黃X謙老師建議選沙循的,但唔得,我又唔記得佢又點上了呂明才。等我問下佢先。

我老家是禾輋,我見曾X 添的學生表玩一直好好,好到依家架!
果時很多年前,細佬妹話培X ,蘇X 的學生在商場樓梯煲煙,與曾的學生是天與地。個人認為 ( 可能見我弟妹係 )呂中學生相對與曾X 添相比又活潑喎。而家曾記的學生仲靜過以前呀

呂中都有好多活動呀..如debate, 音樂比賽, 但運動就差d..

HPChingchingma
hihi, 我老家都是禾輋.  e+我外家重係禾輋架.
我係火炭做野, 有時去禾輋食LUNCH, 都覺得曾記D學生都重係好正經.  覺得佢地好乖.  比起沿路見到既體藝, 完全無得比.....
又係好多年前, 我有個同學既細佬 (個時小學)去補習, 係商場樓梯比幾多大哥哥問佢羅$$呀, 佢話著住校服, 個校章有隻"鷹"    

係我自己中四中五個年, 識左好多呂中既朋友, 佢都都係話呂中係常規上比較曾記嚴.  不過我覺得呂中做得最好既係, 隔離有間馮黃X亭, D學生都幾得人驚, 但係呂中D學生一D都無比佢影響到   

重有呀, 我以前讀主風上午既, 入好多學生去曾記同呂中架.  點知E+佢無晒名氣LU WOO.  我真係OUT啦

聖公會曾肇添中學是否只收top band 1, 我有一位朋友上次interview, 連見的機會沒有(有band 1程度),
但沙呂是否只收沙呂小學的人? my son is P5, band 1, want to entry 沙呂, any chance?

hhma & Pulma>>

Hello !!!

好橋呀!

呂中校校規都好嚴,我細佬妹畢業,大妹果年師生原本想安排麗豪酒店食 buffet , 後鄭校長反對,指晚會完怕學主流連,就改去銀禧體育中心謝師宴,仲要穿校服,無得扮靚     

講你知,我老爸老媽教我替大仔選中學,佢地話千祈唔好揀巴士站果2間,美心對面個間好好,佢 地係美心食野時見學生好乖喎,另外入返細妹間中學 ( 呂中 )都好咁話 。老人家唔知教育制度己變,巴士站果2間早上 band one , 佢又唔知曾X 添過往好好,已經出了名,成績全級無首10 名,都唔需自行呀。老人家又以為<呂中>曾有家人親戚讀過,好易入咁,教育制席咁複雜,解釋佢地都唔明!

hhma 唔係呀,你母校 (主風上午) 搬左 MOS ,極好好搶手!
而家瀝源是下午轉全日,校舍雖外貌殘舊,旁邊仲有大垃圾房,但係今年仲仍很搶手。今年我細仔幼稚園,有同學首名子女也入不到呀!

Pulma , 我諗我3個細佬妹可能跟你 4兄弟姐妹認識。我大妹是該年畢業生年紀最細,得 16 歲半,畢業特街刊有介紹過。這個妹正想她因囡囡入返呂明才中學,仲講笑等個囡畢業,母女一齊受特刊訪問。佢地畢業學年 ( 以 9 月讀 F.5 計 )是85 -89 年咁上下。唔知你兄弟姐妹之中,有否飲過一餐是 :
新娘新郎好後生,得20多歲好似 23, 24 歲 , 新娘 ( 沙官) + 新郎( 呂中) 的婚宴呢?

係呀, 好橋呀!!!

曾X 添成績全級要首10 名至收, 好可怕呀!!!

原來母校 (主風上午) 搬左 MOS 咩?  我以為瀝源先係tim.
無呀, 我見係小學雜談都無媽咪撰主風lor.  我以為out晒tim.

你自己小學係邊間呀?  你e+ d小朋友係邊區呀?
我e+係荃灣區.

我一家都是在黃x謙小學畢業呀!!! 

記得當時如果考到呂中,曾肇添,沙官是很大件事的,好威架!連校長都會過來和阿媽及我們傾計!還有其他考唔到的同學仔羨慕眼光我到現在仲有印象呀!!!

想當年考唔到好的學校,d阿媽好似冇咁緊張!

hhma>>
我記得我住禾輋時,未有呂明才,主風好把閉,而家壢源是舊區,吸引力少左少少而巳。但收生好好,馬主風在 MOS更不在話下。我大少有小一自行申請派位,都係揀主風 ( 上午搬去MOS ,貪校舍又大又靚  ),但失敗左。

我大少而家在濱景附近的學校就讀,成績算中上,我走運啦!細就讀穗禾苑的 PLK幼稚園,20幾年都係91 網啦!我老家是欣和,咁你呢???

返黎沙田啦!你小朋友讀書,由馬主風.......到曾記。真係唔錯!年年約30 人是這樣做你師弟師妹架。   

PULMMA>>
唔係呀麻,真係咁橋??
你住邊座????
我是最大果隻單位。
而家無左黃X 謙,俾 PLK 吞出左喇!!!
學校在家樓下,校長老師無黎,同學就長黎長有。
因為我地住上下2,3 層樓,無好似我地有3 件入得到呂中 ( 你仲厲害,4個咁多 ) 大多去馮黃X 婷, 培X 和 蘇 X。當時大妹去到呂中,第=年是細妹,再隔一年才到細佬,屋企人真係無野咁慶祝,我諗而家就不可同日而言囉。

我以前住豐和樓,但都搬了16年了,在呂中附近,黃尚欣校長仲係度做,20多年前,我想都有60多歲了,我當年的班主任是郭展媚老師,唔知仲是否在教呢?她教了我六年所以仲咁記得!(反而中學的miss�sir就好多都唔記得了!記得有一年在同學的婚宴上,有個阿sir仲認得我,但我問佢:你係邊位!你話死唔死!

記得個時食lunch 成日去禾輋商場及協和樓下的大排檔食lunch, 想起都令人回味!! (好多年了)

學校比plk吞咗咪仲好!如果唔係比個無能教署殺校咪仲慘!我對香港的教署已心淡了,又冇能力比個囡讀int'l school 唯有選直資, 直資有收生權, 我想d 質素好些吧! 好彩個傻囡都考到心水.

我見過個校舍, 番新過! 幾好呀!!

(閉!!topic 說曾肇添, 說了童年往年tim, sorry)

我以前住富和呀!!!  e+呀媽佢地都重係.

我本讀聖華架.  呀妹讀主風.  呀媽見主風好d, 咪係我小五時轉左去主風lor. 好在個年小六得兩班, 好采派到曾記lor.  個時我地唔係曾記就係林求謀.  沙呂就好小, 因為好似話比聖華入既.  個時邊有聽到"呂小"架.  e+呂小就唔同晒啦, 勁晒.  反面聖心就好似無乜聲氣甘.

我估到你仔邊間, 我有同事都係個間, 好似話好深架.  我估你仔成績都好好啦.  

係呀, 我對沙田係好有情意結, 我仔間小學都有師兄(今年中一)派左去沙田架.  but我仔又講唔出咩名, 剩係識講聖公會...唔知呀, 呢層樓......同埋呀仔都係小二o者.....

Pulmma
我e+有時都係大排檔食lunch, 真係好令人回味!! 尤其見到曾記呂中d學生.....

你囡邊間呀?

(我地係咪要要求改topic名呢?嘿嘿!!!  重有, 好難得係bk搵到我地呢d年代既媽咪架, 哈哈)  

hhma
我以前都係主風下午讀, 之後升曾記
真係橋!
個時真係好多同學升到曾記, 現在恐怕好難了.
我個囡我都諗住幫佢報考林漢光, 機會高d嘛.

loklokel 寫道:
hhma
我以前都係主風下午讀, 之後升曾記
真係橋!
個時真係好多同學升到曾記, 現在恐怕好難了.
我個囡我都諗住幫佢報考林漢光, 機會高d嘛.

loklokel

咁你咪係我個女既師姐....:cheeze

主風呢幾年都有十幾個去到曾記,無聯繫o黎計都算係咁...

咁你個囡而家係唔係讀緊主風ar?

:

yumw 寫道:
loklokel

咁你咪係我個女既師姐....:cheeze

主風呢幾年都有十幾個去到曾記,無聯繫o黎計都算係咁...

咁你個囡而家係唔係讀緊主風ar?

:

yuma
你個女幾多歲呀? 恐怕我都係一個大大師姐啦.

我個囡囡唔係讀主風, 因為選小學時,  完全唔記得自己係主風畢業係有分加, 成日都諗住自己得5分.    
現在她讀信義,  都ok 啦.
‹ 上一主題|下一主題