用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖公會曾肇添中學
go

聖公會曾肇添中學 [複製鏈接]

聖公會曾肇添中學

any comment for 聖公會曾肇添中學?

Re: 聖公會曾肇添中學

elizayylee:
沙田區最佳選擇!

不過競爭亦非常熾熱~著重小學排名!

現在只收band 1 學生. 競爭很大...

我都係那裡畢業. 不過是很多年前了.

幾耐呀?  我地會唔會識呀?      
loklokel 寫道:
現在只收band 1 學生. 競爭很大...

我都係那裡畢業. 不過是很多年前了.

hotdogpapa:

thks.
how abt when compare w/ 沙官?
該用戶已被刪除

elizayylee:
沙官當然都唔差,不過唔熟!
不如請教兩位《聖公會曾肇添中學同學會會員》→hhma
、oklokel之意見!

好耐架啦.....我怕好唔update 呀.
but 曾肇添真係甘多年都係一間超好學校.  d學生都生活得好開心.  我e+ lunch hours經過禾輋, 都係覺得佢地好得體....
甘當然啦, 佢地學術水平真係好高.  即係要好勤力架.  

hotdogpapa 寫道:
elizayylee:
沙官當然都唔差,不過唔熟!
不如請教兩位《聖公會曾肇添中學同學會會員》→hhma
、oklokel之意見!

Hi, elizayylee

我個女都係沙田區升中一架!好開心有沙田友!

小女本身係沙官小,我地間小學啲水準屬一般,我問過班主任,佢話叫我揀沙官中(因為我個女啲成績只係band 1 中下);本來自行分配學位我想試其他,例如培英或沙循(因我個女參觀過好鍾意),但班主任話mun水啲喎!!
你會唔會先同學校傾吓,其實曾肇添同沙官應該都係沙田數一數二(top5)的band 1 中學,曾肇添我未研究過,但沙官我就有去聽講座,如果有需要,再寫比我研究吓啦,不過一要怏...... 沙官一月廿八日deadline.
mccmom

咁沙浸又點呢?

沙浸當然係至top啦(沙田區)!如果你仔/女係band 1頭就可以試吓喇!
top 5 係:沙浸第一,其餘沙循,曾肇添,林裘謀,沙官(排名不分先後).

hhma
我係88年畢業(F.5)
你呢?
04年9月我都有去annual dinner, 你有無去?
我順便帶個女去參觀學校, 她今年派中.

'沙浸' 係唔係'浸信

曾肇添 多唔多工課

Yes.[quote]

elizayylee 寫道:
'沙浸' 係唔係'浸信

沙官,very good,but 聖公會曾肇添中學 is butter  (I think)

沙浸--好似佢地自己的學生叫呂中

我聽人講~~呂中咁多年都出唔到10 A 係因為間學校跟本都無10 科讀, 亦都唔encourage d 學生讀10 科, 佢地贊成學生用多d 時間同神溝通~~但年年都好多學生考7A , 8A咁
印象中, 只有沙官出個一個10A

多榜眼,探花咪仲勁過出一個狀元!!!!

我2個妹妹是呂中畢業,她們極想囝囝囡囡也入呂中呢!!
而囝囝囡囡成績非常好。

据認識一沙官畢業舊生說,沙官出狀元前後期,正是馬X良當校長時期,那時學校正處於,呼風喚雨,手到拿來時期,此君後入EMB 任高職,後因病到鳳溪做高層,現亦為中大學校友會聯會屬下中、小、幼校董之一。

而曾肇X中學現任校長是新上任,此湯君,正與馬兄倒轉,則由 EMB 投身教育界。又認識正讀中四女生說,校長極要求高,不論校外、校內、走廊及剛從廁所出來,見到校長必要說英文,早會不說中文。相對舊任校長,要求高得要命,她說她自己有感壓力。

我也想聽一聽現在此校就讀的情況,是否這樣,作個參考資料?

上個月去聽講座時,呂中嘅校長話佢地應該叫"沙呂",因為好多區都有呂明x.

我絕對贊同大家嘅見解,喺我心目中,沙田網絕對係沙呂至top,跟著是,曾肇添,林裘謀,沙循,沙官 (個人排位),我個女最鍾意係沙呂架,不過佢成績只係band 1中下,所以擇沙官囉(而且佢讀開官小,唔習慣有宗教科). 所以要睇吓自己個囝囡嘅需要先得嘅,因為小五小六開始,佢地就有自己主意架,唔可以好似以前咁全部父母話事,要比佢知道利弊,再同佢地商量再作決定.
‹ 上一主題|下一主題