用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問有冇媽咪上過香港言語社區治療中心? ...
go

[聽/語障] 請問有冇媽咪上過香港言語社區治療中心? [複製鏈接]

佢哋嘅語言training 好唔好?

0    0    0    0

之前去過觀塘個間, 因仔仔用英語, 中心介紹洗姑娘, 人很好, 很有耐性.

請問收費貴嗎?

我女舊年2月上過, 唔平架, 45MINS 單對單750蚊, 買10次套票有9折, 但我上左4堂無上, 因為治療師轉左我女時間, 我女之前夠精神上, 轉時間後唔夠精神, 上堂唔可以專心, 所以佢地肯REFUND比我....(之後5月尾去醫院睇, 睇到依傢上左8堂, 進度非常理想)

how old is your kid?

回復 JHsbb 的帖子

請問怎樣轉去醫院睇?要排很耐嗎?

couple 發表於 13-5-10 14:23
how old is your kid?

現在4.5歲

weiweibb 發表於 13-5-14 07:09

請問怎樣轉去醫院睇?要排很耐嗎?

你要先去健康院見醫生拎轉介信去容鳳書兒童健康發展中心, 跟住見姑娘問問卷, 再排期見治療師, 見到治療師會寫信比你轉介去醫院排期, 呢度真係攪好耐, 我係個女1.5歲已經發覺唔多講野, 2歲2個月自己打去容鳳書, 因為BB時期佢做聽力TEST 2次都唔合格, 所以直接有信去容鳳書見, 自始小朋友有任何問題直接打去容鳳書排期, 唔駛再浪費一輪時間去健康院再轉介, 佢話我女了急急地, 咁等了1個月去見拎埋信去醫院排, 我排了8個月. 呢8個月期間我去了私家囉

你咁早發現同埋識得幫佢跟進就好啦,我兩個小孩就四歲了,早於兩歲時都發現佢地講野唔太叻,但我媽成日話男仔係咁遲先識,唔駛花錢見私家,我去健康院幾次,佢地又話足四歲先可見醫生。唉,宜家佢地番左幼稚園,講野係多左好多,但我覺得佢地應該係語言遲緩加上發現不正。打過去問上面果間中心,但又係話要排隊,唔知幾時有位。

請問你覺得這中心治療師好嗎?你那位是十年以上還是十年以下經驗的呢?

weiweibb 發表於 13-5-15 10:18

請問你覺得這中心治療師好嗎?你那位是十年以上還是十年以下經驗的呢? ...

因為我大仔講野好叻, 所以我有比較, 我大仔19個月大已經講句子, 22.5個月大已經可以好似大人咁講野對答, 所以見到妹妹咁我好早就發現到......

跟我個位治療師好似係鄧姑娘, 我覺得麻麻地, 因為佢講野好悶

唔該晒您!
‹ 上一主題|下一主題