用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望2nd IN 結果指日可待 ^_^
go

德望2nd IN 結果指日可待 ^_^ [複製鏈接]

由十月尾冒雨排隊交表, 十一月中趕放工去簡介會, 十一月尾1st IN, 一月尾2nd IN, 之後又等一個月, 到了二月尾就有結果啦! 由報名到結果經過四個月, 過了一關又一關, 一群默默地為著女兒將來的父母,加油!Everyone Good luck!  

心情開始緊張, 大家點呢?
   2    0    1    1

回覆:德望2nd IN 結果指日可待 ^_^

雖然我知小女機會甚微,但是仍然十分緊張

我都好緊張呀,因為只得1個OFFER,所以如果GH都唔收,就無得揀LU^.^每日上EK都係想睇下有無人已經收到信

其實入到嘅機會係有幾多呢?有225個位,果日2ND IN有幾多人?係1/3,1/5一話1/7機會呢???

引用:其實入到嘅機會係有幾多呢?有225個位,果日2

原帖由 LAWYIMYU 於 13-02-23 發表
其實入到嘅機會係有幾多呢?有225個位,果日2ND IN有幾多人?係1/3,1/5一話1/7機會呢??? ...
小學先係225個位。
幼稚園30人一班,正路應該收上下午共六班,即180個位
之前都係收5-7班,即150-210個,沒有收到225人咁多。

LAWYIMYU 發表於 13-2-23 11:21
其實入到嘅機會係有幾多呢?有225個位,果日2ND IN有幾多人?係1/3,1/5一話1/7機會呢??? ...

機會係幾多可能得學校先知, 但可以吹吹水.  

睇之前EK的post, 我估今年K1 報考約二千幾三千人.  2nd IN 好似有七百幾八百人, 即係1st IN 約1/4 人入2nd IN (之前EK 都有人講話校長在簡介會提過約1/4人入2nd IN).   估13/14 K1 收6班180人, 即2nd IN 而有offer 可能約1/4 或1/5.  真係唔易

LAWYIMYU 發表於 13-2-23 10:57
我都好緊張呀,因為只得1個OFFER,所以如果GH都唔收,就無得揀LU^.^每日上EK都係想睇下有無人已經收到信:yummy ...

我都係每日返工食完lunch 都上一上EK睇有冇人報喜.   特別係之前有學校早了一個月出offer, 又有人話德望都可能在剛過去未放完年假的一星期有result, 搞到個人好緊張.  

引用:Quote:LAWYIMYU+發表於+13-2-23+11:21+其實

原帖由 sarubuta 於 13-02-24 發表

睇之前EK的post, 我估今年K1 報考約二千幾三千人.  2nd IN  ...
但佢講明唔係磷條龍,咁升小機會又大唔大呢?怕到時入左K又要再擔心P

I love to teach piano!!!

引用:Quote:原帖由+sarubuta+於+13-02-24+發表機

原帖由 tofee 於 13-02-24 發表
但佢講明唔係磷條龍,咁升小機會又大唔大呢?怕到時入左K又要再擔心P

...
唔諗得咁多,收左先算

引用:Quote:LAWYIMYU+發表於+13-2-23+11:21+其實

原帖由 sarubuta 於 13-02-24 發表

睇之前EK的post, 我估今年K1 報考約二千幾三千人.  2nd IN  ...
我女讀緊的nursery 幾乎個個有報的女孩都有2nd in,咁而家間nursery 確係主收大B, 大家都咁上下表現,所以我唔敢奢望,以免自己希望愈大,失望愈大

雖然話平常心,但一到收信時間都會緊張,大家加油呀!

多口問句,係咪gh收你哋都會讀?會唔會有其他offer會give up gh?

我會讀,因為最心儀

您們會選聖心還是德望呢?  若唔計地點.

Gh

回復 Kafather 的帖子

可唔可以講下點解呢?

yslgirl 的帖子

聖心

如果唔計地點,我想個女讀聖心。因為聖心啲老師好有愛心和經驗,我哋想個女係宗教培育和品德方面打好基礎先,學術可以出去和我哋都教到。朋友們大讚聖心學生懂得以天主為中心,常常祈禱、守禮、品格好。而且佢仲有學卷呢!

tofee 發表於 13-2-24 10:26

...

interview  時咁講, 應該係因為現K3  升13/14小一好似只有約七成收, 有家長小朋友冇上小學offer, 在 EK 講學校不是, 仲在 EK小學那邊公開了一些別人的私懚, 也有家長非常不滿.  所以學校咁同2nd IN 的家長講應該係唔想有錯誤的期望.   

有家長以為是一條龍或只係好有問題的小朋友先會升唔到, 一條心等直升, 同埋, 出offer 的時間比較遲, 已經差不多過晒其他私小直資的報名時間,  忽然學校同家長講唔俾小朋友上小學, 家長失晒預算.   

其實1st round 7成上小學都唔差, 因為可能有些waiting 最後都入得番.  同埋今年K3有成7班成210 人, 正常得6班畢業生, 應該有八成幾上到小學 (當然真正升P比率學校每年都可以改啦!).  

聽說德望已說會改升小安排, K2 下學期便會通知能否升小學, 好等家長可以有預算及作出適當的配合.

擔心P都唔擔心得咁多, 現在連K都未讀.  除了培正培道大坑真光幼稚園是 100%升小一,收6成定收9成都一樣要擔心啦,沒大分別。但起碼好過沒有小學的幼稚園掛!同埋,校舍好,德育好,口啤不錯,又有外籍老師,小朋友在這樣的環境讀三年書,也很好。當升小機會是個bonus 好了。

LAWYIMYU    發表於 13-2-24 20:06

回復 sarubuta 的帖子

我同你諗法一樣,煩K已經有d頭痛精神緊張,再煩埋P,真係有排煩!入到邊間幼稚園,以依家d家長個個都咁緊張,一定唔差得去邊.

yslgirl 發表於 13-2-24 12:37
您們會選聖心還是德望呢?  若唔計地點.

唔計地點的話兩間都好好.  兩間都重德育, 兩間都有小學.  

我覺得幼稚園來說兩間都好, 聖心係活動教學, 但唔清楚德望是用哪一種教學法, 唔知會唔會較傳統?但見德望有好多不同活動的相片,小朋友返學都應該多姿多彩,會好開心。

我唔鐘意聖心小學得半日及校舍較細, 中學去南區.  但讀聖心幼稚園有學券, 中學係津校, 經濟好多.  感覺上嘉諾撒會的學校都好好, 學生都較樸實.  

德望校舍又新又大又靚, 幼小中在一起(同一地點), 幼稚園英文好像比聖心多一點.  

如果有得我揀, 計埋地點我就一定揀德望.  

LAWYIMYU    發表於 13-2-25 09:26

很多謝您們意見, 很中肯, 亦和我之前聽落的很吻合.  我覺得各有各不同的好, 只看您覺得那樣較睇重.  現在等各學校公報埋結果, 看看校車, 住屋方面可不可配合再作定奪吧, 祝大家好運!
‹ 上一主題|下一主題