用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 無N班收,點算?
go

無N班收,點算? [複製鏈接]

無諗過報4間都無一間收,原本諗住無得讀就算,但同事叫我睇下有無插班報,唔知我應該幾時去睇有無插班可以報呢? 謝謝

0    0    0    1

引用:無諗過報4間都無一間收,原本諗住無得讀就

原帖由 jessraybb 於 13-02-22 發表
無諗過報4間都無一間收,原本諗住無得讀就算,但同事叫我睇下有無插班報,唔知我應該幾時去睇有無插班可以 ...
你係幾月B?

回覆:jessraybb 的帖子

我都係,全部都做後備生(三間),唔通11月細b真係甘可憐?不過我決定唔勉強,我唔想去其他地區讀(雖然有d學校收細b但地方唔就腳,無必要辛苦小朋友同自己),順其自然啦!

Chirley  我囝暫時都係  發表於 13-2-22 22:01

回覆:無N班收,點算?

我個係大b,同事話我答得唔夠吹水,唔係樣樣識,唔配合學校喎,即係唔夠假啦,吹水唔得

我個仔明明面試表現唔錯(除左講說話),又識認圖案,玩玩具又唔同人爭,面試好陣定仲識做手勢拜拜同飛吻添!唔通問題係我?你係大b都唔收,何況細b...放心啦!唔讀n班咪k1囉!一定有位(政府規定嘛),我地一齊努力啦!可能有好嘅幼稚園收我地bb讀k1呢,要加油喔!

卑鄙熊  support!  發表於 13-2-23 01:03

引用:我個仔明明面試表現唔錯(除左講說話),又

原帖由 Yan1110 於 13-02-23 發表
我個仔明明面試表現唔錯(除左講說話),又識認圖案,玩玩具又唔同人爭,面試好陣定仲識做手勢拜拜同飛吻添 ...
而家d教育制度真係好衰,好似唔讀n班真蝕底咗,怕只怕來年in k班見你無讀n班就覺得差d咋

認同呀!甘去報playgroup 讀住先啦!可能我地小朋友可以做同學仔呢!加油!加油喔!

之前都上完2次10堂課,等下一次再報啦

放心啦!有d出名嘅幼稚園都無n班架!話唔定等緊收你bb呢!要放鬆d,加油呀!幼稚園唔好咪努力考小學,中學,大學囉!要比自己信心,幼稚園只係起步,我地仲可以陪佢地努力去追,追唔到都唔好太勉強,小朋友能夠健康同快樂成長已經係一種福份,知足常樂喔!期待你日後有好消息比我地知,加油啦!

你可以報學之園,28/2或之前還可以報PN 的。好學校但學費貴少少。
而我細b之前返幼聯三文兩語學前班,自己入課室上堂,所以到了二月插PN 下學期時返學沒有喊,好開心返呀!

回覆:gloriactk 的帖子

多謝你嘅建議,不過我選擇放棄n班,直接報k1,我會比佢讀playgroup 先再考心儀幼稚園。

回覆:gloriactk 的帖子

不過好感謝你

我個仔7月出世, IN 了9間都唔收. IN 個時年尾都仲好細, 咩都唔識.
我都煩緊點好.

引用:多謝你嘅建議,不過我選擇放棄n班,直接報k

原帖由 Yan1110 於 13-02-26 發表
多謝你嘅建議,不過我選擇放棄n班,直接報k1,我會比佢讀playgroup 先再考心儀幼稚園。

...
我本來都打算係咁,但動搖ing!插斑唔插班,好苦惱

small b rather difficult ah

回覆:martin12 的帖子

認同呀!除左學習知識問題之外,小朋友身體同心理成長都好緊要(我老公成日都話教小朋友唔可以單一期望學校,縱使學識幾高都好都唔代表一切,品格培養同身心健康比較重要啲),為人父母只要盡左力就可以啦!太勉強未必係好事,甘當然我地都要努力為下一代舖路啦!點都好大家都要加油呀!

回覆:Yan1110 的帖子

多謝你既鼓勵,我都會再望望有無插班報,盡d力去睇下啦

回覆:Yan1110 的帖子

其實我都無咩心儀學校,你點揀? 成日睇書都只係講d多人爭又要好早報名嗰d,我都唔識揀

其實都唔一定要讀N班姐, 我2個女都冇讀N班, 咪又考到心儀K1, 不如自己努力D訓下小朋友好好過...
‹ 上一主題|下一主題