用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 升中派位一問
go

[讀障] 升中派位一問 [複製鏈接]

請問升中派位表格會唔會有特殊障礙比家長填, 好似小一派位咁???

THANKS
   0    0    0    0

我仔間小學有比表我填,但是我不記得是我註冊是自己交比中學或是小學直接比中學,好似是前者.

ALAL 發表於 13-2-26 13:16
我仔間小學有比表我填,但是我不記得是我註冊是自己交比中學或是小學直接比中學,好似是前者. ...
係咪好多中學都唔會有調適比小朋友?請問你仔仔是否有讀寫?介唔介意講佢讀緊邊間中學?可唔可以分享一下你選校既心得?

他英文差,中文有興趣,米選傳統中文中學囉. 我選小學的失敗經驗,以為一定要近,但合他情況的學校更重要.

最好是佢校網看學校有特殊學習支援小組,有専責老師直接打去問下,觀校如開放日呀多D了解,簡介會,一定要做的功課,學校要求等等,聽下選校講座,如讀障協會,協康會,明愛中心等等。

升中派位表格是沒有這項要填的, 因為我都唔覺得有(就算是中學的入學申請表定政府的), 不過我會在7月11﹑12日註冊時同所派的中學問一下, 起碼比學校知道他有這方面既需要.

聽一位有學障中學家長講, 識人加入咗http://www.asld.org.hk/,他的仔仔在自行時已填係學障,有得interview,而且分開處理。原來有些中學在網頁上有寫是融合教育/支援有特殊學習需要。
‹ 上一主題|下一主題